Σε απεργιακό κλοιό για το συνταξιοδοτικό η Γαλλία - ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟΝ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ NEWSKAMATERO

Πέμπτη 19 Ιανουαρίου 2023

Σε απεργιακό κλοιό για το συνταξιοδοτικό η Γαλλία

Se apergiako kloio gia to syntaxiodotiko i Gallia

Την ονόμασαν «μαύρη Πέμπτη» τη σημερινή (19/1) μέρα γιατί όλη η Γαλλία «είναι στο πόδι», κατά της μεταρρύθμισης για το συνταξιοδοτικό. Ύστερα από μήνες διαπραγματεύσεων που ξεκίνησαν τον περασμένο Ιούλιο, η πρωθυπουργός Ελιζαμπέθ Μπορν κατέληξε στο ό,τι η ηλικία συνταξιοδότησης θα είναι αντί στα 62 στα 64 χρόνια.

Δύο επιπλέον χρόνια, τα οποία το 65% των Γάλλων αρνείται να αποδεχθεί, με επιχειρήματα ότι η κατάσταση «δεν επείγει» αφενός και αφετέρου υπάρχουν και άλλες λύσεις που η κυβέρνηση «αρνείται να εξετάσει», πέρα από την αύξηση του χρόνου για τους εργαζόμενους.

Οι διαδηλωτές που από νωρίς συγκεντρώθηκαν σε 200 σημεία της χώρας, ξεκίνησαν τις πορείες τους λίγο μετά το μεσημέρι, σύμφωνα με την DW. Συμβαίνει δε, το μέχρι πρότινος αδιανόητο, αφού για πρώτη φορά ύστερα από 15 χρόνια, τα 8 συνδικάτα κατεβαίνουν στους δρόμους ενωμένα και αυτό είναι ίσως η πρώτη επιτυχία της ημέρας.

Δυσκολίες στις μετακινήσεις

Αντίθετα οι εργαζόμενοι σήμερα, έχουν λίγο-πολύ αφεθεί στη μοίρα τους, κυρίως στον τομέα των μετακινήσεων όπου υπερισχύει το δικαίωμα της απεργίας έναντι των υποδείξεων για «το ελάχιστο της εξυπηρέτησης».

 Σε τρένα, τραμ, λεωφορεία, μετρό ακόμα και στα αεροδρόμια απαιτείται μεγάλη υπομονή. Όπως σε πολλούς τομείς, έχουμε απεργίες και στα σχολεία. Στο Παρίσι, οι μαγαζάτορες κατά μήκος της προβλεπόμενης πορείας, μεταξύ των πλατειών Ρεπουμπλίκ και Νασιόν, προετοίμασαν από χθες συστήματα προστασίας (νοβοπάν κ.α.) για τις βιτρίνες τους, φοβούμενοι πιθανές επιθέσεις των «μπλακ μπλοκ» την παρουσία των οποίων δεν απέκλεισε ο ίδιος ο υπουργός Εσωτερικών Ζεράρ Νταρμανέν.

 

Γύρω στις 10.000 υπολογίζονται οι αστυνομικές δυνάμεις που έχουν κινητοποιηθεί στη χώρα, εκ των οποίων 3.500 στο Παρίσι. Τα συνδικάτα ευελπιστούν ότι θα συγκεντρώσουν πάνω από ένα εκατομμύριο διαδηλωτές στους δρόμους και θα είναι η μεγάλη δοκιμασία της ημέρας για το εάν θα συνεχίσουν... μπλοκάροντας τη χώρα.

«Δεν πιστεύω στη νίκη μιας ανευθυνότητας», ευελπιστεί από πλευράς του ο Γάλλος Πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν.

Από το Blogger.