Ξανά... έσωσε το θετικό πρόσημο το Χρηματιστήριο - ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟΝ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ NEWSKAMATERO

Πέμπτη 12 Ιανουαρίου 2023

Ξανά... έσωσε το θετικό πρόσημο το Χρηματιστήριο

Xana... esose to thetiko prosimo to Chrimatistirio

 Της Αλεξάνδρας Τόμπρα

Έντονη νευρικότητα, αρκετοί τίτλοι σε αρνητικά εδάφη, σημαντικές στηρίξεις από πολύ λίγες μετοχές και πακέτα στις δημοπρασίες ήταν η εικόνα που εμφάνισε σήμερα το χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο για τρίτη συνεχόμενη συνεδρίαση παρέμεινε σε ένα στενό εύρος διακύμανσης, πέριξ της ζώνης των 960 μονάδων, ενώ για δεύτερη συνεδρίαση κράτησε στο τέλος το θετικό του πρόσημο.

Ειδικότερα, ο γενικός δείκτης έκλεισε με οριακή άνοδο 0,06% στις 964,26 μονάδες, ενώ σήμερα κινήθηκε μεταξύ 966,08 μονάδων (+0,25%) και 960,96 μονάδων (-0,28%). Ο τζίρος ανήλθε στα 75,24 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 28,03 εκατ. τεμάχια, ενώ μέσω προσυμφωνημένων πράξεων διακινήθηκαν 7,97 εκατ. τεμάχια.

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με οριακή πτώση 0,03% στις 2.340,25 μονάδες, ενώ στο +0,03% ολοκλήρωσε τις συναλλαγές ο Mid Cap και στις 1.452,27 μονάδες. Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με άνοδο 0,32% στις 702,73 μονάδες.

Η αγορά έδειξε να περιμένει τα στοιχεία από τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ, αλλά όταν αυτά ήρθαν, πέραν από κάποιες σπασμωδικές εντολές δεν διατάραξε την πλάγια γραμμή στην οποία κινείται επί τρεις ημέρες. Επίσης, έδειξε να μην μπορεί να κινηθεί και τόσο αυτόνομα, ειδικά καθώς παραμένει στο δύσκολο μονοπάτι της προσέγγισης των 970 μονάδων, με τη συσσώρευση στα τρέχοντα να είναι η τακτική που έχει ακολουθηθεί ήδη από τις αρχές της εβδομάδας.

Στα θετικά είναι ότι αρκετοί τίτλοι έχουν κάνει κάποιες μικροδιορθώσεις που χρειάζονταν ούτως ή άλλως προκειμένου να βοηθήσουν τα χαρτοφυλάκια να βελτιώσουν τη ρευστότητά τους, η οποία μπορεί να φανεί εξαιρετικά χρήσιμη εάν υπάρξει κάποια κίνηση προς το κρίσιμο επίπεδο των 970 - 975 μονάδων. Άλλωστε, το δίδαγμα του 2022, με χαμηλή ρευστότητα, είναι ακόμη νωπό για να σταματήσει να αποτελεί τροχοπέδη για ανάληψη μεγαλύτερου ρίσκου. Ένα δίδαγμα που υπενθυμίζει στους επενδυτές ότι το απροσδόκητο είναι μέρος των επενδυτικών αποφάσεων και ότι ο κόσμος είναι άμεσα συνδεδεμένος, ειδικά αυτός των αγορών.

Πάντως, αυτό που στερείται η αγορά είναι ένας ισχυρός και καθοριστικός καταλύτης που θα τη βοηθήσει να αποκτήσει μια πιο μεσο-μακροπρόθεσμη ορμή, αν και μικρές θετικές εξελίξεις δεν λείπουν. Βέβαια, στη μεγάλη εικόνα, όπως έχουν επισημάνει αρκετοί αναλυτές, το ΧΑ έχει όλες τις προϋποθέσεις να σπάσει τον επταετή κύκλο περιπλάνησης κάτω των 1.000 μονάδων, όμως δεν έχει απαλλαγεί από κληρονομιές της κρίσης που αποτρέπουν την εισροή κεφαλαίων που θα καθιστούσαν αυτόν τον στόχο εφικτό.

Πολλές προσδοκίες για την εισροή κεφαλαίων έχουν εναποτεθεί στην επενδυτική βαθμίδα, με το αγκάθι των εκλογών, όπως αναφέρει και η Barclays να καθηλώνει αυτές τις προσδοκίες. Κατά την Barclays, μία αναβάθμιση θα άνοιγε την πόρτα για μια πιο διαρθρωτική ανακατανομή προς τα ελληνικά από θεσμικούς επενδυτές, ανοίγοντας το δρόμο για σύγκλιση στα επίπεδα απόδοσης των πορτογαλικών ομολόγων.

Ταμπλό

Στο ταμπλό τώρα, ο Ελλάκτωρ και η ΓΕΚ Τέρνα προσέφεραν σημαντικές στηρίξεις με τα κέρδη του 4,37% και 4,18% που σημείωσαν, με την Jumbo να ακολουθεί με +1,21%. Ήπια ανοδικά έκλεισαν οι Πειραιώς, Τιτάν, Βιοχάλκο, Eurobank, Alpha Bank και Εθνική. Χωρίς μεταβολή έκλεισε η Autohellas.

Στον αντίποδα, η Aegean έχασε 1,04%, ενώ ΟΛΠ, Coca Cola, Motor Oil, Λάμδα, Σαράντης, ΔΕΗ, Τέρνα Ενεργειακή, Ελληνικά Πετρέλαια, ΟΠΑΠ, Μυτιληναίος, ΕΛΧΑ, ΟΤΕ, ΕΥΔΑΠ και Quest ήλεγξαν τις απώλειες τους κάτω από το 1%. 

capital

Από το Blogger.