Υπό την πίεση των «γαλάζιων» εφοπλιστών για πρώτη φορά αιχμές από Κ.Μητσοτάκη σε ΕΕ για εμπάργκο πετρελαίου

Ypo tin piesi ton «galazion» efopliston gia proti fora aichmes apo K.Mitsotaki

Υπό την πίεση των «γαλάζιων» εφοπλιστών 0 πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης για πρώτη φορά εξαπέλυσε «αιχμές» κατά της ΕΕ χαρακτηρίζοντάς την ως «αργοκίνητο ευρωπαϊκό υπερωκεάνειο».

Οι εφοπλιστές είναι εξοργισμένοι με το σχεδιαζόμενο εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο το οποίο θα έχει επιπτώσεις στην ελληνική ναυτιλία.

  • «Μακάρι να μπορέσουμε να πετύχουμε και ευρωπαϊκή χρηματοδότηση, ώστε να μειωθεί η επιβάρυνση στον κρατικό προϋπολογισμό. Αλλά δεν πρόκειται να περιμένω μέχρι το αργοκίνητο ευρωπαϊκό υπερωκεάνιο να αλλάξει πορεία.»

Εν συνεχεία αφού ανακοίνωσε τις 4 παρεμβάσεις για την στήριξη των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων που πλέον δεν μπορούν να πληρώσουν τους απίστευτους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος είπε χαρακτηριστικά «χαμηλώστε τα κλιματιστικά για να έχετε χαμηλούς λογαριασμούς»

Πρέπει να είναι οικογενειακό καθώς ο αείμνηστος πατέρας του Κωνσταντίνος Μητσοτάκης το 1991 όταν η Αθήνα αντιμετώπιζε πρόβλημα με την υδροδότησή της από την Υλίκη είχε πει «να μην ποτίζετε για να έχετε νερό».

Οι παρεμβάσεις που ανακοίνωσε είναι οι εξής:

  • Πρώτον, η πολιτεία επιστρέφει στον ατομικό τραπεζικό λογαριασμό κάθε ιδιοκτήτη ή ενοικιαστή πρώτης κατοικίας το 60% όλων των πρόσθετων επιβαρύνσεων που έχει υποστεί, αναδρομικά από τον Δεκέμβριο έως και τον Μάιο. Το όριο της έκτακτης αυτής αποζημίωσης θα είναι τα 600 ευρώ και θα αφορά όλους με ετήσιο εισόδημα έως και 45.000 ευρώ.

Ταυτόχρονα, για τον Μάιο και τον Ιούνιο θα καλύπτεται κατά 50% η όποια αύξηση στην κατανάλωση και πέραν των 300 KWh. Ενώ, επιπλέον, η νέα έκπτωση θα αφορά και τις μη κύριες κατοικίες, και μάλιστα για το σύνολο της μηνιαίας κατανάλωσης.

Δεύτερον, οι επιχειρήσεις παραγωγής ρεύματος θα κληθούν να καταβάλουν το δικό τους μέρισμα αλληλεγγύης στην κοινωνία, που δοκιμάζεται από την ακρίβεια. Με βάση, λοιπόν, το τελικό πόρισμα της Ανεξάρτητης Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας, που αναμένεται τις αμέσως επόμενες μέρες, τα πρόσθετα συγκυριακά έσοδά τους θα φορολογηθούν με ένα ειδικό τέλος ύψους 90%.

Τρίτον, ανεξάρτητα από τις ευρωπαϊκές αποφάσεις, η ελληνική κυβέρνηση, με δική της πρωτοβουλία, δρομολογεί από τον Ιούλιο ένα σύστημα που αποσυνδέει τις διεθνείς αυξήσεις του φυσικού αερίου από τους λογαριασμούς ρεύματος στη χώρα. Η διάρκεια αυτού του σχήματος θα έχει ορίζοντα έως και ένα χρόνο.

  • Τέλος, τις επόμενες εβδομάδες ξεκινά το πρόγραμμα «Ανακυκλώνω – αλλάζω συσκευή», που πριμοδοτεί γενναία την απόσυρση των παλιών, ενεργοβόρων κλιματιστικών και ψυγείων. Ενώ το φθινόπωρο, παράλληλα με το πρόγραμμα «Εξοικονομώ» των κατοικιών, δρομολογείται και το «Εξοικονομώ για Επιχειρήσεις». Ένα σχέδιο που θα επιτρέπει, μεταξύ άλλων, την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών μονάδων στις στέγες των κτηρίων τους.

 

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια