Η Ρωσία απελαύνει Γάλλους, Ιταλούς και Ισπανούς διπλωμάτες - ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟΝ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ NEWSKAMATERO

Τετάρτη 18 Μαΐου 2022

Η Ρωσία απελαύνει Γάλλους, Ιταλούς και Ισπανούς διπλωμάτες

I Rosia apelavnei Gallous, Italous kai Ispanous diplomates

«Αντίποινα» της Μόσχας σε ανάλογες απελάσεις του Παρισιού, της Ρώμης και της Μαδρίτης

Στην απέλαση Γάλλων, Ιταλών και Ισπανών διπλωματών προχωρά το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών, ως «αντίποινα» σε ανάλογες κινήσεις του Παρισιού, της Ρώμης και της Μαδρίτης.

Τον Απρίλιο η Γαλλία απέλασε 35 Ρώσους με διπλωματικό καθεστώς στο πλαίσιο ενός ευρύτερου κύματος απελάσεων με βάση το οποίο πάνω από 300 Ρώσοι απελάθηκαν από διάφορες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες. Αργότερα τον ίδιο μήνα, το υπουργείο Εξωτερικών της Γαλλίας κήρυξε ανεπιθύμητα πρόσωπα (“personae non gratae”) έξι Ρώσους πράκτορες που προσποιούνταν τους διπλωμάτες έπειτα από το συμπέρασμα στο οποίο κατέληξε έρευνα των γαλλικών υπηρεσιών πληροφοριών ότι τα συγκεκριμένα άτομα λειτουργούσαν εις βάρος των γαλλικών εθνικών συμφερόντων. Κατόπιν των παραπάνω, το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε συγκεκριμένα ότι θα απελάσει 34 Γάλλους διπλωμάτες.

Παράλληλα, όπως δήλωσε η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα στο ιταλικό πρακτορείο ειδήσεων Agi, η Ρωσία πρόκειται να απελάσει 24 ιταλούς διπλωμάτες. Η απόφαση θα ανακοινωθεί επίσημα στον Ιταλό πρέσβη στην Μόσχα. Πρόκειται, ουσιαστικά, για αντίδραση στην απόφαση της κυβέρνησης Ντράγκι, η οποία ελήφθη στις 6 Απριλίου, να απελάσει 30 Ρώσους διπλωμάτες από την Ιταλία.

Επίσης, όπως έγινε γνωστό, 27 Ισπανοί διπλωμάτες θα πρέπει να εγκαταλείψουν τη Ρωσία μέσα σε μια εβδομάδα. Η Ισπανία ανακοίνωσε τον Απρίλιο την απέλαση κάπου 25 Ρώσων διπλωματών και μελών του προσωπικού της πρεσβείας από τη Μαδρίτη, ακολουθώντας άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης που διέταξαν Ρώσους αξιωματούχους να φύγουν.

Σε ανακοίνωσή του το γαλλικό υπουργείο Εξωτερικών ανέφερε πως το Παρίσι καταδικάζει την απόφαση της Ρωσίας να απελάσει διπλωμάτες και προσωπικό από την γαλλική πρεσβεία στη Μόσχα.

Ναυτεμπορική

 

Από το Blogger.