Ο «γρίφος» του Καλίν - Προβληματισμός για την αναβάθμιση των τουρκικών προκλήσεων - ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟΝ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ NEWSKAMATERO

Σάββατο 7 Ιανουαρίου 2023

Ο «γρίφος» του Καλίν - Προβληματισμός για την αναβάθμιση των τουρκικών προκλήσεων

O «grifos» tou Kalin - Provlimatismos gia tin anavathmisi

 Βαραίνει το κλίμα στα ελληνοτουρκικά με την Άγκυρα να κλιμακώνει ολοένα και περισσότερο την εμπρηστική της ρητορική αλλά και τις προκλήσεις στο πεδίο.

 

Ο στενός συνεργάτης του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και εκπρόσωπος της τουρκικής προεδρίας, Ιμπραχίμ Καλίν, δεν δίστασε να κατηγορήσει την Ελλάδα για «παραβίαση συνόρων» λίγες ώρες μετά το περιστατικό στο Φαρμακονήσι που λίγο έλειψε να εξελιχθεί σε θερμό επεισόδιο.

Προβληματισμός στην Αθήνα

 

Η παρέμβαση του Καλίν ωστόσο, προκαλεί ιδιαίτερο προβληματισμό στην Αθήνα για μία σειρά από λόγους. Αρχικά, είναι η πρώτη φορά που η Τουρκία μιλά με επίσημα χείλη για παραβίαση συνόρων.

«Όταν υπάρχουν παραβιάσεις δικαιωμάτων, παραβιάσεις συνόρων ή παρενοχλήσεις κατά της Τουρκίας, η Τουρκία δεν θα διστάσει να απαντήσει», ισχυρίστηκε ο Ιμπραχίμ Καλίν.

Έμπειροι διπλωμάτες αναφέρουν στο CNN Greece ότι η αποστροφή του εκπροσώπου της τουρκικής προεδρίας δεν είναι τυχαία αλλά φανερώνει τη σαφή αναβάθμιση της προκλητικής ρητορικής των γειτόνων που αναζητούν αφορμή για επεισόδιο με την Ελλάδα.

Δείχνει όμως και κάτι ακόμα. Ότι η Άγκυρα αμφισβητεί και στην πράξη τα σύνορα των δύο χωρών σε μια προσπάθεια να επιβάλλει το αναθεωρητικό αφήγημα της «Γαλάζιας Πατρίδας». Ποτέ μέχρι σήμερα, από επίσημη τουρκική πηγή, δεν τέθηκε θέμα συνόρων. Ούτε όταν η Άγκυρα παρουσίασε τον περίφημο χάρτη με τον οποίο διεκδικεί το δικαίωμα για Έρευνα και Διάσωση ανατολικά του 25ου Μεσημβρινού, δηλαδή στο μισό Αιγαίο. Ακόμη και σε αυτόν τον απαράδεκτο χάρτη, η τουρκική πλευρά δεν αμφισβητεί τα σύνορα των δύο χωρών αλλά τον έλεγχο των θαλάσσιων ζωνών και δυνητικά την άσκηση κυριαρχικών δικαιωμάτων. Η αμφισβήτηση συνόρων όμως είναι ένα νέο στοιχείο που έρχεται να προστεθεί στο «παζλ» των τουρκικών προκλήσεων.

Η συνάντηση των Βρυξελλών

Ο δεύτερος λόγος για τον οποίο η δήλωση του Ιμπραήμ Καλίν κινητοποίησε την Αθήνα, είναι η αναφορά του Τούρκου αξιωματούχου στη συνάντηση του με τη Διευθύντρια του διπλωματικού γραφείου του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, Άννα Μαρία Μπούρα. Η ελληνοτουρκική συνάντηση πραγματοποιήθηκε στις 16 Δεκεμβρίου στις Βρυξέλλες, παρουσία του Γενς Πλέτνερ, διπλωματικού συμβούλου του Γερμανού Καγκελάριου Όλαφ Σολτς.

Όπως είχε αποκαλύψει το CNN Greece, ο Ιμπραχίμ Καλίν επιχείρησε να αποδώσει την ένταση στη στάση της Αθήνας και μετέφερε στην κα. Μπούρα την ενόχληση του Ρ. Τ. Ερντογάν για την ομιλία του Κυριάκου Μητσοτάκη στο Κογκρέσο, ισχυριζόμενος μάλιστα πως η ελληνική πλευρά δεν τήρησε τα συμφωνηθέντα. Σε εκείνη τη συνάντηση, η Άννα Μαρία Μπούρα απάντησε στον Καλίν ότι πρώτη η Άγκυρα αθέτησε τη συμφωνία καθώς λίγο μετά την ανακοίνωση της επίσκεψης του Έλληνα πρωθυπουργού στον Λευκό Οίκο, η τουρκική Αεροπορία προχώρησε σε ένα πρωτοφανές μπαράζ 42 υπερπτήσεων πάνω από κατοικημένα ελληνικά νησιά, ανεβάζοντας ακαριαία το θερμόμετρο στο «κόκκινο».

Σύμφωνα μάλιστα με καλά πληροφορημένες πηγές, ο Καλίν διαβεβαίωσε την Άννα Μαρία Μπούρα πως η πολεμική ρητορική και οι απειλές για πυραυλικό χτύπημα στην Αθήνα στοχεύουν κυρίως στο εσωτερικό της Τουρκίας και εξυπηρετούν το προεκλογικό αφήγημα του Ερντογάν και δεν θα πρέπει να προκαλούν ανησυχία στην Ελλάδα.

Αλλαγή στάσης

Όμως, χθες το βράδυ ο Καλίν φαίνεται πως άλλαξε ρότα, κατηγορώντας ξανά την Αθήνα πως δεν τηρεί όσα συμφωνήθηκαν στη συνάντηση των Βρυξελλών.

«Προτιμούμε να ελαχιστοποιήσουμε τις εντάσεις και τις συγκρούσεις προχωρώντας στο πλαίσιο των αποφάσεων που πήραμε στις Βρυξέλλες για την επίλυση των ζητημάτων και τη μείωση των εντάσεων» είπε ο εκπρόσωπος της τουρκικής προεδρίας.

Προφανώς αυτό που είχε στο μυαλό του ο Καλίν είναι πως η Άγκυρα θα μπορεί να προκαλεί και να απειλεί την Ελλάδα χωρίς απάντηση διότι αυτό εξυπηρετεί το καθεστώς Ερντογάν και την προσπάθεια του Τούρκου προέδρου να εξασφαλίσει την επανεκλογή του.

Η απάντηση της ελληνικής πλευράς βέβαια είναι σαφής και ξεκάθαρη. Η Αθήνα διαμηνύει σε όλους τους τόνους ότι δεν πρόκειται να επιτρέψει την παραβίαση της κυριαρχίας και των κυριαρχικών της δικαιωμάτων, καταδικάζοντας ταυτόχρονα κάθε μορφή επεκτατισμού και αναθεωρητισμού. Την ίδια ώρα πάντως, τα Επιτελεία διατηρούν σε εγρήγορση τις Ένοπλες Δυνάμεις, συστήνοντας ψυχραιμία για να μην παρασυρθούν από τις «παγίδες» της Άγκυρας αλλά και ετοιμότητα ώστε κάθε τουρκική πρόκληση να λάβει άμεση και δυναμική απάντηση.

Από το Blogger.