Τσαβούσογλου: Οι Ιταλοί ζήτησαν άδεια από την Τουρκία για να κάνουν έρευνες στη θάλασσα της Κύπρου - ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟΝ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ NEWSKAMATERO

Τετάρτη 24 Αυγούστου 2022

Τσαβούσογλου: Οι Ιταλοί ζήτησαν άδεια από την Τουρκία για να κάνουν έρευνες στη θάλασσα της Κύπρου

Tsavousoglou: Oi Italoi zitisan adeia apo tin Tourkia gia na kanoun erevnes sti thalassa tis Kyprou



 Ιταλικό πλοίο “αναγνώρισε” δικαιώματα στην Τουρκία σε κυπριακή ΑΟΖ

 Ανδρέας Πιμπίσιης   


Ιταλικό πλοίο απευθύνθηκε στην Τουρκία προκειμένου να του επιτρέψει να προχωρήσει σε έρευνες σε μια από τις «αμφισβητούμενες περιοχές», δηλαδή σε σημείο που βάσει του διεθνούς δικαίου βρίσκεται εντός της Κυπριακής Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης, αλλά η Άγκυρα το χαρακτηρίζει τουρκική υφαλοκρηπίδα. 


Η αποκάλυψη έγινε από τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, στη διάρκεια συνέντευξή τους σε εκπομπή όταν ρωτήθηκε για την ανακοίνωση της ιταλικής ΕΝΙ για το κοίτασμα φυσικού αερίου στο τεμάχιο 6 της κυπριακής ΑΟΖ. 


Συγκεκριμένα ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου (πηγή Χουριέτ/ΓΤΠ) είπε ότι η Τουρκία δεν θα επιτρέψει να εισέλθει κανείς στην τουρκική υφαλοκρηπίδα. Ισχυρίστηκε επίσης τα εξής: «Η Ελλάδα και οι Ελληνοκύπριοι επιχείρησαν να στείλουν πλοία 9 φορές μέσα σε ένα χρόνο. Δεν το επιτρέψαμε αυτό με τα μέτρα που πήραμε. Ένα ιταλικό πλοίο μας ζήτησε άδεια για επιστημονική έρευνα. Θα συνεργαστούμε σε αυτό το θέμα, αλλά η άδεια πρέπει να ληφθεί από εμάς». Ισχυρίστηκε δε ότι τα όρια της τουρκικής υφαλοκρηπίδας είναι σαφή και ότι η Τουρκία ενεργεί σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο.


Ο Τούρκος Πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, σε δηλώσεις του τη Δευτέρα (πηγή ΓΤΠ) ανέφερε πως το Αμπντουλχαμίτ Χαν «είναι σύμβολο της βούλησής μας να υπερασπιστούμε τα δικαιώματα και τα συμφέροντά μας στη Μεσόγειο». Ο Ερντογάν πρόσθεσε ότι το συγκεκριμένο γεωτρύπανο, «το οποίο αποτελεί ένα από τα απτά παραδείγματα του ότι γινόμαστε μια χώρα με τον κορυφαίο στόλο υπεράκτιων γεωτρήσεων στον κόσμο», το έστειλαν στα ανοικτά των ακτών της Αττάλειας στις 9 Αυγούστου και εξέφρασε την πεποίθηση ότι «θα επισφραγίσει τη χαρά μας για τα 540 δισ. κ.μ. φυσικού αερίου που ανακαλύφθηκαν στη Μαύρη Θάλασσα με άλλα καλά νέα».


ΓΙΑ ΕΛΛΑΔΑ: Αναφερόμενος στις ελληνοτουρκικές σχέσεις ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου υποστήριξε πως δεν διαβλέπει σε αποκλιμάκωση. Σύμφωνα με τον Τούρκο ΥΠΕΞ «η Ελλάδα πρέπει να εγκαταλείψει αυτή την πολιτική των ψεμάτων. Γνωρίζουμε την ανειλικρινή πολιτική της Ελλάδας. Πρέπει να συμμορφωθούν με το διεθνές δίκαιο». Ισχυρίστηκε δε ότι Τούρκοι της Δυτικής Θράκης βρίσκονται υπό διωγμό. Συνέχισε λέγοντας τα εξής: «Θα πρέπει να σκεφτούν τι θα κερδίσουν αν συνεργαστούν και τι θα χάσουν αν δεν συνεργαστούν. Όσο η Ελλάδα διατηρεί αυτή τη στάση, δεν υπάρχει λόγος αποκλιμάκωσης. Δεν υπάρχει ειλικρίνεια. Πριν από τις συναντήσεις μας λένε ότι είμαστε φίλοι, και στη συνέχεια μιλούν κατά της Τουρκίας. Πρέπει να είναι λίγο ειλικρινείς».


ΓΙΑ ΤΑ F-16: Αναφορικά με την προμήθεια νέων αεροσκαφών F-16 και τον εκσυγχρονισμό των υπαρχόντων ο Τσαβούσογλου είπε: «Η αμερικανική κυβέρνηση βλέπει το θέμα θετικά. Οι τεχνικές συζητήσεις πάνε καλά, αλλά η αμερικανική προεδρία γνωρίζει επίσης ότι δε θα προμηθευθούμε τα αεροσκάφη με όρους που θα μας δέσουν τα χέρια. Γιατί να αγοράσουμε ένα προϊόν που δεν μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε», αναρωτήθηκε.


ΣΧΕΣΕΙΣ ΜΕ ΙΣΡΑΗΛ: Μιλώντας για την εξομάλυνση των σχέσεων Τουρκίας – Ισραήλ, ο Τσαβούσογλου είπε ότι επίκειται ο διορισμός διπλωματών στο Τέλ Αβίβ και διαβεβαίωσε ότι η βελτίωση των σχέσεων με το Ισραήλ δε σημαίνει ότι η Τουρκία θα κάνει παραχωρήσεις στο θέμα των Παλαιστινίων. Υποστήριξε δε ότι η εξομάλυνση των τουρκοϊσραηλινών σχέσεων θα έχει αντίκτυπο στην υπεράσπιση της τουρκική πολιτικής στο παλαιστινιακό ζήτημα. 


Μιλώντας για την κατάσταση στη Συρία, ο Τσαβούσογλου είπε τα εξής: «Το ισλαμικό κράτος έχει εξαφανιστεί από τη Συρία, αλλά το PKK και το YPG έχουν ισχυροποιηθεί. Οι άνθρωποι θέλουν να επιστρέψουν στα σπίτια τους αλλά δεν μπορούν. Ο πόλεμος συνεχίζεται εδώ και χρόνια. Από την αρχή είπαμε ότι η πιο σημαντική διαδικασία είναι η πολιτική διαδικασία. Έχουμε αναλάβει πολλές πρωτοβουλίες. Βλέπουμε ότι μόνο το σχήμα της Αστάνα έχει επιβιώσει μέχρι στιγμής. Το καθεστώς δεν πίστεψε πλήρως στην πολιτική διαδικασία, αλλά το καθεστώς θα πρέπει επίσης να συνειδητοποιήσει ότι η χώρα θα διαιρεθεί από τις μάχες».


Φιλελεύθερος

Από το Blogger.