Η Μόσχα στηρίζει σταθερά Erdogan
Καθαρή θέση υπέρ του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν πήρε η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα, με αφορμή τα πρωτοφανή σχόλια-παρέμβαση Γερμανών και Ευρωπαίων αξιωματούχων για το αποτέλεσμα των εκλογών στη γειτονικής μας χώρας.
«Ο Γερμανός υπουργός Γεωργίας Τζεμ Εζντεμίρ επέκρινε τους Τούρκους πολίτες που ζουν στη Γερμανία και ψήφισαν τον Ερντογάν. Ο Εζντεμίρ είπε ότι οι υποστηρικτές του Τούρκου προέδρου στη Γερμανία δεν θα αντιμετωπίσουν τις συνέπειες της επιλογής τους, αλλά στην ίδια την Τουρκία, υποτίθεται ότι περιμένει τους πολίτες φτώχεια και έλλειψη ελευθερίας. Έχετε ακούσει για μη ανάμειξη στις υποθέσεις άλλων κρατών και δημοκρατία στη Γερμανία; Μπορείτε να φανταστείτε αν, για παράδειγμα, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου το έλεγε αυτό μετά τις εκλογές στη Γερμανία;» διερωτάται η Ζαχάροβα στο λογαριασμό της στο Telegram, συμπληρώνοντας:
«Πιο ψύχραιμη όμως από τον εκπρόσωπο της γερμανικής κυβέρνησης ήταν η Κοινοβουλευτική Συνέλευση του ΟΑΣΕ. Οι παρατηρητές αυτής της οργάνωσης αρνήθηκαν να κηρύξουν τις προεδρικές εκλογές στην Τουρκία δίκαιες και ελεύθερες. ‘’Θα ήταν πολύ κοντόφθαλμο να πούμε αν ήταν δίκαιες ή όχι, αν ήταν ελεύθερες ή όχι’’, είπε η επικεφαλής της αντιπροσωπείας από την Κοινοβουλευτική Συνέλευση του ΟΑΣΕ Φάρα Καρίμι. Και γιατί, ή καλύτερα, τι παρακολουθούσαν τότε;» καταλήγει η Ζαχάροβα.
Συμβούλιο Ευρώπης: Περιορισμοί στην ελευθερία του Τύπου» στον β’ γύρων των εκλογών στην Τουρκία
Ο δεύτερος γύρος των προεδρικών εκλογών στην Τουρκία, που οδήγησε σε νέα νίκη του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, σημαδεύτηκε από «μια όλο και περισσότερο εμπρηστική ρητορική» και «περιορισμούς» στην ελευθερία της έκφρασης, όπως εκτίμησε σήμερα Δευτέρα σε ανακοίνωση το Συμβούλιο της Ευρώπης.
Η ψηφοφορία «χαρακτηρίστηκε από μια όλο και περισσότερο εμπρηστική και μεροληπτική ρητορική στη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου», ανέφερε η Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης (ΚΚΣΕ), που συμμετείχε μαζί με τον Οργανισμό για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ), σε αποστολή παρατηρητών στις εκλογές.
«Η μεροληψία των μέσων ενημέρωσης και οι συνεχιζόμενοι περιορισμοί στην ελευθερία της έκφρασης», εξάλλου, «δημιούργησαν συνθήκες άνισου ανταγωνισμού και συνέβαλαν στη δημιουργία αδικαιολόγητου πλεονεκτήματος» για τον Ερντογάν παρότι η ψηφοφορία «διεξήχθη ομαλά και έδωσε στους εκλογείς τη δυνατότητα να διαλέξουν ανάμεσα σε πραγματικά εναλλακτικές πολιτικές επιλογές», αναφέρει ακόμη η ΚΚΣΕ.
«Ο δεύτερος γύρος των προεδρικών εκλογών όρισε σαφώς νικητή», εκτίμησε ο Γερμανός Φρανκ Σβάμπε, μέλος της αντιπροσωπείας της ΚΚΣΕ, σύμφωνα με την ανακοίνωση.
«Ωστόσο αυτός ο δεύτερος γύρος διεξήχθη επίσης σε ένα περιβάλλον το οποίο, από πολλές απόψεις, δεν προσφέρει τις συνθήκες για τη διεξαγωγή δημοκρατικών εκλογών», πρόσθεσε.
Κάλεσε την Άγκυρα να «εφαρμόσει τις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Δικαιωμάτων του Ανθρώπου» και, κυρίως, να απελευθερώσει τον Οσμάν Καβαλά και τον Σελαχατίν Ντεμιρτάς, μαικήνα και στέλεχος του φιλοκουρδικού κόμματος HDP (Δημοκρατικό Κόμμα των Λαών), αντίστοιχα, και αντιπάλους του Ερντογάν που βρίσκονται τώρα στη φυλακή.
Η αποστολή παρατηρητών για τον δεύτερο γύρο των προεδρικών στην Τουρκία ανέπτυξε 232 παρατηρητές από 31 χώρες, σύμφωνα με την ΚΣΣΕ.
www.bankingnews.gr