Ισραήλ και CIA διαφωνούν στον χαρακτηρισμό παλαιστινιακών ΜΚΟ ως «τρομοκρατικές» - ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟΝ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ NEWSKAMATERO

Δευτέρα 22 Αυγούστου 2022

Ισραήλ και CIA διαφωνούν στον χαρακτηρισμό παλαιστινιακών ΜΚΟ ως «τρομοκρατικές»

Israil kai CIA diafonoun ston charaktirismo palaistiniakon MKO os «tromokratikes»

Εν μέσω ευρωπαϊκών αντιδράσεων για τη κίνηση του Ισραήλ να προχωρήσει στο κλείσιμο έξι παλαιστινιακών μη κυβερνητικών οργανώσεων (ΜΚΟ) στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη, στη δημοσιότητα έρχονται ταυτόχρονα πληροφορίες που θέλουν την Κεντρική Υπηρεσία Πληροφοριών των ΗΠΑ (CIA) να «αδυνατεί να επιβεβαιώσει» την «τρομοκρατική δράση» που αποδίδει το Ισραήλ στις ΜΚΟ -γεγονός που δεν έχει οδηγήσει εντούτοις σε καταδίκη εκ μέρους της Ουάσινγκτον.

Σε απόρρητη έκθεση της CIA αναφέρεται ότι η υπηρεσία δεν εντόπισε κανένα στοιχείο που να επιβεβαιώνει τον ισραηλινό ισχυρισμό ότι οι έξι παλαιστινιακές οργανώσεις συνδέονται με τρομοκρατία, σύμφωνα με αποκλειστικό δημοσίευμα του βρετανικού Guardian που επικαλείται πηγές με γνώση του πορίσματος.

Η ισραηλινή κυβέρνηση είχε ανακοινώσει τον Οκτώβριο του 2021 ότι περιέλαβε στον κατάλογο των «τρομοκρατικών οργανώσεων» έξι παλαιστινιακές ΜΚΟ που, κατά την ίδια, συνδέονται με το Λαϊκό Μέτωπο για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης (PFLP) -απόφαση την οποία επέκριναν σφόδρα οργανώσεις προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

 

Πρόκειται για τις Addameer Prisoner Support and Human Rights Association, Al-Haq, Bisan Center for Research and Development, Defense for Children International–Palestine, Union of Agricultural Work Committees, και Union of Palestinian Women Committees.

Νωρίτερα φέτος το Ισραήλ διαβίβασε στις ΗΠΑ πληροφορίες σχετικά με τον χαρακτηρισμό που απέδωσε στις μη κυβερνητικές οργανώσεις, ωστόσο από την αξιολόγηση των πληροφοριών από την CIA δεν προέκυψε κανένα στοιχείο που να υποστηρίζει τον ισχυρισμό, σύμφωνα με πηγές που μίλησαν στον Guardian.

Στην έκθεση της CIA «δεν αναφέρεται ότι οι ομάδες είναι ένοχες για οτιδήποτε» ανέφερε αξιωματούχος στη βρετανική εφημερίδα, ενώ δεύτερη πηγή δήλωσε ότι η αξιολόγηση ήταν διαβαθμισμένη.

Πολλές χώρες, περιλαμβανομένων συμμάχων του Ισραήλ, έχουν απορρίψει ως αβάσιμα τα περί τρομοκρατίας σε σχέση με τις μη κυβερνητικές οργανώσεις.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν έχουν δημοσίως επικρίνει ή αμφισβητήσει την ισραηλινή απόφαση, αλλά ούτε και έχουν κινηθεί ανάλογα εντάσσοντας τις οργανώσεις στη λίστα των τρομοκρατικών οργανώσεων.

Υπό το πρίσμα της αξιολόγησης της CIA, οι Ηνωμένες Πολιτείες «θα πρέπει ξεκάθαρα να καλέσουν την ισραηλινή κυβέρνηση να ανακαλέσει, και να επιτρέψει στις οργανώσεις να συνεχίσουν το ζωτικής σημασίας έργο τους», επισημαίνει ο Ομάρ Σακίρ, διευθυντής της Human Rights Watch για την περιοχή Ισραήλ/Παλαιστίνης.

«Η πραγματικότητα είναι ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν κάνει για πάρα πολύ καιρό τα στραβά μάτια, δίνοντας σε ορισμένες περιπτώσεις ακόμη και το 'πράσινο φως' σε πολύ σοβαρές καταχρήσεις της ισραηλινής κυβέρνησης», αναφέρει.

Αφότου χαρακτήρισε τις έξι οργανώσεις τρομοκρατικές το 2021, το Ισραήλ επιχειρεί σταθερά να διακόψει τη λειτουργία τους. Την περασμένη εβδομάδα στρατιώτες πραγματοποίησαν έφοδο στα γραφεία τους στη Δυτική Όχθη, κατάσχοντας περιουσία, σφραγίζοντας τις αίθουσες και αναρτώντας ειδοποιήσεις που τις κηρύσσουν παράνομες.

Μετά τις επιδρομές, ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Νεντ Πράις, επιβεβαίωσε ότι η κυβέρνηση των ΗΠΑ είχε αναλύσει τα σχετικά στοιχεία που παραδόθηκαν από το Ισραήλ σχετικά με τη δράση των οργανώσεων, αρκούμενος να αναφέρει ότι η ίδια η Ουάσινγκτον δεν έχει προσδώσει ανάλογο χαρακτηρισμό στις ΜΚΟ, ούτε έχει αλλάξει την προσέγγισή της απέναντί τους.

Ο Νεντ Πράις αρνήθηκε να σχολιάσει την έκθεση της CIA και παρέπεμψε τον Guardian στην ίδια την Κεντρική Υπηρεσία Πληροφοριών των ΗΠΑ, η οποία από πλευράς της αρνήθηκε να προβεί σε οποιοδήποτε σχόλιο.

Ευρωπαϊκές κυβερνήσεις κατά Ισραήλ

Ανάλογα ήταν και τα ευρήματα της αξιολόγησης ευρωπαϊκών κυβερνήσεων, που επίσης είχαν πρόσβαση στο ισραηλινό «φάκελο».

Εννέα κράτη-μέλη της ΕΕ εξέδωσαν ανακοίνωση, εκφράζουν «τη βαθιά τους ανησυχία» τους για το κλείσιμο από τον ισραηλινό στρατό των γραφείων των έξι παλαιστινιακών μη κυβερνητικών οργανώσεων με έδρα τη Δυτική Όχθη.

«Ανησυχούμε βαθιά για τις επιδρομές που πραγματοποιήθηκαν το πρωί της 18ης Αυγούστου, στο πλαίσιο ενός ανησυχητικού περιορισμού του χώρου της κοινωνίας των πολιτών» στα Παλαιστινιακά Εδάφη, ανέφεραν σε κοινή τους ανακοίνωση οι εκπρόσωποι των υπουργείων Εξωτερικών της Γαλλίας, της Γερμανίας, της Ιταλίας, της Ισπανίας, της Ολλανδίας, της Σουηδίας, του Βελγίου, της Ιρλανδίας και της Δανίας.

«Οι ενέργειες αυτές δεν είναι αποδεκτές», αναφέρουν και σημειώνουν πως «μία ελεύθερη και ισχυρή κοινωνία των πολιτών είναι απαραίτητη για την προώθηση των δημοκρατικών αξιών και για τη λύση των δύο κρατών».

«Δεν έχουμε λάβει καμία ουσιαστική πληροφορία από το Ισραήλ που να δικαιολογεί την αναθεώρηση της πολιτικής μας έναντι των έξι παλαιστινιακών ΜΚΟ ακολουθώντας την ισραηλινή απόφαση να τις χαρακτηρίσει 'τρομοκρατικές οργανώσεις'» σημειώνουν και προσθέτουν πως «εάν δοθούν πειστικές αποδείξεις για το αντίθετο, θα ενεργήσουμε αναλόγως».

Οι ίδιες οι οργανώσεις έχουν από την πρώτη στιγμή διαψεύσει ότι συνδέονται με το Λαϊκό Μέτωπο για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης.



 

Από το Blogger.