Τράπεζα της Ελλάδας: Μειώθηκαν οι καταθέσεις τον Νοέμβριο – Η εικόνα για τα δάνεια - ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟΝ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ NEWSKAMATERO

Πέμπτη 29 Δεκεμβρίου 2022

Τράπεζα της Ελλάδας: Μειώθηκαν οι καταθέσεις τον Νοέμβριο – Η εικόνα για τα δάνεια

 

Trapeza tis Elladas: Meiothikan oi katatheseis ton Noemvrio – I eikona

Μειώθηκαν κατά 409 εκατ. ευρώ οι καταθέσεις των νοικοκυριών και των ιδιωτικών μη κερδοσκοπικών ιδρυμάτων της χώρας τον Νοέμβριο του 2022 έναντι αύξησης κατά 121 εκατ. ευρώ που καταγράφηκε τον προηγούμενο μήνα, όπως αυτό προέκυψε από τα σχετικά στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδας.

Παράλληλα επισημαίνεται πως ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής παρέμεινε σχεδόν αμετάβλητος στο 4,2% από 4,3% που ήταν τον προηγούμενο μήνα. Επίσης μείωση κατά 182 εκατ. ευρώ παρουσίασαν οι καταθέσεις από επιχειρήσεις, έναντι μείωσης κατά 671 εκατ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα. Έτσι συνολικά οι καταθέσεις από τον ιδιωτικό τομέα εμφάνισαν μείωση κατά 591 εκατ. ευρώ έναντι μείωσης κατά 550 εκατ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα, ενώ ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής μειώθηκε σε 4,5% από 5,9% τον προηγούμενο μήνα.

Τα δάνεια

Στο σκέλος των δανείων, η μηνιαία καθαρή ροή της συνολικής χρηματοδότησης προς τον ιδιωτικό τομέα ήταν θετική κατά 81 εκατ. ευρώ, έναντι αρνητικής καθαρής ροής 898 εκατ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα.

Αναλυτικά, η μηνιαία καθαρή ροή της χρηματοδότησης προς τις επιχειρήσεις, τον Νοέμβριο του 2022, ήταν θετική κατά 44 εκατ. ευρώ, έναντι αρνητικής καθαρής ροής 665 εκατ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα, ενώ ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής μειώθηκε σε 10,4% από 11,3% τον προηγούμενο μήνα. Ειδικότερα, ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής της χρηματοδότησης των μη χρηματοπιστωτικών επιχειρήσεων (ΜΧΕ) μειώθηκε σε 10,0% από 10,8% τον προηγούμενο μήνα.

Η μηνιαία καθαρή ροή της χρηματοδότησής τους ήταν θετική κατά 34 εκατ. ευρώ, έναντι αρνητικής καθαρής ροής 606 εκατ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα. Ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής της χρηματοδότησης των ασφαλιστικών επιχειρήσεων και των λοιπών χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων μειώθηκε σε 14,5% από 16,5% τον προηγούμενο μήνα.

Η μηνιαία καθαρή ροή της χρηματοδότησής τους ήταν θετική κατά 10 εκατ. ευρώ, έναντι αρνητικής καθαρής ροής 60 εκατ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα.

Τα στοιχεία για τους ιδιώτες

Όσον αφορά στους ιδιώτες, στα στεγαστικά δάνεια η καθαρή ροή χρηματοδότησης παρέμεινε αρνητική – για τρίτο συνεχόμενο μήνα – κατά 86 εκατ. ευρώ. Ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής της χρηματοδότησης μειώθηκε κατά 3%. Στα καταναλωτικά δάνεια η καθαρή χρηματοδότηση ήταν θετική κατά 137 εκατ. ευρώ με αποτέλεσμα ο ετήσιος ρυθμός χρηματοδότησης να σημειώσει αύξηση κατά 1,4%.

Συνολικά πάντως (αν προστεθούν δηλαδή και οι λοιπές χρηματοδοτήσεις) η μηνιαία καθαρή ροή χρηματοδότησης προς τους ιδιώτες και τα ιδιωτικά μη κερδοσκοπικά ιδρύματα το Νοέμβριο του 2022 ήταν θετική κατά 44 εκατ. ευρώ έναντι αρνητικής καθαρής ροής 153 εκατ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα. Ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής της χρηματοδότησής τους διαμορφώθηκε στο -2,1% από -2,3% τον προηγούμενο μήνα.

Τέλος , η μηνιαία καθαρή ροή της χρηματοδότησης προς τη γενική κυβέρνηση, το Νοέμβριο του 2022, ήταν θετική κατά 1, 107 δις ευρώ, έναντι θετικής καθαρής ροής 259 εκατ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα. Ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής της χρηματοδότησης της γενικής κυβέρνησης μειώθηκε σε 7,4% από 7,6% τον προηγούμενο μήνα.

Από το Blogger.