Ελληνοτουρκικά: Νέες απειλές για «γιουρούσι» από τον Ερντογάν - ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟΝ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ NEWSKAMATERO

Σάββατο 21 Ιανουαρίου 2023

Ελληνοτουρκικά: Νέες απειλές για «γιουρούσι» από τον Ερντογάν

Ellinotourkika: Nees apeiles gia «giourousi»

 Ο πρόεδρος της Τουρκίας, Ταγίπ Ερντογάν, αναφέρθηκε για άλλη μία φορά στον πύραυλο Tayfun, υποστηρίζοντας ότι «στην Ελλάδα φοβήθηκαν». [EPA/TURKISH PRESIDENT PRESS OFFICE]

Επανήλθε στο ζήτημα της αποστρατιωτικοποίησης των νησιών – Οργή της Αγκυρας για το δημοσίευμα του Εconomist

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ – ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ. Σε σκληρή ρητορική εναντίον της Ελλάδας επέστρεψε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, καθώς απείλησε την Αθήνα με «γιουρούσι των τρελών Τούρκων». Ο πρόεδρος της Τουρκίας σε ομιλία του σε συγκέντρωση στην Κωνσταντινούπολη, αφού υποστήριξε πως στην Ελλάδα φοβήθηκαν τον πύραυλο Tayfun, τόνισε πως «εμείς δεν έχουμε τέτοιο μέλημα να χτυπήσουμε την Αθήνα,  αρκεί εσείς να είστε έξυπνοι».

 Ο κ. Ερντογάν, όμως, αμέσως μετά δήλωσε ότι «εάν εσείς στρατιωτικοποιείτε τα νησιά, εμείς θα καθόμαστε με δεμένα τα χέρια; Κοίτα Μητσοτάκη, πάλι μιλάς δεξιά και αριστερά. Να ξέρεις καλά το εξής: εάν προσπαθήσεις να κάνεις κάποιο λάθος, να ξέρεις ότι οι τρελοί Τούρκοι θα κάνουν γιουρούσι. Αλλά αν μείνεις έξυπνος και φρόνιμος, δεν έχουμε δουλειά μαζί σου».

Είχαν προηγηθεί και άλλες έντονες δηλώσεις του Τούρκου προέδρου λίγο μετά την προσευχή της Παρασκευής. Ο κ. Ερντογάν ρωτήθηκε από τους δημοσιογράφους σχετικά με τη δήλωση του Κυριάκου Μητσοτάκη στο Νταβός, ότι «το θέμα για τα ελληνικά νησιά, η Κρήτη και η συμφωνία για τη Λιβύη δεν είναι ανοιχτά προς συζήτηση».

Ο κ. Ερντογάν δήλωσε ότι «ο Μητσοτάκης μπορεί να λέει τέτοια πράγματα. Ομως αυτές οι δηλώσεις του Μητσοτάκη δεν επαρκούν για να καθορίσουν την τύχη της περιοχής. Κατ’ αρχάς, βλέπουμε ότι τόσο η Συνθήκη της Λωζάννης όσο και η προσέγγιση στα νησιά δεν εφαρμόζονται επί του παρόντος από τις ελληνικές αρχές. Αρα, δεν μπορεί να υπάρχει τέτοιο πράγμα όπως η στρατιωτικοποίηση των νησιών. Τι κάνουν όμως τώρα; Στρατιωτικοποιούν τα νησιά. Στρατιωτικοποιούν αυτά τα νησιά και κάνουν αντίθετα βήματα τόσο όσον αφορά τη Συνθήκη της Λωζάννης όσο και τις άλλες συμφωνίες. Γι’ αυτά, βέβαια, λέμε τα απαραίτητα βήματα, όταν έρθει η ώρα και η στιγμή σε διεθνείς συναντήσεις, όπου χρειάζεται. Και αυτοί θα φροντίσουν τον εαυτό τους».

H ελληνική πλευρά δεν θα απαντάει διαρκώς στον παραλογισμό του Τούρκου προέδρου, η αντίδραση της Αθήνας.

Aπό την ελληνική κυβέρνηση έως αργά το βράδυ της Παρασκευής δεν υπήρχε κάποια επίσημη απάντηση, με αρμόδιες πηγές να σημειώνουν πως δεν μπορεί η ελληνική πλευρά να απαντάει διαρκώς στον παραλογισμό του Τούρκου προέδρου και ό,τι είχε να πει το είπε ο ίδιος ο πρωθυπουργός στο Νταβός.

Εν τω μεταξύ, την οργή του Ταγίπ Ερντογάν προκάλεσε o Economist, που στο πρωτοσέλιδό του παρουσιάζει τον κ. Ερντογάν με το προφίλ του αναδυόμενου δικτάτορα μέσα στην τουρκική σημαία και τον χαρακτηρίζει «νταή». «To αγγλικό  The Economist, πάλι είπε κάτι για εμάς. Την τύχη της Τουρκίας θα την καθoρίσει το αγγλικό Τhe Economist;  O λαός μου θα την καθορίσει. Ο Μεχμέτ μου, ο Αχμέτ μου, ο Χασάν μου, η Αϊσέ μου, η Φατμά μου, η Χατιτζέ μου! Αυτοί θα το καθορίσουν. Ποιος είναι ο Τζορτζ, ποια είναι η Χέλγκα; Aυτοί δεν καταφέρνουν να καθορίσουν τη μοίρα των δικών τους χωρών», δήλωσε ο κ. Ερντογάν.

Αναλυτές εκτιμούν πως οι δηλώσεις του κ. Ερντογάν ίσως να έχουν σχέση και με το σοκ που προκλήθηκε στο κυβερνητικό στρατόπεδο της Τουρκίας από τα αποτελέσματα δημοσκόπησης της εταιρείας ΟRC στην Κωνσταντινούπολη.

Το μπλοκ των έξι κομμάτων της αντιπολίτευσης εμφανίζεται να συγκεντρώνει ποσοστό που φθάνει το 50% και μαζί με το φιλοκουρδικό HDP στο 58%, ενώ η κυβερνητική συμμαχία AKP – ΜΗP αγγίζει μόλις το 35%. Ηδη ο πρόεδρος του Κόμματος Εθνικιστικής Δράσης (MHP) Ντεβλέτ Μπαχτσελί μίλησε για χειραγώγηση των αποτελεσμάτων.

Καθημερινή

Από το Blogger.