Τουρκία: Αλλαγή γραμμής από τον Ερντογάν – «Δεν έχουμε ανάγκη τους S-400» - ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟΝ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ NEWSKAMATERO

Τρίτη 14 Μαρτίου 2023

Τουρκία: Αλλαγή γραμμής από τον Ερντογάν – «Δεν έχουμε ανάγκη τους S-400»

 

Tourkia: Allagi grammis apo ton Erntogan – «Den echoume anagki tous S-400»

Το προηγούμενο διάστημα ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωνε ότι η συμφωνία για τους S-400 έχει ολοκληρωθεί.

Υπό πίεση βρίσκεται ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, με τον πρόεδρο της Τουρκίας να αλλάζει γραμμή σε σχέση με την προμήθεια των S-400. Από τη μία ο Τούρκος πρόεδρος έχει να αντιμετωπίσει τις αμερικανικές πιέσεις και από την άλλη έχει να κρατήσει την υπόσχεσή του για την απόκτηση σύγχρονων μαχητικών.

«Πλέον δεν τους έχουμε ανάγκη» δηλώνει τώρα η Άγκυρα σε μήνυμά της για το ρωσικό αντιαεροπορικό σύστημα, όπως μετέδωσε ο ανταποκριτής του ΣΚΑΪ στην Κωνσταντινούπολη, Μανώλης Κωστίδης.

Σε ρεπορτάζ του τηλεοπτικού δικτύου 24TV τονίστηκε ότι: «Ο γενικός διευθυντής της Στρατιωτικής Βιομηχανίας ηλεκτρονικών συστημάτων Χαλούκ Γιοργκούν στη συνέντευξη του στην εφημερίδα Μilliyet δήλωσε πως η Τουρκία με τα βήματα τα οποία έχει κάνει στην τεχνολογία των αμυντικών συστημάτων πλέον δεν έχει ανάγκη στους πυραύλους S-300 και S-400. Ουσιαστικά αυτό είναι το ζήτημα».

Η αλλαγή γραμμής του Ερντογάν

Ο Τούρκος πρόεδρος δήλωνε το 2019 ότι η συμφωνία των S-400 έχει ολοκληρωθεί, όμως η Τουρκία αποκλείστηκε από τα F-35 και επιδιώκει να πάρει τα F-16.

Ωστόσο, όπως τονίζει ο Μανώλης Κωστίδης, η Άγκυρα δείχνει να κλείνει μέτωπα με βάση τις επιθυμίες των ΗΠΑ, τόσο όσον αφορά την ένταξη Σουηδίας και Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ και την αποκλιμάκωση της έντασης με την Αθήνα, όσο και με τη διαφαινόμενη υπαναχώρηση για τα ρωσικά αντιαεροπορικά συστήματα.

Αυτό θα «λύσει» τα χέρια της κυβέρνησης του Τζο Μπάιντεν στο Κογκρέσο για τα αμερικανικά μαχητικά.

«Στο ζήτημα των S-400 έχει ολοκληρωθεί η συμφωνία. Τώρα βρισκόμαστε στην φάση της παράδοσης και σε ένα κράτος όπως την Τουρκία δεν αρμόζει να αρνηθεί ένα σύστημα το οποίο βρίσκεται στην διαδικασία της παράδοσης. Η υπόθεση αυτή ολοκληρώθηκε», διακήρυττε ο Ερντογάν στις 29 Ιανουαρίου 2019. Παρά την τότε φαινομενική αποφασιστικότητα του Τούρκου προέδρου για το ζήτημα, τα πράγματα φαίνεται να έχουν αλλάξει.

Από το Blogger.