“Οργανισμός Τουρκικών Κρατών”: Προχωρά σε κοινό αλφάβητο… - ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟΝ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ NEWSKAMATERO

Κυριακή 23 Οκτωβρίου 2022

“Οργανισμός Τουρκικών Κρατών”: Προχωρά σε κοινό αλφάβητο…

“Organismos Tourkikon Kraton”: Prochora se koino alfavito…

Ως ιστορικό βήμα αναφέρεται η ίδρυση «Επιτροπής Κοινού Αλφαβήτου» που έχει σκοπό να επιταχυνθεί η διαδικασία της γλωσσικής ενότητας και η μετάβαση των τουρκικών κρατών σε ένα κοινό αλφάβητο. Η επιτροπή, η οποία θα πραγματοποιήσει την πρώτη της συνεδρίαση στο Κιργιστάν, θα εργαστεί για το κοινό αλφάβητο του τουρκικού κόσμου, σημειώνει τούρκικο δημοσίευμα.


Σύμφωνα με την Γενί Σαφάκ, στο «Εργαστήριο Κοινού Αλφαβήτου του Τουρκικού Κόσμου» που πραγματοποιήθηκε στην Προύσα τον περασμένο μήνα λόγω της 90ης επετείου της Ημέρας της Γλώσσας , ελήφθησαν αποφάσεις να παρουσιαστούν στον Οργανισμό Τουρκικών Κρατών (TDT).

Το εργαστήριο διεξήχθη υπό την προεδρία του Προέδρου του Συλλόγου Τουρκικής Γλώσσας (TDK) Gürer Gülsevin με τη συμμετοχή του Προέδρου του Συμβουλίου των Aksakallar (των πρεσβυτέρων) του Οργανισμού Τουρκικών Κρατών και του Αντιπροέδρου του AK Party, Μπινάλι Γιλντιρίμ.

Στο εργαστήριο, που πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με το TDK και το TDT, όπου επιστήμονες από τα τουρκικά κράτη έδωσαν πληροφορίες για το αλφάβητο και τις ιστορικές διαδικασίες που χρησιμοποιούνται στις χώρες τους, τονίστηκε ότι η μετάβαση στο κοινό αλφάβητο θα πρέπει να επιταχυνθεί και η εφαρμογή του να αναπτυχθεί.

Θα συσταθεί Μικτή Επιτροπή Αλφαβήτου

Στο εργαστήριο αποφασίστηκε η ίδρυση «Κοινής Επιτροπής Αλφαβήτου» στο σώμα του TDT για το κοινό αλφάβητο του τουρκικού κόσμου. Η επιτροπή, η οποία θα πραγματοποιήσει την πρώτη της συνεδρίαση στο Κιργιστάν, θα παρακολουθήσει τις κοινές μελέτες αλφαβήτου και θα υποβάλει έκθεση στο Συμβούλιο των Ακσακαλάρ. 

ΠΗΓΗ: ΒΑΛΚΑΝΙΚΟ ΠΕΡΙΣΚΟΠΙΟ

Από το Blogger.