Su-35: Το Ιράν θέλει να αγοράσει τα προηγμένα ρωσικά μαχητικά – Γιατί «συνδέουν» την Αίγυπτο - ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟΝ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ NEWSKAMATERO

Δευτέρα 5 Σεπτεμβρίου 2022

Su-35: Το Ιράν θέλει να αγοράσει τα προηγμένα ρωσικά μαχητικά – Γιατί «συνδέουν» την Αίγυπτο

Su-35: To Iran thelei na agorasei ta proigmena rosika machitika

Μια αρκετά σημαντική είδηση έγινε γνωστή τις τελευταίες ώρες στα διεθνή αμυντικά μέσα ενημέρωσης, σχετικά με δηλώσεις που έκανε χθες ο Διοικητής της Ιρανικής Πολεμικής Αεροπορίας, Ταξίαρχος Χαμίντ Βαχεντί στο ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων Borna με σημείο αναφοράς τα προηγμένα ρωσικά μαχητικά αεροσκάφη Su-35.

Ο Ιρανός αξιωματικός είπε χαρακτηριστικά ότι τα μαχητικά τύπου Su-35 είναι στην ατζέντα της ιρανικής Πολεμικής Αεροπορίας (IRIAF) αντί για τα μαχητικά τύπου Su-30 και η Τεχεράνη επιδιώκει να τα αποκτήσει, προκειμένου να αναβαθμίσει τις αεροπορικές της δυνάμεις με αεροσκάφη 4++ γενιάς, τονίζοντας ωστόσο ότι αρμόδιο για την τελική απόφαση είναι το Γενικό Επιτελείο Ενόπλων Δυνάμεων της χώρας.

Αν και στο τηλεγράφημα του πρακτορείου ειδήσεων Borna δεν γίνεται καμία αναφορά στην Αίγυπτο και τα μαχητικά τύπου Su-35 που είχε παραγγείλει αλλά δεν παρέλαβε ποτέ, εντούτοις τουρκικά και άλλα ξένα μέσα ενημέρωσης εκτιμούν ότι το Ιράν σκοπεύει να αγοράσει τα Su-35 που αρνήθηκε τελικά να αποκτήσει το Κάιρο και ακόμα περισσότερα.

Su-35 της αιγυπτιακής Πολεμικής Αεροπορίας

Οι φήμες και τα «σενάρια» για τα μαχητικά της Αιγύπτου

Σημειώνεται πως τον Μάιο του 2020 η Αίγυπτος έκλεισε συμφωνία ύψους περίπου 2 δισεκατομμυρίων δολαρίων για 26 συνολικά μαχητικά αεροσκάφη Su-35, εκ των οποίων έχουν παραδοθεί μόνο τέσσερα, όμως όπως είχαμε γράψει στις αρχές Ιανουαρίου, τα πολύ αυστηρά οικονομικά μέτρα που έχουν εφαρμόσει οι ΗΠΑ, μαζί με ευρωπαϊκές χώρες και το Ισραήλ έχουν προκαλέσει τεράστια προβλήματα στις ρωσικές αμυντικές εταιρείες, οι οποίες δεν μπορούσαν να προχωρήσουν στις απαιτούμενες εργασίες της γραμμής παραγωγής των αεροσκαφών, λόγω έλλειψης πρώτων υλών και εξαρτημάτων.

Τα προβλήματα στην διαχείριση της εφοδιαστικής αλυσίδας, σε συνδυασμό με την ενδεχόμενη επιβολή οικονομικών κυρώσεων και μέτρων από τις ΗΠΑ, μέσω της νομοθεσίας CAATSA φαίνεται πως απέτρεψαν το Κάιρο από το να συνεχίσει την παραλαβή των Su-35 και να στραφεί στην αγορά των γαλλικών μαχητικών τύπου Rafale. Έτσι, περίπου 12-13 μαχητικά παραμένουν σε ρωσικά υπόστεγα με διάφορες «φήμες» να κυκλοφορούν τους τελευταίους μήνες που θέλουν ως το Ιράν να είναι ο αγοραστής τους. Επίσημη επιβεβαίωση για τα αιγυπτιακά Su-35 δεν έχει υπάρξει μέχρι στιγμής.

 

Από το Blogger.