Αλλαγή ηλιακού θερμοσίφωνα με επιδότηση: Τι ισχύει - Πότε κάνουμε αίτηση - ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟΝ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ NEWSKAMATERO

Παρασκευή 24 Μαρτίου 2023

Αλλαγή ηλιακού θερμοσίφωνα με επιδότηση: Τι ισχύει - Πότε κάνουμε αίτηση

Allagi iliakou thermosifona me epidotisi: Ti ischyei - Pote kanoume

Μέχρι το τέλος Μαρτίου αναμέναμε να ξεκινήσει το πρόγραμμα «Αλλάζω θερμοσίφωνα» για την επιδότηση ηλιακού και την αλλαγή του ηλεκτρικού θερμοσίφωνα, όμως ο υπουργός Ενέργειας και Περιβάλλοντος έδωσε νέο χρονικό ορίζοντα που θα ανοίξει για αιτήσεις το gov.gr.

Υπογραμμίζεται ότι δεν μπορείτε να αλλάξετε τον ηλιακό που ήδη έχετε, αλλά πρέπει να έχετε εγκατεστημένο ηλεκτρικό θερμοσίφωνα που να είναι σε λειτουργία και να έχει χωρητικότητα ίση ή μεγαλύτερη των 40 λίτρων. Σε διαφορετική περίπτωση, δεν μπορείτε να διεκδικήσετε το εκπτωτικό voucher για αγορά ηλιακού. Αυτό σημαίνει επίσης, ότι αν, για παράδειγμα, έχετε μια νέα κατοικία που θέλετε να βάλετε ηλιακό θερμοσίφωνα αλλά δεν έχετε εγκατεστημένο ηλεκτρικό θερμοσίφωνα, δεν μπορείτε να βάλετε με επιδότηση.

Εάν είστε λοιπόν στα περίπου 3 εκατομμύρια νοικοκυριά σε όλη την Ελλάδα που έχουν ηλεκτρικό θερμοσίφωνα, οι αιτήσεις αναμένεται να ξεκινήσουν λίγο πιο αργά από ότι υπολογιζόταν. Ο κ. Σκρέκας, στην τελευταία τηλεοπτική του συνέντευξη που έδωσε στον ΑΝΤ1, είπε ότι θα ξεκινήσει το πρόγραμμα «σε μερικές εβδομάδες» και υπενθύμισε ότι η επιδότηση θα φτάνει έως και το 60%.

«Αλλάζω θερμοσίφωνα»: Αίτηση στο allazothermosifona.gov.gr με ΑΦΜ και Taxisnet

Για να κάνετε αίτηση θα πρέπει να έχετε απαραίτητα τα εξής:

 • Κωδικούς Taxisnet
 • ΑΦΜ
 • Δήλωση φορολογίας εισοδήματος (Ε1) για το φορολογικό έτος 2021

Ηλιακός θερμοσίφωνας με επιδότηση: Ποια δικαιολογητικά χρειάζεστε

 • τον 11ψήφιο αριθμό παροχής ηλεκτρικού ρεύματος της οικίας στην οποία βρίσκεται εγκατεστημένος ο προς αντικατάσταση θερμοσίφωνας,
 • ότι στην κατοικία του μπορεί να τοποθετηθεί Ηλιακός Θερμοσίφωνας και δεν υπάρχει περιορισμός από κανονισμούς λειτουργίας (π.χ. κανονισμός πολυκατοικίας, κανονισμός λειτουργίας κτηρίου κ.λπ.),
 • την ύπαρξη ή μη μέλους ΑμεΑ στην οικογένεια, ώστε να γίνει η κατά περίπτωση διασταύρωση με στοιχεία του Κέντρου Πιστοποίησης Αναπηρίας (ΚΕΠΑ) ή εναλλακτικά, μέσω προσκόμισης αντίστοιχης γνωμάτευσης ή πιστοποιητικού από υγειονομική επιτροπή πιστοποίησης αναπηρίας ή άλλη αρμόδια αρχή, η οποία κατά το νόμο εξακολουθεί να ασκεί τις αρμοδιότητές της,
 • ένα μοναδικό αριθμό κινητού τηλεφώνου που θα πιστοποιηθεί μέσω αποστολής κωδικού μίας χρήσης (OTP), ο οποίος θα χρησιμοποιηθεί μετά από τυχόν έγκριση της αίτησης χρηματοδότησης για την αποστολή του κωδικού της επιταγής (voucher), αλλά και για κάθε σχετική επικοινωνία με τον ωφελούμενο. Στην περίπτωση που υπάρχει, μπορεί να δηλωθεί συμπληρωματικά και προσωπικός λογαριασμός ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.

Επιδότηση ηλιακού: Ποιοι «κόβονται» από την επιδότηση

 • Δεν είναι επιλέξιμοι ωφελούμενοι (Φυσικά Πρόσωπα που υποβάλουν την αίτηση) οι οποίοι είχαν υποβάλει δήλωση φορολογίας εισοδήματος κατά το έτος αναφοράς (2021) ως κάτοικοι εξωτερικού.
 • Επίσης, δεν είναι επιλέξιμοι ωφελούμενοι, οι οποίοι κατά το έτος αναφοράς (2021) υπέβαλλαν κοινή δήλωση φορολογίας εισοδήματος (συγκεκριμένα ως Υπόχρεος και Σύζυγος/ΜΣΣ), εφόσον το έτερο μέλος ή εξαρτώμενο τέκνο της δήλωσης ήταν κατά το έτος αυτό κάτοικος εξωτερικού.
 • Εξαρτώμενα μέλη που δεν υποβάλλουν αυτόνομα δήλωση (δηλ. δεν είναι υπόχρεοι σε δική τους ατομική δήλωση) δε δύνανται να υποβάλλουν αίτηση για τη συμμετοχή τους στο Πρόγραμμα.
 • Δεν είναι επιλέξιμοι ωφελούμενοι με Μέσο Ετήσιο Εισόδημα ανά μέλος οικογένειας, το οποίο υπερβαίνει τις 30.000 ευρώ (τριάντα χιλιάδες ευρώ).
 • Δεν είναι επιλέξιμοι ωφελούμενοι που έχουν λάβει ή έχουν υποβάλλει αίτηση για να λάβουν ενίσχυση αγοράς Ηλιακού Θερμοσίφωνα από άλλο Ταμείο ή χρηματοδοτικό μέσο ή από άλλο πρόγραμμα ευρωπαϊκό ή εθνικό όπως για παράδειγμα στα προγράμματα Εξοικονομώ.

Αλλάζω θερμοσίφωνα: Όροι και εισοδηματικά κριτήρια

Σε ότι αφορά τις εισοδηματικές κατηγορίες, για τον υπολογισμό των εισοδηματικών κατηγοριών λαμβάνεται υπόψη το μέσο ετήσιο εισόδημα ανά μέλος οικογένειας, που ορίζεται για την επιδότηση ως εξής:

 • Κάτω από 5.000 ευρώ ετήσιο εισόδημα: ο ωφελούμενος εμπίπτει στην 1η εισοδηματική κατηγορία. Η έκπτωση θα είναι 60%.
 • 5.000 έως κάτω από 10.000 ευρώ ετήσιο εισόδημα: ο ωφελούμενος εμπίπτει στη 2η εισοδηματική κατηγορία. Η έκπτωση θα ανέλθει σε 55%.
 • 10.000 ευρώ ετήσιο εισόδημα: ο ωφελούμενος εμπίπτει στην 3η εισοδηματική κατηγορία. Η έκπτωση θα διαμορφωθεί σε 50%.

Αναφορικά με τον υπολογισμό των κριτηρίων κατάταξης λαμβάνονται υπόψη τα ακόλουθα δεδομένα:

 • Στοιχεία δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος του φορολογικού έτους «αναφοράς» (φορολογικό έτος 2021), καθώς και τα σχετικά εισοδήματα που προκύπτουν από την πράξη προσδιορισμού φόρου του ίδιου έτους.
 • Στοιχεία πιστοποιητικών αναπηρίας που παρέχονται μέσω του κέντρου πιστοποίησης αναπηρίας (ΚΕΠΑ).

Δείτε ολόκληρο τον οδηγό πριν ανοίξει το allazothermosifona.gov.gr

 

Από το Blogger.