Ουκρανία: Η Ρωσία έχει σταματήσει την συμφωνία του Ευξείνου Πόντου για τα σιτηρά - ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟΝ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ NEWSKAMATERO

Δευτέρα 8 Μαΐου 2023

Ουκρανία: Η Ρωσία έχει σταματήσει την συμφωνία του Ευξείνου Πόντου για τα σιτηρά

 

Oukrania: I Rosia echei stamatisei tin symfonia tou Efxeinou

Η συμφωνία για τα σιτηρά λήγει στις 18 Μαΐου.

Το υπουργείο Ανοικοδόμησης της Ουκρανίας εξαπέλυσε κατηγορίες προς τη Ρωσία, διότι υποστηρίζει ότι έχει σταματήσει τη συμφωνία της Μαύρης Θάλασσας για τα σιτηρά, αρνούμενη να καταχωρήσει τα εισερχόμενα πλοία.


Τα λιμάνια της Ουκρανίας στη Μαύρη Θάλασσα αποκλείστηκαν μετά την εισβολή της Ρωσίας πέρυσι, όμως η πρόσβαση σε τρία από αυτά άνοιξε τον περασμένο Ιούλιο βάσει μιας συμφωνίας ανάμεσα στη Μόσχα και στο Κίεβο που επιτεύχθηκε με τη μεσολάβηση των Ηνωμένων Εθνών και της Τουρκίας,


«Η Ρωσική Ομοσπονδία σταμάτησε γι΄ άλλη μια φορά ουσιαστικά την Πρωτοβουλία για τα Σιτηρά αρνούμενη να καταχωρήσει τα εισερχόμενα πλοία και να διενεργήσει τις επιθεωρήσεις τους. Η προσέγγιση αυτή αντίκειται στους όρους της τρέχουσας συμφωνίας», ανέφερε σε μια ανακοίνωση το υπουργείο.


Σύμφωνα με το ουκρανικό υπουργείο Υποδομών, 90 πλοία, περιλαμβανομένων 62 πλοίων για φόρτωση, περίμεναν στα τουρκικά χωρικά ύδατα έγκριση προκειμένου για να πάνε σε ουκρανικά λιμάνια.


Η συμφωνία λήγει στις 18 Μαΐου. Η Μόσχα απείλησε να αποχωρήσει από τη συμφωνία που αποσκοπεί να βοηθήσει να μετριαστεί μια παγκόσμια επισιτιστική κρίση. Η Τουρκία και τα Ηνωμένα Έθνη εργάζονται για την παράταση της συμφωνίας.


Πηγές: ΑΜΠΕ, Reuters, Ναυτεμπορική

Από το Blogger.