Τούρκος αξιωματούχος: «Δεν υπάρχουν νέες συμφωνίες» για την αγορά συστημάτων S-400 από τη Ρωσία - ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟΝ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ NEWSKAMATERO

Τρίτη 16 Αυγούστου 2022

Τούρκος αξιωματούχος: «Δεν υπάρχουν νέες συμφωνίες» για την αγορά συστημάτων S-400 από τη Ρωσία

Tourkos axiomatouchos: «Den yparchoun nees symfonies» gia tin agora systimaton S-400 apo ti Rosia

 Η Τουρκία και η Ρωσία υπέγραψαν μια πρώτη συμφωνία τον Δεκέμβριο του 2017 για την παράδοση ρωσικών συστοιχιών πυραύλων εδάφους-αέρος S-400, αξίας περίπου 2,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων

Τις φήμες ότι η Ρωσία και η Τουρκία υπέγραψαν σύμβαση για την αποστολή στην Άγκυρα δεύτερης συστοιχίας του αντιαεροπορικού συστήματος S-400 διαψεύδει τούρκος αξιωματούχος του αμυντικού τομέα.

Το πρακτορείο TASS επικαλέστηκε τον επικεφαλής της υπηρεσίας στρατιωτικής συνεργασίας της Ρωσίας, τον Ντμίτρι Σουγκάγιεφ, ο οποίος φέρεται να δήλωσε: «Θέλω να σημειώσω ότι η σχετική σύμβαση έχει ήδη υπογραφεί. Περιλαμβάνει την τοπικοποίηση της παραγωγής ορισμένων εξαρτημάτων του συστήματος».

Η αγορά του ρωσικού συστήματος S-400 από την Τουρκία το 2020 εξόργισε τις Ηνωμένες Πολιτείες, σύμμαχο της χώρας στο ΝΑΤΟ, που επέβαλαν κυρώσεις στην Άγκυρα.

«Δεν υπάρχουν νέες συμφωνίες»

Ένας τούρκος αξιωματούχος είπε ωστόσο σήμερα ότι «δεν υπάρχουν νέες συμφωνίες».

«Η αρχική σύμβαση που υπογράφηκε με τη Ρωσία για την αγορά των S-400 περιελάμβανε ήδη δύο παρτίδες. Η αγορά της δεύτερης παρτίδας περιλαμβανόταν στον αρχικό σχεδιασμό και τη σχετική σύμβαση» είπε ο αξιωματούχος αυτός. «Ως εκ τούτου, δεν έχουμε συγκεκριμένες εξελίξεις άξιες αναφοράς. Η διαδικασία είναι σε εξέλιξη και δεν υπάρχουν νέες συμφωνίες» πρόσθεσε.

Οποιαδήποτε νέα αμυντική συμφωνία μεταξύ Ρωσίας και Τουρκίας θα προκαλούσε σοβαρές αντιδράσεις στην Ουάσιγκτον, σε μια περίοδο που προσπαθεί να απομονώσει τη Μόσχα και ταυτόχρονα να διατηρήσει την ενότητα του ΝΑΤΟ απέναντι στην εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Η Τουρκία και η Ρωσία υπέγραψαν μια πρώτη συμφωνία τον Δεκέμβριο του 2017 για την παράδοση ρωσικών συστοιχιών πυραύλων εδάφους-αέρος S-400, αξίας περίπου 2,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Οι πρώτες παραδόσεις του συστήματος έγιναν τον Ιούλιο του 2019. Σε απάντηση, οι ΗΠΑ επέβαλαν κυρώσεις στην αμυντική βιομηχανία της Τουρκίας τον Δεκέμβριο του 2020 και απομάκρυναν την Άγκυρα από το πρόγραμμα παραγωγής και αγοράς μαχητικών αεροσκαφών F-35.

Η νέα παρτίδα

Η Ρωσία και η Τουρκία πραγματοποιούν συζητήσεις για την παράδοση νέας παρτίδας συστημάτων αεράμυνας S-400 Triumph, δήλωσε ο αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης και Υπουργός Βιομηχανίας και Εμπορίου, Ντένις Μαντούροφ, σε συνέντευξή του στο Interfax. «Η διμερής συνεργασία αναπτύσσεται δυναμικά σε πολλούς τομείς, συμπεριλαμβανομένης της στρατιωτικής-τεχνικής συνεργασίας. Συνεχίζουμε να συνεργαζόμαστε με την Τουρκία για την προμήθεια του αντιαεροπορικού συστήματος S-400 Triumph» δήλωσε ο Μαντούροφ.

Ο ρώσος υπουργός τόνισε ότι η Τουρκία «παραμένει σημαντικός εταίρος της Ρωσικής Ομοσπονδίας», και ότι οι δύο χώρες διατηρούν στενές εμπορικές και οικονομικές σχέσεις.

Αξίζει να σημειωθεί πως πρόσφατα ο επικεφαλής της Διεύθυνσης Αμυντικής Βιομηχανίας της Τουρκίας, Ισμαήλ Ντεμίρ, είχε δηλώσει ότι η Άγκυρα εξετάζει ακόμη το ενδεχόμενο απόκτησης συστοιχίας αντιαεροπορικών πυραυλικών συστημάτων S-400 από τη Ρωσία, επισημαίνοντας ότι η Τουρκία βασίζεται στην απόκτηση των ρωσικών S-400, ανεξάρτητα από τις απόψεις των ΗΠΑ στο θέμα αυτό.

 

Από το Blogger.