Λύθηκε μυστήριο του Τιτανικού 26 χρόνια μετά - ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟΝ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ NEWSKAMATERO

Κυριακή 30 Οκτωβρίου 2022

Λύθηκε μυστήριο του Τιτανικού 26 χρόνια μετά

Lythike mystirio tou Titanikou 26 chronia meta

Ένα μυστήριο του Τιτανικού, που… ταλάνιζε εδώ και δεκαετίες τους ειδικούς, κατάφερε να λύσει μια ομάδα επιστημόνων.

Το 1998, ο Πολ Χένρι Ναρζεολέ, ένας από τους εξερευνητές του ναυαγίου, είχε εντοπίσει στο σόναρ του ένα περίεργο ηχητικό σήμα.

Τι θα μπορούσε να είναι; Ένα κομμάτι του διάσημου ναυαγίου; Ή κάποιος γεωλογικός σχηματισμός;

 Πριν από 26 χρόνια, ο χειριστής του υποβρύχιου οχήματος δεν ήταν σε θέση να διερευνήσει περισσότερο αυτό το περίεργο σήμα.

 

 

Το «μυστήριο» αυτό ήρθε να λύσει σήμερα μια άλλη επιστημονική ομάδα, με τον Ναρζεολέ να συμμετέχει στις έρευνες.

Δεδομένα που συγκεντρώθηκαν κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού από την εταιρεία OceanGate και την μη κερδοσκοπική οργάνωση OceanGate Foundation αποκαλύπτουν ότι το ηχητικό αυτό σήμα είναι ένας ηφαιστειακός ύφαλος, όπου «φιλοξενούνται» κοράλλια, σφουγγάρια και άλλα είδη θαλάσσιας ζωής.

Ο Πολ Χένρι Ναρζεολέ το 2012(AP Photo/Bebeto Matthews)

«Θα μπορούσε να είναι πολλά πράγματα, μεταξύ των οποίων και ένα άλλο ναυάγιο» τόνισε σε ανακοίνωση Τύπου ο Ναρζεολέ.

«Αναζητούσα την ευκαιρία να εξερευνήσω αυτό το μεγάλο αντικείμενο που εμφανίστηκε στο σόναρ πριν από τόσα χρόνια. Ήταν μια απίστευτη εμπειρία να εξερευνήσω αυτή την περιοχή και να εντοπίσω αυτό τον εντυπωσιακό ηφαιστειακό σχηματισμό, που είναι γεμάτος ζωή» συμπλήρωσε ο ίδιος.

 

Αυτός ο σχηματισμός βασάλτη, που βρίσκεται σε βάθος 2,8χλμ και έχει έκταση 100 μέτρων, ονομάστηκε προσωρινά κορυφογραμμή Ναρζεολέ – Φάνινγκ, τιμώντας επί της ουσίας τον πρώτο εξερευνητή αλλά και τον Όισιν Φάνινγκ, έναν από τους ειδικούς της φετινής εκστρατείας της OceanGate.

 

«Όταν έμαθα ότι θα μπορούσα να συμμετάσχω στην επίλυση του μυστηρίου με το ηχητικό σήμα, ήθελα να είμαι μέρος της προσπάθειας» δήλωσε ο Φάνινγκ, και συμπλήρωσε:

«Ήταν τιμή να συνεργαστώ με την OceanGate Expeditions, τo ίδρυμα OceanGate και την επιστημονική ομάδα, για να κατανοήσουμε καλύτερα τι κρύβεται κάτω από την επιφάνεια των ωκεανών μας».

Ο Τιτανικός είναι ένα από τα πιο γνωστά ναυάγια του πλανήτη -αν όχι το πιο γνωστό.

Από το Blogger.