Welt: Εξετάζεται η παράταση της θητείας του Στόλτενμπεργκ στο ΝΑΤΟ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟΝ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ NEWSKAMATERO

Κυριακή 12 Φεβρουαρίου 2023

Welt: Εξετάζεται η παράταση της θητείας του Στόλτενμπεργκ στο ΝΑΤΟ

Welt: Exetazetai i paratasi tis thiteias tou Stoltenmpergk sto NATO

 Το ενδεχόμενο να παραταθεί εκ νέου η θητεία του γενικού γραμματέα του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, εξετάζει η βορειοατλαντική συμμαχία, σύμφωνα με τη γερμανική εφημερίδα Welt am Sonntag που επικαλείται ανώνυμες διπλωματικές πηγές. Αξίζει να σημειωθεί ότι εκπρόσωπος της Συμμαχίας διέψευσε το ρεπορτάζ.

Ειδικότερα, όπως αναφέρει η γερμανική εφημερίδα, τα μέλη του ΝΑΤΟ θα παρατείνουν τη θητεία του Στόλτενμπεργκ ως τον Απρίλιο του 2024 λόγω των «εξαιρετικών επιτευγμάτων του» και προκειμένου να διασφαλίσουν τη σταθερότητα της στρατιωτικής συμμαχίας καθώς συνεχίζεται ο πόλεμος στην Ουκρανία.

Μεταξύ των 30 χωρών μελών υπάρχει άτυπη συμφωνία ότι ο Στόλτενμπεργκ θα πρέπει να παραμείνει στη θέση και μετά το τέλος της θητείας του, στις 30 Σεπτεμβρίου, σημείωσε η Welt am Sonntag, ενώ πρόσθεσε ότι η επίσημη απόφαση θα ανακοινωθεί τις επόμενες εβδομάδες.

Ωστόσο η Οάνα Λουνγκέσκου, εκπρόσωπος του ΝΑΤΟ, απάντησε ότι ο γενικός γραμματέας δεν επιδιώκει να παραταθεί η θητεία του και θα αποχωρήσει από τη θέση το φθινόπωρο.

«Η θητεία του γενικού γραμματέα Γενς Στόλτενμπεργκ έχει παραταθεί τρεις φορές και υπηρετεί συνολικά σχεδόν εννέα χρόνια», εξήγησε η Λουνγκέσκου.

«Η θητεία του γενικού γραμματέα φτάνει στο τέλος της τον Οκτώβριο φέτος και δεν έχει καμία πρόθεση να ζητήσει την παράτασή της», πρόσθεσε.

Η θητεία του είχε παραταθεί πέρυσι τον Μάρτιο ως τον Σεπτέμβριο του 2023, λίγο μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Ο Στόλτενμπεργκ έχει διατελέσει επικεφαλής του Εργατικού Κόμματος της Νορβηγίας και πρωθυπουργός της χώρας από το 2000 ως το 2001 και από το 2005 ως το 2013. Επίσης έχει υπάρξει υπουργός Οικονομικών και Ενέργειας.

Η Welt επεσήμανε ότι οι χώρες μέλη του ΝΑΤΟ θέλουν να δώσουν στον Στόλτενμπεργκ την ευκαιρία να προεδρεύσει της συνόδου κορυφής της Συμμαχίας για την 75η επέτειο από την ίδρυσή της, η οποία θα διεξαχθεί τον Απρίλιο του 2024 στην Ουάσινγκτον.

Την ίδια περίοδο θα μπορεί να αναλάβει την προεδρία της Παγκόσμιας Τράπεζας, καθώς λήγει η θητεία του Ντέιβιντ Μάλπας.

Προς το παρόν δεν έχει ληφθεί απόφαση για τον διάδοχο του Στόλτενμπεργκ στο ΝΑΤΟ, αλλά ο Ισπανός πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ και ο Βρετανός υπουργός Άμυνας είναι μεταξύ των υποψηφίων.

Ο Στόλτενμπεργκ δεν επιθυμεί να παρατείνει εκ νέου την θητεία του

Ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ, ο οποίος ασκεί καθήκοντα από το 2014, δεν επιθυμεί να παρατείνει ξανά τη θητεία του μετά τη λήξη της τον Οκτώβριο, όπως ανακοίνωσε σήμερα εκπρόσωπος της Ατλαντικής Συμμαχίας.

Τον Μάρτιο του 2022, μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, οι ηγέτες της Συμμαχίας αποφάσισαν να παρατείνουν τη θητεία του Νορβηγού αξιωματούχου μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου 2023.

Από εδώ και πέρα «δεν έχει καμία πρόθεση να ζητήσει περαιτέρω παράταση της θητείας του», δήλωσε η Οάνα Λουνγκέσκου, εκπρόσωπος του ΝΑΤΟ.

«Η θητεία του γενικού γραμματέα παρατάθηκε τρεις φορές και υπηρέτησε συνολικά για σχεδόν εννέα χρόνια», σημείωσε.

Ο πρώην πρωθυπουργός της Νορβηγίας, ο οποίος γίνεται 64 ετών τον Μάρτιο, ανέλαβε επικεφαλής της Ατλαντικής Συμμαχίας τον Οκτώβριο του 2014.

Πρώτος επικεφαλής του ΝΑΤΟ από μια χώρα που συνορεύει με τη Ρωσία, η θητεία του ξεκίνησε με φόντο τις αντιπαραθέσεις μεταξύ Μόσχας και Κιέβου -ήδη- λίγους μήνες μετά την προσάρτηση της ουκρανικής χερσονήσου της Κριμαίας από τη Ρωσία.

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Από το Blogger.