NEW YORK TIMES: Δημοσίευμα κόλαφος για σχέσεις Τουρκίας-Ρωσίας - ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟΝ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ NEWSKAMATERO

Κυριακή 23 Οκτωβρίου 2022

NEW YORK TIMES: Δημοσίευμα κόλαφος για σχέσεις Τουρκίας-Ρωσίας

 

NEW YORK TIMES: Dimosievma kolafos gia scheseis Tourkias-Rosias

Ενώ ορισμένα σούπερ γιοτ που ανήκουν ή συνδέονται με Ρώσους ολιγάρχες που αντιμετωπίζουν κυρώσεις έχουν κατασχεθεί σε λιμάνια σε όλο τον κόσμο, η Flying Fox και άλλα που έχουν “παγιδευτεί” από τις ευρύτερες κυρώσεις της Ρωσίας έχουν βρει ασφαλές καταφύγιο στην Τουρκία, το μόνο μέλος του ΝΑΤΟ που δεν επιβάλλει κυρώσεις στη Ρωσία.

Ο στολίσκος των ρωσικών σούπερ γιοτ στα τουρκικά ύδατα αυξάνει τις εντάσεις με τις Ηνωμένες Πολιτείες, οι οποίες θεωρούν την υποδοχή από την Τουρκία των πλοίων ως σύμπτωμα του πολύ μεγαλύτερου προβλήματος: της πρόσβασης της Ρωσίας στο χρηματοπιστωτικό σύστημα της Τουρκίας, υπονομεύοντας πιθανώς τις δυτικές κυρώσεις.

Τα παραπάνω δημοσιεύονται την Κυριακή στην εφημερίδα New York Times, η οποία έκανε μία μεγάλη έρευνα αναζητώντας τα γιωτ των Ρώσων ολιγαρχών. Το κείμενο υπογράφουν ι δημοσιογράφοι Elif Ince, Michael Forsythe και Carlotta Gall. Σημειώνει και τα εξής:

Ο ισχυρός ηγέτης της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος επέκρινε τις δυτικές κυρώσεις κατά της Ρωσίας, δήλωσε τον Μάρτιο ότι η χώρα του δεν μπορούσε να επιβάλει κυρώσεις λόγω των ενεργειακών της αναγκών και των βιομηχανικών συμφωνιών. «Δεν υπάρχει τίποτα να γίνει εκεί», είπε.

Συνολικά, τουλάχιστον 32 γιοτ συνδεδεμένα με ολιγάρχες και οντότητες που υπόκεινται σε κυρώσεις έχουν καταφύγει στα νερά της χώρας τους τελευταίους μήνες, ικανά να κυκλοφορούν ή να δένουν στους γραφικούς όρμους και τους κόλπους της χωρίς φόβο κατάσχεσης, σύμφωνα με την ανάλυση της εφημερίδας New York Times.

Τα αρχεία ιδιοκτησίας των σούπερ γιοτ για τους εξαιρετικά πλούσιους είναι διαβόητα επειδή κρύβονται πίσω από στρώματα εταιρειών “κέλυφους”. Η ανάλυση των Times δημιουργήθηκε με ειδησεογραφικούς λογαριασμούς που συνέδεαν Ρώσους ολιγάρχες με συγκεκριμένα γιοτ που στη συνέχεια αντιστοιχίστηκαν με θέσεις σκαφών που ήταν διαθέσιμες σε εμπορικούς ιστότοπους όπως το Marine Traffic. Σε πολλές περιπτώσεις, τα γιοτ εντοπίστηκαν στα τουρκικά ύδατα από δημοσιογράφο τς εφημερίδας.

https://youtu.be/GpoAYewmruA
  • Στις 19 Αυγούστου, το Υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ εξέδωσε δήλωση λέγοντας ότι ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Wally Adeyemo, είχε πει σε Τούρκο αξιωματούχο ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες ανησυχούν για το ότι οι Ρώσοι χρησιμοποιούν την Τουρκία για να αποφύγουν τις κυρώσεις.
  • Τρεις ημέρες αργότερα, ο κ. Adeyemo έστειλε επιστολή σε τουρκικούς επιχειρηματικούς ομίλους προειδοποιώντας για κυρώσεις εάν συνεργάζονται με Ρώσους ιδιώτες ή οντότητες που αντιμετωπίζουν κυρώσεις.
  • Οι τουρκικές τράπεζες, πρόσθεσε, κινδύνευαν να χάσουν τις ζωτικής σημασίας «σχέσεις ανταπόκρισης» με τις παγκόσμιες τράπεζες – ακόμη και την πρόσβαση στο αμερικανικό δολάριο – εάν συναλλάσσονταν με ρωσικές τράπεζες που έχουν υποστεί κυρώσεις.

Τον Σεπτέμβριο, αρκετές τουρκικές τράπεζες σταμάτησαν να δέχονται το σύστημα πληρωμών Mir -το ρωσικό αντίστοιχο της Visa ή της MasterCard. Οι ενέργειές τους ήρθαν μετά την προειδοποίηση των Ηνωμένων Πολιτειών ότι τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα που επεκτείνουν τη χρήση του Mir ή συνάπτουν νέες συμφωνίες κινδύνευαν να παραβιάσουν τις αμερικανικές κυρώσεις κατά της Ρωσίας.

Παρόλα αυτά, οι τουρκικές μαρίνες συνεχίζουν να εξυπηρετούν Ρώσους που υπόκεινται σε κυρώσεις και τα σούπερ γιοτ τους.

Τα ζεστά γαλαζοπράσινα νερά, οι απομονωμένες παραλίες και οι μοντέρνες εγκαταστάσεις της μεσογειακής ακτής της Τουρκίας την έχουν κάνει εδώ και καιρό δημοφιλή και βολικό προορισμό για τους Ρώσους ιδιοκτήτες και ναυλωτές γιοτ κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού. Τα μενού των τοπικών εστιατορίων εκτυπώνονται σε τρεις γλώσσες: Τουρκικά, Αγγλικά και Ρωσικά.

Τον Ιούνιο, η Flying Fox αναφέρθηκε από τις Ηνωμένες Πολιτείες ως «μπλοκαρισμένη ιδιοκτησία» και στην εταιρεία διαχείρισής της, την Imperial Yachts, επιβλήθηκαν επίσης κυρώσεις. Ωστόσο, το Flying Fox έχει αγκυροβολήσει τουλάχιστον από τον Μάιο στο Port Azure, μια μαρίνα στο πολυτελές θέρετρο Göcek. Άλλα σούπερ γιοτ εκεί που ανήκουν ή συνδέονται με Ρώσους, στους οποίους έχουν επιβληθεί κυρώσεις ταξιδεύουν από τον έναν όρμο στον άλλο στην περιοχή.

Τα μολυσμένα νερά της πόλης είναι ακατάλληλα για κολύμπι, ένα ελκυστικό χαρακτηριστικό για τους ιδιοκτήτες superyacht επειδή κρατά μακριά τα πλήθη και την ανεπιθύμητη δημοσιότητα. Και τα σκάφη μπορούν εύκολα να μεταφερθούν με ατμό σε παρθένα νερά κοντά. Αν οι περιποιημένοι επισκέπτες έχουν ανεκπλήρωτες ανάγκες, μικρά καραβάκια τριγυρνούν στο λιμάνι, πουλώντας είδη παντοπωλείου, παγωτά, τούρκικές κρέπες, ακόμη και μασάζ.

Το Port Azure, που διαφημίζεται ως η πρώτη «μαρίνα μόνο για mega γιοτ» στην Τουρκία, άνοιξε πέρυσι από την STFA, έναν από τους μεγαλύτερους ομίλους ετερογενών δραστηριοτήτων της Τουρκίας. Η μαρίνα, η οποία υπερηφανεύεται για τον ιστότοπό της ως «καταφύγιο» που κάνει «μεγάλα και μικρά προβλήματα να φεύγουν», έχει φιλοξενήσει τουλάχιστον οκτώ γιοτ που συνδέονται με Ρώσους ολιγάρχες ή εταιρείες που έχουν επιβληθεί κυρώσεις το περασμένο καλοκαίρι, σύμφωνα με την ανάλυση των Times.

Την 1η Ιουνίου, ένας Τούρκος μεσίτης γιοτ δημοσίευσε στο Instagram ένα βίντεο που τραβήχτηκε στο Port Azure και δείχνει μια σειρά από πέντε γιοτ συνολικής αξίας σχεδόν 1 δισεκατομμυρίου δολαρίων, συμπεριλαμβανομένων του Flying Fox, του Lana, που εισήχθη πρόσφατα με 1,8 εκατομμύρια δολάρια την εβδομάδα για ναύλωση από την Imperial, και του Galactica Super Nova, που συνδέεται με τον Vagit Alekperov, έναν σύ

Από το Blogger.