Εκλογές 2023: Σύσκεψη πολιτικών αρχηγών αύριο το πρωί συγκαλεί η Κατερίνα Σακελλαροπούλου - ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟΝ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ NEWSKAMATERO

Τρίτη 23 Μαΐου 2023

Εκλογές 2023: Σύσκεψη πολιτικών αρχηγών αύριο το πρωί συγκαλεί η Κατερίνα Σακελλαροπούλου

 
Ekloges 2023: Syskepsi politikon archigon avrio to proi sygkalei i Katerina Sakellaropoulou

Επισπεύδονται οι θεσμικές διαδικασίες για τις δεύτερες εκλογές, οι οποίες αναμένεται να διεξαχθούν στις 25 Ιουνίου. Ο κύκλος των διερευνητικών εντολών ολοκληρώθηκε, χωρίς να προκύψει κυβερνητική λύση ή έστω προσπάθεια κυβερνητικής λύσης, και άρα η διαδικασία περνά στο επόμενο στάδιο.


«Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου, μετά την κατάθεση των τριών διερευνητικών εντολών σχηματισμού κυβέρνησης, καλεί τους αρχηγούς των κομμάτων της Βουλής που προέκυψε από τις εκλογές της 21ης Μαΐου σε σύσκεψη στο Προεδρικό Μέγαρο αύριο 24 Μαΐου στις 11:00, σύμφωνα με το άρθρο 37 παρ. 2 εδάφιο γ΄ του Συντάγματος».

Αρχικά υπήρχε η πληροφορία ότι το Συμβούλιο των Πολιτικών Αρχηγών δεν θα γινόταν δια ζώσης, αλλά τηλεφωνικώς. Ωστόσο, έγινε η ανατροπή και τελικά οι πολιτικοί αρχηγοί θα συναντηθούν το πρωί της Τετάρτης στο Προεδρικό Μέγαρο.

H Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου συναντήθηκε το απόγευμα της Τρίτης με τον Πρόεδρο του ΠΑΣΟ Νίκο Ανδρουλάκη, στον οποίο παρέδωσε την τρίτη διερευνητική εντολή σχηματισμού Κυβέρνησης, όπως προβλέπει το Σύνταγμα.

Από την πλευρά του, ο Νίκος Ανδρουλάκης, αφού ευχαρίστησε την Πρόεδρο, δήλωσε ότι «σύμφωνα με τη λαϊκή ετυμηγορία, πιστεύω ότι δεν υπάρχει περιθώριο προγραμματικών συγκλήσεων, για αυτό επιστρέφω ως άγονη άμεσα τη διερευνητική εντολή».

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, συνοδευόταν από τον βουλευτή Επικρατείας και εκπρόσωπο Τύπου του ΠΑΣΟΚ, Δημήτρη Μάντζο και τη διευθύντρια του γραφείου του, Έλενα Αναστασίου. Η συνάντηση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας διήρκησε μισή ώρα και κατα την έξοδό του από το Προεδρικό Μέγαρο, ο κ. Ανδρουλάκης ανέφερε πώς «η λαϊκή ετυμηγορία ανέδειξε την ανάγκη να υπάρχει ισχυρή, αξιόπιστη προοδευτική δύναμη στον τόπο για να αφήσουμε στον παρελθόν την τοξικότητα, τη διχόνοια και τον λαϊκισμό». Πρόσθεσε ότι «αυτή την ανάγκη, θα αγωνιστώ να αποκτήσει σάρκα και οστά στις ερχόμενες εκλογές».

«Είναι ένα γενναίο ξεκίνημα για την παράταξή μας και ζητώ από όλους τους προοδευτικούς δημοκράτες πολίτες σε αυτό το νέο ξεκίνημα να έρθουν κοντά μας. Περάσαμε πολλά δέκα χρόνια. Έχω χρέος να μην απογοητεύσω τον κόσμο. Είναι καλό για την κοινωνία και τη δημοκρατία να είναι ισχυρή η παράταξή μας. Στις επόμενες εκλογές αυτή η παράταξη να αναγεννηθεί», τόνισε ο κ. Ανδρουλάκης.

Άφησε σαφείς αιχμές για τη κυβέρνηση της ΝΔ, καθώς υποστήριξε ότι «βιώσαμε φαινόμενα διαφθοράς, υποκλοπές, αύξηση ανισοτήτων, το Ταμείο Ανάκαμψης δεν αξιοποιείται όπως σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, και παρ’ όλα αυτά αύξησε δυνάμεις η ΝΔ, αντί να χάσει» και κατέστησε γι’ αυτά συνυπεύθυνο τον ΣΥΡΙΖΑ: «Η αξιωματική αντιπολίτευση δεν έπαιξε σωστά τον ρόλο της και γι’ αυτό χρειάζεται μία ισχυρή αντιπολίτευση. Είμαι πάρα πολύ αισιόδοξος, γιατί οι νίκες κερδίζονται, δεν χαρίζονται» υπογράμμισε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Νίκος Ανδρουλάκης.

Ο διάλογος Σακελλαροπούλου – Ανδρουλάκη

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΣΑΚΕΛΛΑΡΟΠΟΥΛΟΥ: Κύριε Πρόεδρε, σας κάλεσα γιατί, όπως ξέρετε, πρέπει να σας παράσχω την τρίτη διερευνητική εντολή σχηματισμού κυβέρνησης, σύμφωνα με το άρθρο 37 του Συντάγματος. Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας κ. Μητσοτάκης και ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία κ. Τσίπρας δεν θεωρούν ότι υπάρχει δυνατότητα σχηματισμού κυβέρνησης και παρέδωσαν την εντολή. Επομένως είναι πλέον η δική σας σειρά.

ΝΙΚΟΣ ΑΝΔΡΟΥΛΑΚΗΣ: Κυρία Πρόεδρε, σας ευχαριστώ πάρα πολύ. Σύμφωνα με τη λαϊκή ετυμηγορία, πιστεύω ότι δεν υπάρχει περιθώριο προγραμματικών συγκλήσεων, γι’ αυτό επιστρέφω ως άγονη άμεσα τη διερευνητική εντολή. Όπως σημείωσα και το βράδυ της Κυριακής, ο ελληνικός λαός ανέδειξε μια πολύ μεγάλη ανάγκη: να υπάρχει στον τόπο μας ισχυρή, αξιόπιστη, προοδευτική δύναμη που να

μπορεί να είναι φρουρός του κράτους δικαίου και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ιδιαίτερα μετά από αυτά που περάσαμε στην πατρίδα μας τα τελευταία χρόνια. Να διασφαλίσει ένα κοινωνικό κράτος δημόσιας υγείας και δημόσιας παιδείας που να μπορεί να μειώσει τις κοινωνικές ανισότητες που έχουν κλιμακωθεί και, βέβαια, να υπηρετήσει ένα σχέδιο βιώσιμης ανάπτυξης για τους πολλούς και όχι μόνο για τους λίγους. Και σ’ αυτή την ανάγκη

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΣΑΚΕΛΛΑΡΟΠΟΥΛΟΥ: ‘Αρα θα περάσουμε στο επόμενο στάδιο σύμφωνα με όσα προβλέπει το Σύνταγμα. Εύχομαι να έχουμε την καλύτερη λύση για τον τόπο.



Από το Blogger.