Ο επόμενος πόλεμος: Πώς η ρωσική υβριδική επιθετικότητα θα μπορούσε να απειλήσει τη Μολδαβία - ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟΝ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ NEWSKAMATERO

Δευτέρα 1 Αυγούστου 2022

Ο επόμενος πόλεμος: Πώς η ρωσική υβριδική επιθετικότητα θα μπορούσε να απειλήσει τη Μολδαβία

O epomenos polemos: Pos i rosiki yvridiki epithetikotita tha borouse na apeilisei ti Moldavia

Τα πιθανά σενάρια επιθετικότητας στη Μολδαβία

Του Dumitru Minzanari

Η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία έχει οδηγήσει τις αρχές στην περιοχή και πέραν αυτής, να εξετάσουν τις πιθανότητες η Μόσχα να επιδοθεί σε μια παρόμοια ενέργεια σε άλλα μέρη της γειτονιάς. Υψηλά στη λίστα των χωρών που διατρέχουν τέτοιον κίνδυνο, βρίσκεται η Μολδαβία.

Ως πρώην σοβιετική δημοκρατία, η Μολδαβία, συχνά θεωρείται από υψηλόβαθμους αξιωματούχους ότι βρίσκεται στην υποτιθέμενη “σφαίρα επιρροής της Ρωσίας”. Παρόλα αυτά, οι δυτικοί φορείς χάραξης πολιτικής και αξιωματούχοι της Μολδαβίας υποτιμούν επί του παρόντος, την πιθανότητα μιας ρωσικής ενέργειας. Αυτό το άρθρο περιγράφει πιθανά σενάρια επιθετικότητας στη Μολδαβία. Αποδεικνύει ότι η Ρωσία δεν σκοπεύει μόνο να υπονομεύσει το κράτος της Μολδαβίας αλλά επίσης ότι έχει την ικανότητα να το κάνει. Παρουσιάζονται τρία σενάρια τα οποία θα μπορούσε να ακολουθήσει η Ρωσία. Το πρώτο περιλαμβάνει μια στρατιωτική εισβολή από την Υπερδνειστερία, με τη Μόσχα να στηρίζεται στην παρουσία στρατευμάτων της Ρωσίας και της Υπερδνειστερίας. Τα δεύτερα και τρίτα σενάρια, ή οι παραλλαγές τους, βρίσκονται οριακά κάτω από το όριο του συμβατικού πολέμου, αλλά εξακολουθούν να ανταποκρίνονται στον στόχο του Κρεμλίνου να εξασθενήσει το μολδαβικό κράτος ή ακόμη και να αποκτήσει μερικό ή τον πλήρη έλεγχο του.

Η Ρωσία έχει πολλές ανοιχτές ευκαιρίες που μπορεί να εκμεταλλευτεί στη Μολδαβία. Η χώρα εδώ και καιρό είναι εγκλωβισμένη μεταξύ της επιδίωξης της μεγαλύτερης ολοκλήρωσης με την Ευρωπαϊκή Ένωση, αφενός και των πολιτικών στοιχείων αφετέρου, που κρατούν τη χώρα υπό ρωσική επιρροή και έχουν και κάποια λαϊκή υποστήριξη. Το γεγονός ότι η Μολδαβία απέκτησε προσφάτως το καθεστώς υποψήφιας χώρας προς ένταξη στην ΕΕ, ίσως ενθαρρύνει τη Ρωσία να εκκινήσει μια σειρά γεγονότων, πιθανώς στο όνομα της “προστασίας” τοπικών μειονοτήτων. Άλλος ένας δύσκολος παράγοντας έγκειται στις τρέχουσες κοινωνικές συνθήκες της Μολδαβίας, με τον υψηλό πληθωρισμό να επηρεάζει ευάλωτα τμήματα του πληθυσμού. Και η Μόσχα έχει ήδη χρησιμοποιήσει τις προμήθειες αερίου ως εργαλείο για να προκαλέσει προβλήματα για το Κισινάου. Πράγματι, δεν έχει ακόμη προωθήσει το ζήτημα αυτό όσο θα μπορούσε, με το ρίσκο -για τις αρχές της Μολδαβίας- να αυξηθούν οι κοινωνικές εντάσεις, εάν οι τιμές εκτιναχθούν περαιτέρω. Η Μόσχα έχει επίσης ένα “σημείο εισόδου” με τη μορφή της υπάρχουσας μεγάλης έκθεσης της Μολδαβίας στις επιχειρήσεις ρωσικής επιρροής μέσω των παραδοσιακών μέσων και των μέσων κοινωνικής δικτύωσης.

Με τον πόλεμο να μαίνεται στη διπλανή πόρτα -και πάλι, σύμφωνα με το Κρελίνο να πρόκειται για “ειδική επιχείρηση”- η Μολδαβία δεν μπορεί να βλέπει την Ουκρανία ως ένα βολικό προστατευτικό μαξιλάρι ούτε να βασίζεται στη μελλοντική της στρατιωτική επιτυχία. Το Κισινάου μπορεί να διατηρήσει καλύτερα τον έλεγχο του στα εδάφη του, αναβαθμίζοντας ταχύτατα την προτιμώμενη προσέγγιση υβριδικής απειλής της ΕΕ, η οποία επικεντρώνεται στην “ανθετικότητά” σε μια απάντηση “ενεργής ανθεκτικότητας”. Θα πρέπει να συνεργαστεί με τους δυτικούς εταίρους για να προσθέσει νέα, πιο μαχητικά στοιχεία στις άμυνες του.

Οι φορείς χάραξης πολιτικής πρέπει να κατανοήσουν τη λογική που βρίσκεται πίσω από τη λήψη αποφάσεων στη Ρωσία για κράτη όπως η Μολδαβία, και να λάβουν μέτρα αναλόγως. Μια καλή πρώτη κίνηση θα ήταν να δημιουργήσει η ΕΕ στο έδαφος της Μολδαβίας, μια δύναμη μακροπρόθεσμης βοήθειας στο πλαίσιο της Ενιαίας Πολιτικής Ασφάλειας και Άμυνας (CSDP). Αυτή η αποστολή θα πρέπει να εργαστεί γρήγορα για να αξιολογήσει τις αποτυχίες στην Ουκρανία που ενθάρρυναν τη Ρωσία να εισβάλει και να εφαρμόσει τα ίδια μαθήματα στη Μολδαβια, με μια συνοδευτική χρηματοδότηση και πολιτική στήριξη να παράσχει μια πραγματική αποτροπή.

Μπορείτε να δείτε το κείμενο εδώ

 

Από το Blogger.