Επιδόματα: Στο… τραπέζι τα κριτήρια για τη χορήγησή τους – Θα υπάρξουν αλλαγές; - ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟΝ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ NEWSKAMATERO

Δευτέρα 22 Μαΐου 2023

Επιδόματα: Στο… τραπέζι τα κριτήρια για τη χορήγησή τους – Θα υπάρξουν αλλαγές;

Epidomata: Sto… trapezi ta kritiria gia ti chorigisi tous – Tha yparxoun allages;

 Τα κριτήρια για τη χορήγηση επιδομάτων στους δικαιούχους φαίνεται πως θα πρέπει να εξετάσει η νέα κυβέρνηση.

Δηλαδή η επόμενη κυβέρνηση θα πρέπει να αποφασίσει εάν θα γράψει στον κρατικό προϋπολογισμό του 2024 μεγαλύτερα ποσά στα επιδόματα από τα υφιστάμενα, εάν θα διευρυνθούν τα εισοδηματικά κριτήρια προκειμένου να μη χαθούνεπιδόματα, αλλά και ποια θα είναι η επιδοματική πολιτική για την θέρμανση για τον επόμενο χειμώνα.

Και αυτό επειδή τα τελευταία στοιχεία της φετινής εκκαθάρισης για τον ΕΝΦΙΑ έδειξαν πως ορισμένοι ιδιοκτήτες ακινήτων έχασαν την έκπτωση του 50% στον φόρο λόγω της ονομαστικής αύξησης  στο εισόδημά τους. Αντίστοιχα και με την υποβολή των φετινών φορολογικών δηλώσεων αναμένεται να καταγραφεί απώλεια σε ορισμένα επιδόματα της ΟΠΕΚΑ όπως στο επίδομα παιδιού  (κυρίως λόγω αλλαγής κλιμακίου) αλλά και στο επίδομα στέγασης/ενοικίου.

Επιδόματα παιδιού και στέγασης: Πώς επιδρά η αύξηση των ονομαστικών αποδοχών;

Α. Επίδομα στέγασης/ενοικίου:

Υπενθυμίζεται πως το μηνιαίο ποσό του επιδόματος ανέρχεται στα 70 ευρώ, ενώ χορηγούνται επιπλέον 35 ευρώ για κάθε πρόσθετο μέλος του νοικοκυριού. Το εισοδηματικό κριτήριο για ένα μονοπρόσωπο νοικοκυριό είναι στα 7.000 ευρώ και προσαυξάνεται κατά 3.500 ευρώ για κάθε επιπλέον μέλος του νοικοκυριού, ενώ το ανώτατο όριο είναι οι 21.000 ευρώ.

Τι σημαίνει αυτό στη πράξη:

Ένας άγαμος που αμείβεται με τον κατώτατο μισθό και εργάζεται 6 ωρο ενδέχεται να χάσει το μηνιαίο επίδομα ενοικίου ύψους 70 ευρώ  διότι:

  • Οι φορολογητέες αποδοχές του έχουν αυξηθεί σε 8.190 ευρώ από 6.818 ευρώ που ήταν προηγουμένως.
  • Οι καθαρές αποδοχές έχουν  σκαρφαλώσει στα 504 ευρώ από 419 ευρώ που ήταν προηγουμένως.

Β. Επίδομα παιδιού 

Από 28 ευρώ έως 70 ευρώ είναι το μηνιαίο ποσό του επιδόματος που δίνεται για κάθε παιδί στους γονείς ή από 56 ευρώ έως 140 ευρώ από το 3ο παιδί και πάνω.

Επίσης επισημαίνεται πως το επίδομα αυτό χορηγείται ανάλογα με το εισόδημα και τη σύνθεση του νοικοκυριού. Για να λάβει κάποιος το μεγαλύτερο ποσό  του επιδόματος θα πρέπει να κατατάσσεται στο μικρότερο κλιμάκιο.  Ωστόσο η αλλαγή κλιμακίου είναι πολύ πιθανή με την αύξηση των ονομαστικών αποδοχών. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι μειώνεται και το μηνιαίο επίδομα.

Η αύξηση των εισοδημάτων

Στις φετινές φορολογικές δηλώσεις αναμένεται να υπάρξει μεγάλη αύξηση στα δηλωθέντα  εισοδήματα. Ενώ ακόμα πιο μεγάλη θα είναι η αύξηση από το 2024, καθώς στις  φορολογικές δηλώσεις του επόμενου έτους θα αποτυπωθεί η αύξηση των συντάξεων και του κατώτατου μισθού στα 780 ευρώ, αλλά και η εκκίνηση της διαδικασίας αναπροσαρμογής των μισθών στον ιδιωτικό τομέα.

Από το Blogger.