Πεδίο μάχης το Κέντρο Κράτησης Μεταναστών στην Κύπρο - ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟΝ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ NEWSKAMATERO

Σάββατο 29 Οκτωβρίου 2022

Πεδίο μάχης το Κέντρο Κράτησης Μεταναστών στην Κύπρο

Pedio machis to Kentro Kratisis Metanaston stin Kypro

 Πυρ και μανία στo Πουρνάρα – Χιλιάδες έτρεχαν να γλιτώσουν
Δέσποινα Ψύλλου   

Δραματικές στιγμές εξελίχθηκαν χθες στο Κέντρο Προσωρινής Φιλοξενίας Πουρνάρα μετά από τη συμπλοκή ατόμων διαφορετικών εθνικοτήτων. Πυκνοί μαύροι καπνοί γέμισαν τον ουρανό λόγω φωτιάς που ξέσπασε εντός της δομής. Ακούγονταν φωνές και ουρλιαχτά των ατόμων που διαμένουν στον χώρο. Πέντε εντάλματα σύλληψης εναντίον προσώπων που φέρεται να εμπλέκονται στα επεισόδια.

Οι αμέτοχοι πρόσφυγες και μετανάστες μέσα στον πανικό τους μάζεψαν τα πράγματά τους και τράπηκαν σε φυγή για να γλυτώσουν. Άνθρωποι με βαλίτσες στα χέρια περνούσαν κλαίγοντας τα συρματοπλέγματα. Ανάμεσά τους και φοβισμένα παιδιά. Λόγω της έκτασης των επεισοδίων επενέβησαν μέλη της Μηχανοκίνητης Μονάδας Άμεσης Δράσης (ΜΜΑΔ), τα οποία και επέβαλαν την τάξη. Από τη σύγκρουση τραυματίστηκαν δύο μετανάστες, οι οποίοι μεταφέρθηκαν αιμόφυρτοι στο νοσοκομείο.

Σύμφωνα με αστυνομικές πληροφορίες του «Φ», οι σκηνές χάους εκτυλίχθησαν γύρω στις 11:20 πριν το μεσημέρι. «Δύο ομάδες προσφύγων διαφορετικών εθνικοτήτων συγκρούστηκαν και ανάμεσα σε άλλα σημειώθηκε πετροβολισμός. Κάποιοι έβαλαν φωτιά σε αντίσκηνα, με αποτέλεσμα να καταστραφεί μεγάλος αριθμός από αυτά.

Μετά την πυρκαγιά, οι διαμένοντες στη δομή με δική τους πρωτοβουλία εκκένωσαν τον χώρο για λόγους ασφαλείας και εξαιτίας των πυκνών καπνών, ενώ μετέβησαν στο σημείο και δυνάμεις της πυροσβεστικής για κατάσβεση. «Δύο μετανάστες τραυματίστηκαν και μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο». Η υπόθεση διερευνάται ώστε να διαφανεί ποια ήταν τα αίτια της συμπλοκής και ποιοι ευθύνονται, χωρίς να αποκλείεται οι Αρχές να προχωρήσουν σε συλλήψεις.   

Από την πλευρά του, ο αρχηγός της Αστυνομίας, Στυλιανός Παπαθεοδώρου, ανέφερε σε δηλώσεις του, ότι εκτυλίχθηκαν νέα επεισόδια στο Κέντρο Φιλοξενίας Πουρνάρα, προσθέτοντας ότι πριν από κάποιο χρονικό διάστημα η Αστυνομία ενίσχυσε τα μέτρα. Απέδωσε τα επεισόδια στον υπερπληθυσμό στο Κέντρο και τις διαφορετικές εθνικότητες που διαμένουν σε αυτό, σημειώνοντας ότι η Αστυνομία κάνει ό,τι είναι δυνατό για να προστατεύσει την περιοχή και τους διαμένοντες στον καταυλισμό.

Έντονη ήταν αντίδραση του κοινοτάρχη Κοκκινοτριμιθιάς, Χριστάκη Μελετιέ, ο οποίος μετά το επεισόδιο σημείωσε στον «Φ», ότι οι κάτοικοι της περιοχής δεν νιώθουν ασφαλείς και ότι όλοι φοβούνται μήπως η κατάσταση εξελιχτεί όπως στο Κέντρο Φιλοξενίας Μόρια στη Μυτιλήνη, το οποίο κάηκε ολοσχερώς θέτοντας σε κίνδυνο την ευρύτερη περιοχή.

«Μετέβηκα στο σημείο. Είχαν προηγηθεί συμπλοκές. Είδα ανθρώπους να τρέχουν στα χωράφια με πέτρες και ξύλα. Ένας είχε σκισμένο μέτωπο», είπε ο κοινοτάρχης και πρόσθεσε ότι λόγω της κατάστασης οι διαμένοντες μάζευαν τα πράγματά τους και εγκατέλειπαν τη δομή. «Μπήκαν στη βιομηχανική περιοχή και έτρεχαν προς το χωριό. Τα πράγματα είναι επικίνδυνα για όλους».

Ο κ. Μελετιές σημείωσε πως δεν είναι η πρώτη φορά που καταγράφονται επεισόδια, εκτιμώντας πως έχουν καεί τα 2/3 της δομής. «Η καταστροφή είναι μεγάλη. Τα είπαμε τόσες φορές. Έτσι ξεκίνησε και στη Μόρια, από μικρά περιστατικά και στο τέλος έγινε το μεγάλο κακό. Οι πολίτες δεν νιώθουν ασφάλεια». Αιτήθηκε για ακόμη μια φορά να μετακινηθούν οι προσφυγές και μετανάστες.

Φιλελεύθερος

Από το Blogger.