Τι είναι η «λεπτοσπείρωση» από την οποία πέθανε 57χρονος στη Ζάκυνθο - Πώς μεταδίδεται και τα συμπτώματα - ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟΝ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ NEWSKAMATERO

Πέμπτη 19 Ιανουαρίου 2023

Τι είναι η «λεπτοσπείρωση» από την οποία πέθανε 57χρονος στη Ζάκυνθο - Πώς μεταδίδεται και τα συμπτώματα

Ti einai i «leptospeirosi» apo tin opoia pethane 57chronos sti

Ανησυχία έχει προκαλέσει ο θάνατος 57χρονου από λεπτοσπείρωση στη Ζάκυνθο, με την υγειονομική κατάσταση του νησιού να δημιουργεί ανησυχία.

Ο 57χρονος, ο οποίος νοσηλευόταν στη ΜΕΘ του νοσοκομείου Ζακύνθου για 15 ημέρες, κατέληξε από «λεπτοσπείρωση».

Το θλιβερό περιστατικό έχει προκαλέσει μεγάλη ανησυχία στους κατοίκους και στις υγειονομικές αρχές της Ζακύνθου, οι οποίες έχουν ξεκινήσει ήδη έρευνες, δεδομένου ότι η κατάσταση που επικρατεί στο νησί, μπορεί να χαρακτηριστεί ως «υγειονομική βόμβα».

Όπως μετέδωσε η ΕΡΤ, ξεχειλίζουν τα αμάζευτα σκουπίδια στη περιοχή, τα οποία έχουν προκαλέσει την συρροή ποντικιών, αδέσποτων γατιών και σκύλων. Μάλιστα, αναφέρονται συνεχείς βλάβες στα δίκτυα αποχέτευσης και υδροδότησης, αλλά και εν γένει κακή ποιότητα του νερού.

Οι υποθέσεις για τον τρόπο που μπορεί ο 57χρονος να προσβλήθηκε από λεπτοσπείρωση είναι πολλές. Αν και σύμφωνα με πληροφορίες δεν εντοπίστηκε κάποιο δάγκωμα από τις οποίο να εισήλθε στον οργανισμό του το μικρόβιο ή ακόμα και να άγγιξε κάτι μολυσμένο, πριν ακουμπήσει το πρόσωπό του.

Τι είναι η λεπτοστείρωση

Η λεπτοσπείρωση, κατά τον ΕΟΔΥ, είναι μικροβιακή λοίμωξη, η οποία παρατηρείται σε ανθρώπους και ζώα και προκαλείται από τον μικροοργανισμό που ονομάζεται λεπτόσπειρα (Leptospira spp). Το υγρό περιβάλλον και η παρουσία οργανικών υλικών συντελούν στην παρατεταμένη επιβίωση του μικροβίου.

Συμπτώματα της λεπτοσπείρωσης

Χρειάζεται να περάσει ένα χρονικό διάστημα 3-20 ημερών για να επωαστεί το βακτήριο. Τα συμπτώματα της λεπτοσπείρωσης είναι ετερόκλητα και υπάρχει περίπτωση ο ασθενής μερικές φορές να είναι ασυμπτωματικός.   

Τα συμπτώματα που εκδηλώνει ο ασθενής που έχει το βακτήριο της λεπτόσπειρας είναι, κατά το doctoranytime.gr:

  • Πυρετός
  • Πονοκέφαλος
  • Ναυτία
  • Εμετός
  • Διάρροια
  • Εξάντληση και κόπωση
  • Πνευμονία
  • Βρογχίτιδα
  • Αιμορραγίες
  • Γαστρεντερίτιδα
  • Ίκτερος

Μετάδοση

Η μετάδοση, κατά το onmed.gr, στον άνθρωπο γίνεται συνήθως μέσω της κατανάλωσης μολυσμένου από ούρα ζώων νερού, που μεταφέρουν λεπτόσπειρες.

Ειδικότερα, η μετάδοση στον άνθρωπο παρατηρείται μετά από έκθεση σε εκκρίματα τρωκτικών, κατά την εξημέρωση άγριων ζώων και από το χάιδεμα μολυσμένων ζώων. Η λεπτοσπείρωση προσβάλλει συχνότερα άτομα που μένουν σε αγροτικές περιοχές.

Συχνές πηγές μόλυνσης είναι τα τρωκτικά, τα θηλαστικά του δάσους, οι σκύλοι και οι γάτες. Λεπτόσπειρες έχουν επίσης απομονωθεί σε πουλιά, ψάρια, αμφίβια και ερπετά.

Η λεπτόσπειρα εισέρχεται στον οργανισμό μέσω του στόματος, της μύτης, του επιπεφυκότα (της μεμβράνης που καλύπτει εσωτερικά το μάτι και επεκτείνεται κάτω από τα βλέφαρα) και μέσω των μικροτραυματισμών του δέρματος. Ο χρόνος που χρειάζεται για να επωαστεί το βακτήριο που προκαλεί τη λεπτοσπείρωση κυμαίνεται από 3 έως 20 ημέρες και εξαρτάται από τον τρόπο μόλυνσης, τη δόση και τη λοιμογόνο δύναμη του στελέχους της λεπτόσπειρας.

Από το Blogger.