Γιατί θεωρούν τον Μασκ το «μακρύ χέρι» του Ντόναλντ Τραμπ - Σεισμός για το Twitter - ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟΝ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ NEWSKAMATERO

Σάββατο 29 Οκτωβρίου 2022

Γιατί θεωρούν τον Μασκ το «μακρύ χέρι» του Ντόναλντ Τραμπ - Σεισμός για το Twitter

 

Giati theoroun ton Mask to «makry cheri» tou Ntonalnt Trab - Seismos gia to Twitter

Οι πολιτικοί και τα μίντια των ΗΠΑ ξύπνησαν την Παρασκευή (28/10) σε μια νέα πραγματικότητα: Μια από τις πιο ειλικρινείς, συχνά διχαστικές, επιχειρηματικές προσωπικότητες της χώρας, ο Έλον Μασκ είναι ιδιοκτήτης του Twitter.

Ο Έλον Μασκ, αφού ανέλαβε επίσημα τον έλεγχο του Twitter και απέλυσε τέσσερα στελέχη, έγραψε στο Twitter ότι «το πουλί απελευθερώνεται» - αγγίζοντας ένα κύμα άγχους και ανακούφισης σε διάφορες γωνιές του πολιτικού κόσμου, αναφέρει το Politico.

Οι συντηρητικοί, ειδικά στην τραμπική δεξιά, βλέπουν τον Μασκ ως κάτι σαν σωτήρα, απελευθερώνοντας το Twitter από αυτό που βλέπουν ως προοδευτική-φιλελεύθερη προσέγγιση για το ποιο περιεχόμενο επιτρέπεται και τι απαγορεύεται.

Οι Φιλελεύθεροι ανησυχούν για το τι θα συμβεί στο twitter μια πλατφόρμα πληροφοριών χωρίς «φύλακα», λιγότερο από δύο εβδομάδες πριν από τις ενδιάμεσες εκλογές - ειδικά αν ο Μασκ επιτρέψει στον Ντόναλντ Τραμπ να επιστρέψει στο twitter, εκεί όπου έγραφε τις σκέψεις του και παραπληροφορούσε τους πολίτες για χρόνια.

«Νομίζω ότι είναι σεισμός», δήλωσε ο Άμπι Ραχμάν, στέλεχος στρατηγικής των Δημοκρατικών, καλώντας τον Τραμπ αν θέσει ξανά υποψηφιότητα για πρόεδρος το 2024 να «διαδώσει όσα ψέματα θέλει για τις εκλογές, τα μηχανήματα ψηφοφορίας κ.λπ.».

Το απόγευμα της Παρασκευής (28/10), ο Μασκ έγραψε στο Twitter ότι θα σχηματίσει ένα «συμβούλιο εποπτείας περιεχομένου» - δηλώνοντας ότι «δεν θα υπάρξουν σημαντικές αποφάσεις περιεχομένου ή επαναφορά λογαριασμών πριν από τη σύγκληση αυτού του συμβουλίου».

Προς το παρόν, ο Τραμπ δεν έχει επιστρέψει στην πλατφόρμα. Το Twitter δεν απάντησε όταν ρωτήθηκε αν ο Τραμπ είχε προσκληθεί ξανά και ο προσωπικός λογαριασμός του Τραμπ (@realDonaldTrump) εξακολουθεί να έχει ανασταλεί από το απόγευμα της Παρασκευής.

Σε μια ανάρτηση στη δική του πλατφόρμα, Truth Social, έγραψε: «Είμαι πολύ χαρούμενος που το Twitter είναι τώρα σε λογικά χέρια». Είπε στο Fox News την Παρασκευή: «Μένω στοTruth. Μου αρέσει περισσότερο, μου αρέσει ο τρόπος που λειτουργεί, μου αρέσει ο Έλον, αλλά μένω στοTruth».

«Μακροχρόνια καταστροφή»

Πολλοί από τους στενότερους παρατηρητές του Twitter, τόσο αριστεροί όσο και δεξιοί, επικεντρώθηκαν στην αποχώρηση της Βιτζάια Γκάντε, κορυφαίας δικηγόρου και επικεφαλής πολιτικής του Twitter, την οποίο ο Μασκ φέρεται να απέλυσε χθες το βράδυ. (Η Γκάντε δεν έχει σχολιάσει, αλλά το βιογραφικό της στο Twitter δεν την αναφέρει πλέον στην εταιρεία.)

Τα τελευταία χρόνια, η Γκάντε είχε αναδειχθεί ως το πρόσωπο των πολιτικών ελευθερίας του λόγου και εποπτείας περιεχομένου της πλατφόρμας, εξοργίζοντας τους συντηρητικούς που πίστευαν ότι απομάκρυνε άδικα τον Τραμπ - ενώ καθησύχασε τους φιλελεύθερους με τις απόψεις της για τη σημασία της διατήρησης του πολιτικού λόγου.

Η απομάκρυνση της Γκάντε είναι μια «μακροπρόθεσμη καταστροφή», δήλωσε ο Τζέσε Λέριχ , συνιδρυτής του μη κερδοσκοπικού οργανισμού Watchdog Accountable Tech.

Ομάδες πολιτικών δικαιωμάτων σήμαναν συναγερμό για τη χρονική στιγμή της απομάκρυνσής της - μόλις 11 ημέρες πριν από τις ενδιάμεσες εκλογές. «Το να αφήνεις το Twitter χωρίς κάποιον σε αυτόν τον κρίσιμο ρόλο όταν είναι η στιγμή που το χρειάζεται περισσότερο είναι πραγματικά ανησυχητικό», , δήλωσε ο Τζόναθαν Γκρίνμπλατ, Διευθύνων Σύμβουλος της Anti-Defamation League.

Με τη διαβεβαίωση του Μασκ ότι δεν θα κάνει «σημαντικές» αλλαγές πριν από τη σύσταση του συμβουλίου εποπτείας υποσχέθηκε επίσης πριν από το κλείσιμο της συμφωνίας την Πέμπτη ότι ο ιστότοπος δεν θα γίνει ένα «ελεύθερο για όλους κολαστήριο». Ωστόσο, είπε επίσης ότι θέλει λιγότερους κανόνες για το τι μπορούν να πουν και να κάνουν οι άνθρωποι στην πλατφόρμα.

Οι τεχνικοί εμπειρογνώμονες λένε ότι είναι απίθανο τα συστήματα εποπτείας περιεχομένου του Twitter να αλλάξουν γρήγορα, ακόμη και χωρίς τον πρώην επικεφαλής πολιτικής του. Η Κάτι Χαρμπάθ, πρώην διευθύντρια δημόσιας πολιτικής στο Facebook , δήλωσε ότι δεν είναι τόσο εύκολο να απενεργοποιηθούν ορισμένοι από τους αλγόριθμους που έχουν οριστεί για τον προληπτικό εντοπισμό και την αφαίρεση της παραπληροφόρησης και της ρητορικής μίσους.

«Δεν μπορείτε να ενεργοποιήσετε και να αλλάξετε αυτούς τους αλγόριθμους - μπορείτε να τους απενεργοποιήσετε - αλλά δεν μπορείτε να τους προσαρμόσετε. Αυτό χρειάζεται χρόνο για να γίνει», είπε ο Χάρμπαθ.

Ακόμα κι έτσι, υπάρχουν ενδείξεις ότι η εξαγορά του Μασκ απελευθέρωσε κάποια πιο σκοτεινά κέντρα. Το Network Contagion Research Institute, ένα ανεξάρτητο κέντρο που παρακολουθεί τις διαδικτυακές τάσεις, λέει ότι έχει μετρήσει μια αύξηση στη χρήση τουλάχιστον μίας φυλετικής προσβολής στις 12 ώρες από την εξαγορά του Μασκ.

«Καθώς ο κ. Μασκ αναλαμβάνει τα ηνία, θα παρακολουθώ για να δω αν η εταιρεία διατηρεί τη δέσμευσή της να προωθήσει τον υγιή διάλογο, χωρίς παραπληροφόρηση και παρενόχληση», δήλωσε ο εκπρόσωπος Γιαν Σκακοφσκι, ο οποίος προεδρεύει της επιτροπής Ενέργειας και Εμπορίου της Βουλής για την προστασία των καταναλωτών. «Ο κ. Μασκ έχει πολλά να αποδείξει γιατί μόλις αυτή την εβδομάδα, είδαμε το υπουργείο Δικαιοσύνης να ξεκινά έρευνα για το άλλο του εγχείρημα, την Tesla».

«Στον κόσμο του Τραμπ πολλοί άνθρωποι είναι αναποφάσιστοι»

Τις ώρες από την εξαγορά του Μασκ, η MAGA-world γιόρτασε τον νέο ιδιοκτήτη και τον βλέπει ως πιθανό σωτήρα της «ελευθερίας του λόγου». Αρκετοί λογαριασμοί που σχετίζονται με το MAGA κάλεσαν τον Μασκ να αφαιρέσει τις υποτιθέμενες «σκιώδεις απαγορεύσεις» - τις οποίες ισχυρίζονται ότι τους εμπόδισαν να δημοσιεύσουν. Για παράδειγμα, ο Μασκ έγραψε στο Twitter την Παρασκευή ότι θα εξετάσει ισχυρισμούς από έναν χρήστη που ονομάζεται «Catturd2» - ο οποίος προηγουμένως είχε κάνει retweet από τον Τραμπ για διάδοση εκλογικών ψεμάτων και υποστήριξη του πρώην προέδρου. Ο χρήστης είπε ότι η υποτιθέμενη «απαγόρευση αναζήτησης» ήρθη σήμερα.

Ο μεγαλύτερος πιθανός παράγοντας αλλαγής του παιχνιδιού, φυσικά, θα ήταν η επιστροφή του ίδιου του Τραμπ, ο οποίος προηγουμένως είχε περισσότερους από 88 εκατομμύρια οπαδούς.

Για τον πρώην πρόεδρο, είναι πλέον μια πιο περίπλοκη ερώτηση, καθώς τρέχει - και είναι βασικός πόλος έλξης για - το Truth Social, ξεκίνησε το έτος μετά την απαγόρευση του λογαριασμού του από το Twitter. Αυτή η πλατφόρμα είναι πιο φιλική προς τις ιδέες και τους υποστηρικτές του, αλλά έχει πολύ λιγότερους οπαδούς και λιγότερη εμβέλεια.

«Στον κόσμο του Τραμπ πολλοί άνθρωποι αναποφάσιστοι για το αν πρέπει ή δεν πρέπει [να επιστρέψει στο Twitter]», είπε ένα άτομο που μιλάει τακτικά με τον Τραμπ, ο οποίος μίλησε ανώνυμα για να μιλήσει ειλικρινά.

«Είναι σαν οι δημοσιογράφοι να μοιράζονται τις Αλήθειες του στο Twitter, τι νόημα έχει να επιστρέψουμε στο Twitter; Αυτή είναι η κυρίαρχη σκέψη, πραγματικά δεν υπάρχει λόγος να επιστρέψουμε».

Στο μικρό οικοσύστημα των δεξιών κοινωνικών πλατφορμών, οι οποίες πρόκειται να χάσουν χρήστες εάν ο Μασκ κάνει το Twitter να αισθάνεται πιο φιλικό προς το κίνημα Τραμπ, οι ηγέτες απώθησαν την ιδέα ότι ο επιχειρηματίας θα μπορούσε να αλλάξει γρήγορα την κουλτούρα και τα πρότυπα του Twitter.

Για τους Δημοκρατικούς, η ανακοίνωση δεν θα μπορούσε να έρθει σε χειρότερη στιγμή - με τους Ρεπουμπλικάνους να είναι πιθανό να πάρουν τη Βουλή τον επόμενο μήνα και τον Τραμπ να αναμένεται να θέσει ξανά υποψηφιότητα για πρόεδρος.

Ο Μασκ, ο οποίος έχει περιγράψει τον εαυτό του ως «απολυταρχικό της ελευθερίας του λόγου», δεν κρύβει από πού προέρχεται πολιτικά, κάτι που έχει σημαντικές επιπτώσεις για την αριστερά.

Στο Twitter τον Μάιο, ο Μασκ αποκάλεσε το Δημοκρατικό Κόμμα «το κόμμα του διχασμού και του μίσους». Και το Twitter, αν και μικρότερο από κάποιες άλλες πλατφόρμες κοινωνικών μέσων, είναι ένα μέρος επιρροής για τον δισεκατομμυριούχο της SpaceX και τον διευθύνοντα σύμβουλο της Tesla.

Από το Blogger.