Πανελλαδική απεργία της ΠΟΕ-ΟΤΑ αύριο για τον θάνατο της 45χρονης υπαλλήλου στο Ξυλόκαστρο - ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟΝ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ NEWSKAMATERO

Δευτέρα 16 Ιανουαρίου 2023

Πανελλαδική απεργία της ΠΟΕ-ΟΤΑ αύριο για τον θάνατο της 45χρονης υπαλλήλου στο Ξυλόκαστρο

Panelladiki apergia tis POE-OTA avrio gia ton thanato

 Διαμαρτυρία θα πραγματοποιήσουν αύριο οι δημοτικοί υπάλληλοι σε ολόκληρη την χώρα με αφορμή τον τραγικό θάνατο μιας 45χρονης υπαλλήλου στην καθαριότητα του δήμου Ξυλοκάστρου την περασμένη εβδομάδα, η οποία «έφυγε» όταν έπεσε θύμα τροχαίου και αργότερα διαπιστώθηκε ότι δεν εργαζόταν με ασφάλεια!

Γι’ αυτό το λόγο αύριο «λουκέτο» θα μπει στους δήμους όλης της χώρας, λόγω της 24ωρης πανελλαδικής απεργίας της ΠΟΕ-ΟΤΑ (Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης).

Παράλληλα, θα πραγματοποιηθεί συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το υπουργείο Εργασίας, στις 10 το πρωί, και στη συνέχεια πορεία προς το υπουργείο Εσωτερικών  όπου θα ζητηθεί συνάντηση με τον υπουργό Μάκη Βορίδη.

Η 45χρονη δημοτική υπάλληλος, που σύμφωνα με καταγγελίες ήταν ανασφάλιστη, βρήκε ακαριαίο θάνατο όταν ΙΧ έπεσε με μεγάλη ταχύτητα στο πίσω μέρος του απορριμματοφόρου, στο οποίο επέβαινε εν ώρα υπηρεσίας. Βασικό αίτημα της κινητοποίησης είναι η αυστηρή εφαρμογή της νομοθεσίας για την υγεία και την ασφάλεια στην εργασία.

Η ΠΟΕ-ΟΤΑ επιρρίπτει πολιτικές ευθύνες στην κυβέρνηση, αναφέροντας ότι «στοχευμένα έχει διαλύσει κάθε ελεγκτικό μηχανισμό δημιουργώντας εν γνώση τις συνθήκες εργασιακής ζούγκλας στην Τοπική Αυτοδιοίκηση».

Την Τετάρτη έχει προγραμματιστεί συνεδρίαση του Γενικού Συμβουλίου της Ομοσπονδίας προκειμένου να καθοριστεί η περαιτέρω στάση του κλάδου.

Ολόκληρη η ανακοίνωση της ΠΟΕ-ΟΤΑ:

«Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης (Π.Ο.Ε.-Ο.Τ.Α.) αποφάσισε την διεξαγωγή 24ωρης Πανελλαδικής Απεργίας για την Τρίτη 17 Ιανουαρίου 2023 και καλεί τους εργαζόμενους όλων των Δήμων της χώρας να λάβουν μέρος αγωνιστικά και δυναμικά, προκειμένου να καταδικάσουν, αφενός την άκρως επικίνδυνη απαξίωση των υπηρεσιών της Τοπικής Αυτοδιοίκησης από την κυβέρνηση και τους Αιρετούς και αφετέρου την εγκληματική αδιαφορία στη λήψη των απαιτούμενων μέτρων για την αποφυγή των Εργατικών Ατυχημάτων και την απώλεια ανθρώπινων ζωών.

Την ΤΡΙΤΗ 17 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2023 θα πραγματοποιηθεί Συγκέντρωση Διαμαρτυρίας έξω από το Υπουργείο Εργασίας (Σταδίου 29), στις 10.00 το πρωί, και θα ακολουθήσει Πορεία προς το Υπουργείο Εσωτερικών (Βασ. Σοφίας 15), όπου και θα ζητηθεί συνάντηση με τον Υπουργό Εσωτερικών κ. Μάκη Βορίδη. Για την επόμενη ημέρα, Τετάρτη 18 Ιανουαρίου 2023, έχει αποφασιστεί συνεδρίαση του Γενικού Συμβουλίου την Π.Ο.Ε.-Ο.Τ.Α. με θέμα συζήτησης την ασφάλεια και την υγεία των εργαζομένων στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, όπως επίσης και την λήψη περαιτέρω αποφάσεων.

Το εργασιακό «έγκλημα» που τελέστηκε στον Δήμο Ξυλοκάστρου, με θύμα μία νέα γυναίκα, υπάλληλο καθαριότητας, ήταν η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι... Ένα ποτήρι γεμάτο οργή και αγανάκτηση για τις ανθρώπινες ζωές που χάνονται εν ώρα καθήκοντος, για τους εργαζόμενους που τραυματίζονται σοβαρά και λιγότερο σοβαρά, για την πλήρη απαξίωση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, την διάλυση των ελεγκτικών μηχανισμών (βλέπε Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας) και τις συνθήκες εργασιακής ζούγκλας.

Για το αίμα που χύνεται, για το μεροκάματο του τρόμου και την «μαύρη» και αδήλωτη εργασία υπάρχουν ευθύνες. Ευθύνες πολιτικές, που αναλογούν στην σημερινή κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας και σε μεγάλη μερίδα των Δημάρχων, που έχουν επιβάλει την πολιτική των μηδενικών ελέγχων, την ατιμωρησία, την ασυδοσία και εν τέλει την ανομία. Υπάρχουν επίσης ευθύνες πειθαρχικές και ποινικές που επιβάλλεται να αναζητηθούν και να καταλογιστούν από τις αρμόδιες υπηρεσίες. Όσο αυτό δεν γίνεται τόσο η «μαύρη» λίστα των θανάτων θα αυξάνει.

Η εκάστοτε κυβέρνηση οφείλει να νομοθετεί, να ελέγχει, να προβλέπει και να συστήνει (όχι να διαλύει) ελεγκτικούς μηχανισμούς, λειτουργικούς και αποτελεσματικούς, στη λογική της πρόληψης, και να τιμωρεί παραδειγματικά όταν αυτό είναι αναγκαίο. Ωστόσο, η πολιτική της νυν κυβέρνησης είναι καταστροφική, επικίνδυνη και εγκληματική.

Οι εργαζόμενοι στην Τοπική Αυτοδιοίκηση δεν πρόκειται να αποδεχθούν και να συγκαλύψουν ένα έγκλημα που συντελείται με θύματα αθώους συναδέλφους τους, οικογενειάρχες και μεροκαματιάρηδες. Η Π.Ο.Ε.-Ο.Τ.Α. τους καλεί να συμμετάσχουν στην 24ωρη Πανελλαδική Απεργία της ΤΡΙΤΗΣ 17 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2023, στη Συγκέντρωση Διαμαρτυρίας έξω από το Υπουργείο Εργασίας (Σταδίου 29)και στην Πορεία Διαμαρτυρίας που θα ακολουθήσει προς το Υπουργείο Εσωτερικών (Βασ. Σοφίας 15) απαιτώντας την αυστηρή εφαρμογή της Νομοθεσίας για την Υγεία και την Ασφάλεια στην Τοπική Αυτοδιοίκηση».

(φωτογραφία αρχείου)

Πηγή newsbreak

Από το Blogger.