Καυσόξυλα: Η διαθεσιμότητα το μεγάλο πρόβλημα στην Αττική - ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟΝ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ NEWSKAMATERO

Δευτέρα 17 Οκτωβρίου 2022

Καυσόξυλα: Η διαθεσιμότητα το μεγάλο πρόβλημα στην Αττική

 

Kafsoxyla: I diathesimotita to megalo provlima stin Attiki

Οι έμποροι υποστηρίζουν πως προμηθεύονται πανάκριβα τα ξύλα στις δημοπρασίες που γίνονται στην πηγή.

Βαδίζουμε στους χειμερινούς μήνες και η συζήτηση έχει πάρει «φωτιά» σε σχέση με το τρόπο θέρμανσης που θα επιλέξουν οι πολίτες για τη φετινή χρονιά. Εκτός από το πετρέλαιο θέρμανσης, το φυσικό αέριο και τον ηλεκτρισμό αρκετοί πολίτες προμηθευόντουσαν καυσόξυλα για την κάλυψη των αναγκών τους. Τα προηγούμενα χρόνια μάλιστα και ειδικά την περίοδο 2012-2013 αρκετοί πολίτες στράφηκαν προς τα ενεργειακά τζάκια. Το ενδιαφέρον είναι έντονο πάλι από πέρσι λόγω των τιμών σε πετρέλαιο και φυσικό αέριο. Ωστόσο, αυξημένες είναι οι τιμές φέτος και στα καυσόξυλα. Οι έμποροι υποστηρίζουν πως πάνω από δέκα χρόνια τα ξύλα είχαν την ίδια τιμή. Να σημειωθεί βέβαια πως το 2015 το ΦΠΑ που επιβαρύνει τα καυσόξυλα πήγε από το 13% στο 24%, ωστόσο η τιμή έτσι όπως διαμορφωνόταν στην πηγή δεν είχε αλλάξει, σύμφωνα με τους ίδιους. Τονίζουν χαρακτηριστικά πως η «αλυσίδα» από την πηγή μέχρι τον καταναλωτή ήταν ισορροπημένη.

Τα πράγματα αλλάζουν με το που ξεκινά ο πόλεμος στην Ουκρανία. Σύμφωνα με τους εμπόρους έκλεισε η αγορά της Βουλγαρίας, της Ρουμανίας και της Αλβανίας που τροφοδοτούσαν την ελληνική αγορά με το 30% των καυσόξυλων. Έτσι από τον πόλεμο και μετά άρχισαν να τα κρατούν για δική τους αξιοποίηση. Έκλεισε όμως και η αγορά της Πελοποννήσου και της Κρήτης για τον ίδιο ακριβώς λόγο, για την κάλυψη των τοπικών αναγκών, αλλά και λόγω του αυξημένου μεταφορικού κόστους. Επομένως, διαπιστώνουν πως υπάρχει μεγάλο πρόβλημα στην Αττική. Παράλληλα, οι έμποροι υποστηρίζουν πως προμηθεύονται πανάκριβα τα ξύλα στις δημοπρασίες που γίνονται στην πηγή.

Το σημαντικότερο πρόβλημα στην Αττική είναι η διαθεσιμότητα τονίζει στο iEnergeia.gr ο κ. Ιωάννης Σακελλαράκης, πρόεδρος Εμπόρων Στερεών Καυσίμων Αττικής. «Έτσι όπως πάει με την κίνηση που υπάρχει τα Χριστούγεννα θα έχουμε θέμα, δεν θα υπάρχει διαθεσιμότητα. Η ζήτηση όμως συνεχίζεται αδιάκοπη. Αυτό το πρόβλημα τα τελευταία 30 χρόνια δεν έχει υπάρξει ποτέ ξανά. Η πρόταση μας είναι αν υπάρχει τρόπος να σταματήσει το πρόβλημα στην πηγή, εκεί όπου διαμορφώνονται οι τιμές και φυσικά να υπάρξει μείωση του ΦΠΑ», επισημαίνει ο κ. Σακελλαράκης.

Από το Blogger.