Ενεργειακό θρίλερ – Εκτοξεύθηκε η τιμή του ρεύματος στην Ευρώπη - ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟΝ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ NEWSKAMATERO

Πέμπτη 25 Αυγούστου 2022

Ενεργειακό θρίλερ – Εκτοξεύθηκε η τιμή του ρεύματος στην Ευρώπη

Energeiako thriler – Ektoxefthike i timi tou revmatos stin Evropi

Οι τέσσερις παράγοντες που δημιουργούν εκρηκτικό κοκτέιλ για τις τιμές στην Ευρώπη

Μετά από το νέο ρεκόρ στην τιμή του φυσικού αερίου, η τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος στην Ευρώπη, εκτοξεύθηκε και χειμώνας που έρχεται πρόκειται να είναι εξαιρετικά δύσκολος για τη γηραιά ήπειρο.

Για αύριο Παρασκευή η τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος στην Κεντρική Ευρώπη καταγράφει  αύξηση 10% με τις τιμές να φτάνουν  έως τα 718 ευρώ ανά MWh στην Ιταλία και τα 706 ευρώ ανά MWh στη Γαλλία. Στην Ελλάδα και στην Βουλγαρία η τιμή στην προημερήσια αγορά είναι 402 ευρώ με μέγιστη τιμή 791 και ελάχιστη 168.

Τέσσερις παράγοντες που δημιουργούν εκρηκτικό κοκτέιλ

Σύμφωνα με το eurotoday.gr, αναλυτές επισημαίνουν ότι τέσσερις παράγοντες επιδρούν συνδυαστικά, δημιουργώντας ένα εκρηκτικό κοκτέιλ για τις τιμές στην Ευρώπη: το ρωσικό «ενεργειακό όπλο», η γαλλική κρίση στην πυρηνική ενέργεια, η πτώση παραγωγής από τα αιολικά λόγω της άπνοιας και το πλήγμα στα υδροηλεκτρικά εργοστάσια από την ξηρασία.

Κρίση πυρηνικών στη Γαλλία

Ο γαλλικός ενεργειακός κολοσσός EdF ανακοίνωσε ότι λιγότεροι πυρηνικοί αντιδραστήρες θα επιστρέψουν σε λειτουργία το 4ο τρίμηνο του έτους, διευρύνοντας το κενό στην παροχή ηλεκτρικής ενέργειας, ιδιαίτερα για τον Οκτώβριο και τον Νοέμβριο.

Η αγορά αποδείχθηκε πως είχε δίκιο ως προς τον σκεπτικισμό της σχετικά με την προηγούμενη πρόβλεψη της EdF, αναφέρουν ειδικοί του κλάδου. Στην πράξη, η κρίση ηλεκτροπαραγωγής από τη χρήση πυρηνικών αντιδραστήρων στη Γαλλία παραμένει εκτός ελέγχου.

Η κυβέρνηση προσπαθεί να λύσει το χαοτικό παζλ της EdF και όπως σχολιάζουν χαρακτηριστικά αναλυτές, «Στην ευρωπαϊκή ενεργειακή κρίση, η κύρια δουλειά του Εμανουέλ Μακρόν δεν είναι η ενασχόληση με τη Μόσχα, αλλά η επίλυση των προβλημάτων στη λεωφόρο ντε Βαγκράμ».

Η χονδρεμπορική τιμή ηλεκτρικού ρεύματος στη Γαλλία στα συμβόλαια για την περίοδο Νοεμβρίου ’22 – Ιανουαρίου ’23 κυμαίνεται στο χρηματιστήριο ενέργειας πλέον πάνω τα 1.500 ευρώ ανά MWh. Και το αντίστοιχο φορτίο αιχμής για την περίοδο Νοεμβρίου-Δεκεμβρίου φλερτάρει με το δυσθεώρητο επίπεδο των 3.000 ευρώ ανά MWh.

Στα ύψη το φυσικό αέριο

Την ίδια ώρα, η τιμή του φυσικού αερίου σκαρφαλώνει στα 321 ευρώ, σε νέο ρεκόρ. Η κατανάλωση στη Γερμανία περίπου 1.000 TWh φυσικού αερίου έγινε πλέον πανάκριβη. Παλαιότερα πλήρωνε κάτω από 1% του ΑΕΠ για φυσικό αέριο. Με την τιμή τώρα πάνω από 300 ευρώ, θα φτάσει το 8,4% του ΑΕΠ. Κι όλα αυτά με το πετρέλαιο brent να ψηλώνει ξανά, με την τιμή κοντά στα 102 δολ. το βαρέλι.

 

Από το Blogger.