Υπόθεση παρακολουθήσεων: Σήμερα η «μονομαχία» στη Βουλή - Τα μηνύματα Μητσοτάκη και το σκληρό μαρκάρισμα της αντιπολίτευσης - ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟΝ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ NEWSKAMATERO

Πέμπτη 25 Αυγούστου 2022

Υπόθεση παρακολουθήσεων: Σήμερα η «μονομαχία» στη Βουλή - Τα μηνύματα Μητσοτάκη και το σκληρό μαρκάρισμα της αντιπολίτευσης

Ypothesi parakolouthiseon: Simera i «monomachia» sti Vouli - Ta minymata Mitsotaki kai to skliro markarisma tis antipolitefsis

«Φωτιά» έχει πάρει το πολιτικό σκηνικό για το θέμα των παρακολουθήσεων και σκληρή μάχη αναμένεται σήμερα στην προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στη Βουλή. Η αντιπολίτευση συνεχίζει τη σφοδρή επίθεση και ζητά απαντήσεις σε μια σειρά καυτών ερωτημάτων, με την «πίεση» να αυξάνεται μέρα - μέρα. Την ίδια στιγμή από την κυβέρνηση μιλούν για «σχέδια ανωμαλίας που απεργάζονται διάφοροι» γεγονός που ρίχνει λάδι στη φωτιά της πολιτικής αντιπαράθεσης.

 Από την πλευρά της Νέας Δημοκρατίας το επόμενο διάστημα θα αυξηθούν οι αναφορές στην ανάγκη για σταθερότητα, καθώς εκτιμάται πως ένα τέτοιο αφήγημα θα περιορίσει τις διαρροές κεντρώων ψηφοφόρων. Ωστόσο, είναι έκδηλος ο προβληματισμός για τους υψηλούς τόνους που χρησιμοποιεί όχι μόνο ο ΣΥΡΙΖΑ αλλά και το ΠΑΣΟΚ Κίνημα Αλλαγής.

 

Μπροστά στο ενδεχόμενο να δημιουργηθεί ένα ισχυρό αντικυβερνητικό μέτωπο στο γαλάζιο στρατόπεδο θα επιχειρήσουν το επόμενο διάστημα να «διευρύνουν» την πολιτική ατζέντα, ποντάροντας και στο καλάθι των παροχών που θα παρουσιαστεί στη ΔΕΘ. Ωστόσο, σε αυτή την χρονική στιγμή το ενδιαφέρον είναι εστιασμένο στις δύο μονομαχίες στη Βουλή : στη σημερινή συζήτηση αλλά και στη συνεδρίαση της Δευτέρας που θα συζητηθεί το αίτημα του ΠΑΣΟΚ - ΚΙΝΑΛ για τη συγκρότηση εξεταστικής επιτροπής.

Στη σημερινή συνεδρίαση ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης θα αναφερθεί στα γεγονότα που προηγήθηκαν των αποκαλύψεων και θα παρουσιάσει και τις επόμενες κινήσεις της κυβέρνησης. Σύμφωνα με πληροφορίες θα αναγνωρίσει εκ νέου πως δεν θα έπρεπε να έχει γίνει η παρακολούθηση του Νίκου Ανδρουλάκη και θα επαναλάβει πως δεν είχε ενημερωθεί για την «νόμιμη επισύνδεση» του τηλεφώνου. Παράλληλα θα τονίσει πως όταν ενημερώθηκε ζήτησε την παραίτηση του τότε διοικητή της ΕΥΠ και αποδέχθηκε την παραίτηση του Γ. Δημητριάδη.

 

Ουσιαστικά η θέση της κυβέρνησης είναι πως η απόφαση της ΕΥΠ για παρακολούθηση Ανδρουλάκη ήταν τυπικά επαρκής, όμως πολιτικά μη αποδεκτή. Ενώ όσον αφορά στο κακόβουλο λογισμικό predator θα υπογραμμιστεί εκ νέου και στη σημερινή συνεδρίαση πως δεν χρησιμοποιείται από κρατικές υπηρεσίες (για το θέμα αυτό έχει υπάρξει σειρά ερωτημάτων από την αντιπολίτευση).

Στη σημερινή ομιλία του στη Βουλή ο κ. Μητσοτάκης θα σημειώσει πως η κυβέρνηση θέλει να ριχθεί φως στην υπόθεση, ενώ θα αναφερθεί και στις αλλαγές που έγιναν στην ΕΥΠ. Παράλληλα - σύμφωνα με πληροφορίες - θα μιλήσει για την ανάγκη να υπάρξουν συγκεκριμένες κινήσεις για τον μετασχηματισμό της ΕΥΠ και θα απευθύνει κάλεσμα και στην αντιπολίτευση να συμβάλει με προτάσεις στη συζήτηση. Επισημαίνοντας βέβαια πως πρέπει να προστατευθεί το κύρος και η λειτουργική επάρκεια του εξαιρετικά κρίσιμου βραχίονα για την ασφάλεια της χώρας.

Παράλληλα η κυβέρνηση θα επιμείνει στην επέκταση της περιόδου που θα διερευνηθεί από την εξεταστική επιτροπή (εκτός απροόπτου σε βάθος δεκαετίας). Το επιχείρημα που προβάλλεται είναι πως θα πρέπει να ακουστούν και πρόσωπα που είχαν την ευθύνη διοίκησης της ΕΥΠ στο παρελθόν για να εντοπιστούν διαχρονικές παθογένειες και να διατυπωθούν βελτιωτικές προτάσεις για το μέλλον.

Στη συνεδρίαση της Βουλής σήμερα Δευτέρα η Νέα Δημοκρατία δεν θα καταθέσει πρόταση για δεύτερη Εξεταστική Επιτροπή, ενώ να σημειωθεί πως αρκούν 120 ψήφοι για να περάσει η πρόταση του ΠΑΣΟΚ - ΚΙΝΑΛ. Ωστόσο στη συνέχεια θα ταχθεί υπέρ της επέκτασης της περιόδου και η συζήτηση θα επιστρέψει στην Ολομέλεια, όπου η σχετική πρόταση μπορεί να περάσει από την γαλάζια πλειοψηφία.

Βέβαια, η κίνηση αυτή πρόκειται να προκαλέσει αντιδράσεις από την αντιπολίτευση, ενώ ήδη η Κουμουνδούρου και η Χαριλάου Τρικούπη ασκούν κριτική στην κυβέρνηση για το ό,τι δεν έχει οριστεί ημερομηνία για τη συνεδρίαση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας. Υπενθυμίζεται πως η Επιτροπή συνεδρίασε την Τετάρτη για την ακρόαση του νέου διοικητή της ΕΥΠ αλλά δεν έχει συγκληθεί ακόμα για το θέμα της παρακολούθησης του τηλεφώνου του Ν. Ανδρουλάκη.

Στο «κόκκινο» οι σχέσεις ΝΔ - ΚΙΝΑΛ

Στο ναδίρ είναι οι σχέσεις ανάμεσα στη Νέα Δημοκρατία και στο ΠΑΣΟΚ - Κίνημα Αλλαγής μετά τα όσα έχουν δει το φως της δημοσιότητας. Στο γαλάζιο στρατόπεδο διαπιστώνουν πως η Χαριλάου Τρικούπη χρησιμοποιεί όλο και υψηλότερους τόνους απέναντι στην κυβέρνηση και ανησυχούν για το αν η υπόθεση των παρακολουθήσεων μπορεί να ενισχύσει όσους μιλούν για «προοδευτικό μέτωπο».

Από την κυβερνητική πλευρά εξ αρχής είχε επιλεγεί η μετωπική σύγκρουση με το ΣΥΡΙΖΑ, ενώ όσον αφορά στο Κίνημα Αλλαγής μέχρι τώρα διατηρούνταν σε χαμηλότερο επίπεδο οι τόνοι της αντιπαράθεσης. Ωστόσο, οι σχέσεις βαίνουν επιδεινούμενες και είναι χαρακτηριστικό πως χθες ο Νίκος Ανδρουλάκης σημείωσε πως «είναι πασιφανές, ότι ένας παρακρατικός μηχανισμός κινούμενος από την ηγεσία της Νέας Δημοκρατίας ήθελε ένα ΠΑΣΟΚ σε ομηρεία. Ένα ΠΑΣΟΚ του χεριού της. Το σχέδιο τους όμως απέτυχε». Οι σκληρές αναφορές του προέδρου του ΠΑΣΟΚ - ΚΙΝΑΛ στον πρωθυπουργό και στην κυβέρνηση δεν πέρασαν απαρατήρητες στο Μέγαρο Μαξίμου και σήμερα αναμένεται η απάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Πάντως η επιδείνωση των σχέσεων με το Κίνημα Αλλαγής προκαλεί προβληματισμό στη Νέα Δημοκρατία καθώς δυσχεραίνουν τα περιθώρια πολιτικών συνεργασιών σε περίπτωση που οι επόμενες κάλπες δεν βγάλουν αυτοδύναμη κυβέρνηση. Στην Πειραιώς αναμένουν τις πρώτες δημοσκοπήσεις του φθινοπώρου για να δουν τον αντίκτυπο της υπόθεσης των παρακολουθήσεων. Και ανάλογα με τα μηνύματα που θα σταλούν θα αποφασιστούν και οι επόμενες κινήσεις.

 

Από το Blogger.