Αφρική: «Κόβεται» σταδιακά στα δύο – Ίσως δημιουργηθεί νέος ωκεανός - ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟΝ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ NEWSKAMATERO

Σάββατο 11 Μαρτίου 2023

Αφρική: «Κόβεται» σταδιακά στα δύο – Ίσως δημιουργηθεί νέος ωκεανός

Afriki: «Kovetai» stadiaka sta dyo – Isos dimiourgithei neos okeanos

 Ο πλανήτης βιώνει συνεχείς γεωλογικές εξελίξεις και έτσι δεν αποκλείεται η Αφρική να «κοπεί» στα δύο και να σχηματιστεί ένας νέος ωκεανός.

 

Η Αφρική «σχίζεται» αργά, αλλά σταθερά στα δύο. Όπως όλα τα γεωλογικά φαινόμενα, πρόκειται για μια εξαιρετικά μακρά διαδικασία που θα διαρκέσει εκατομμύρια χρόνια, αλλά τελικά θα αποκόψει ένα μέρος της Ανατολικής Αφρικής από την υπόλοιπη ήπειρο, με πιθανό αποτέλεσμα να προκύψει ένας νέος ωκεανός ανάμεσα σε αυτές τις δύο χερσαίες μάζες.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το «IFL Science», η κολοσσιαία διάσπαση συνδέεται με το Σύστημα Ρηγμάτων Ανατολικής Αφρικής (EARS), ένα από τα μεγαλύτερα ρήγματα στον κόσμο που εκτείνεται για χιλιάδες χιλιόμετρα και περνά μέσα από διάφορες χώρες της Αφρικής, όπως η Αιθιοπία, η Κένυα, η Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό, η Ουγκάντα, η Ρουάντα, το Μπουρούντι, η Ζάμπια, η Τανζανία, το Μαλάουι και η Μοζαμβίκη.

Αυτό το σύστημα ρηγμάτων σημαίνει ότι η αφρικανική πλάκα χωρίζεται σε δύο τμήματα, στη μικρότερη πλάκα της Σομαλίας και στη μεγαλύτερη πλάκα της Νουβίας, οι οποίες απομακρύνονται η μια από την άλλη με έναν εξαιρετικά αργό ρυθμό χιλιοστών ανά έτος, σύμφωνα με μελέτη στο «Earth And Planetary Science Letters» που δημοσιεύθηκε τον Μάιο του 2004.

Η ρωγμή στην Κένυα που σήμανε «καμπανάκι» για την Αφρική

Πάντως, το 2018, η είδηση μιας ρωγμής που εμφανίστηκε στην Κένυα, έγινε viral με πολλούς να ισχυρίζονται ότι αυτή ήταν η απόδειξη πως η Αφρική «έσπασε» στα δύο και, μάλιστα, μπροστά στα μάτια μας. Αν και αυτό το εκπληκτικό γεγονός σχετιζόταν με το EARS, είναι λίγο παραπλανητικό να παρουσιάζεται ως ζωντανή απόδειξη της μεγάλης διάσπασης της Αφρικής.

Βέβαια, όπως ανέφερε τότε το «IFL Science», πρόκειται πιθανότατα για μια εξαιρετικά εντοπισμένη έκφραση της τακτικής ρηξιγενούς δραστηριότητας της κοιλάδας. Το EARS βρίσκεται σε αυτή τη φάση εδώ και περίπου 25 εκατομμύρια χρόνια, επομένως η ρωγμή στην Κένυα ήταν ένα έμμεσο σημάδι για τι συμβαίνει στην αφρικανική ήπειρο.

 

Από το Blogger.