Αναπληρωτές εκπαιδευτικοί στα «κάγκελα» για τους διορισμούς: Προεκλογικά παιχνίδια σε βάρος μας - ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟΝ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ NEWSKAMATERO

Κυριακή 21 Μαΐου 2023

Αναπληρωτές εκπαιδευτικοί στα «κάγκελα» για τους διορισμούς: Προεκλογικά παιχνίδια σε βάρος μας

Anaplirotes ekpaideftikoi sta «kagkela» gia tous diorismous: Proeklogika paichnidia se varos mas

 Η μετάθεση των διορισμών, 3.772 εκπαιδευτικών σε μόνιμες θέσεις στα σχολεία, για μετά τις εκλογές, έχει προκαλέσει την οργή των αναπληρωτών οι οποίοι περίμεναν με αγωνία τους διορισμούς αυτή την εβδομάδα, κάτι που όπως φαίνεται δεν πρόκειται να γίνει.

Τόσο η πολιτική ηγεσία του υπουργείου όσο και ο Γενικός Γραμματέας κ. Κόπτσης, αφήνουν «θολό» το τοπίο και μιλούν για ιδιαίτερες συνθήκες, που μάλλον θα εμποδίσουν την άμεση ανακοίνωση των ονομάτων των διοριστέων εκπαιδευτικών. Για αυτό το λόγο οι αναπληρωτές μιλούν για προεκλογική ομηρία από την πλευρά της κυβέρνησης και όπως χαρακτηριστικά αναφέρουν «ευχόμαστε να διαψευσθούμε πανηγυρικά ότι δε θα έχουμε ανακοίνωση ονομάτων πριν από τις εκλογές και τουλάχιστον μέχρι τον σχηματισμό νέας κυβέρνησης».

Σε ανακοίνωσή του ο ΠΑΣΑΔ – Σύλλογος των αναπληρωτών – αναφέρει ότι: Μετά από επικοινωνία μας με το αρμόδιο Τμήμα Διορισμών & Προσλήψεων του Υπουργείου Παιδείας, ενημερώνουμε ότι δεν έχει δοθεί μέχρι τώρα ΚΑΜΙΑ οδηγία, ώστε να τρέξει το σύστημα των διορισμών και δεν υπάρχει κανένα χρονοδιάγραμμα σχετικά με το πότε αυτό θα συμβεί.

Το γεγονός αυτό μας οδήγησε στο να επικοινωνήσουμε με το γραφείο του Γενικού Γραμματέα κ. Κόπτση. Σε αντίθεση με αυτά που διαβάζουμε σε διάφορες εκπαιδευτικές ιστοσελίδες, η απάντηση που λάβαμε είναι ότι δεν γνωρίζουν πότε θα ανακοινωθούν τα αποτελέσματα και ότι δεν υπάρχει καμία ενημέρωση σχετικά με το αν αυτό θα συμβεί πριν ή μετά τις εκλογές.

Εκτιμούμε (με κάθε επιφύλαξη) και ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΝΑ ΔΙΑΨΕΥΣΤΟΥΜΕ ΠΑΝΗΓΥΡΙΚΑ, ότι δε θα έχουμε ανακοίνωση ονομάτων πριν από τις εκλογές και τουλάχιστον μέχρι τον σχηματισμό νέας κυβέρνησης. Αν αυτό συμβεί, θα μιλάμε για τεράστια κυβερνητική κωλοτούμπα και πισωγύρισμα. Ακόμη μια φορά, οι εκπαιδευτικοί βιώνουμε την απαξίωση και βλέπουμε να παίζονται πολιτικά και προεκλογικά παιχνίδια εις βάρος μας.

Τόσο καιρό, η πολιτική ηγεσία διατυμπάνιζε ότι υπάρχει η πρόθεση να γίνουν διορισμοί, αλλά ίσως επηρεαστούν από τις εκλογές. Εν μια νυκτί, αυτό άλλαξε. Ανακοινώθηκε αριθμός διορισμών, ψηφίστηκε τροπολογία που τους επιτρέπει, δημοσιεύτηκε η πρόσκληση των νέων διορισμών και αντί να έχουν ήδη ανακοινωθεί τα ονόματα των διορισθέντων, βρισκόμαστε στο ίδιο έργο θεατές, να κρεμόμαστε από τα χείλη τους για μια υπεύθυνη δήλωση και έντιμη στάση απέναντί μας.

Άλλη μια «επιτυχία» που μας θέτει σε ένα καθεστώς ομηρίας και αγωνίας. Μακάρι το συγκεκριμένο κείμενο να διαψευστεί πλήρως. Ή έστω να κινητοποιήσει την πολιτική ηγεσία και να αντιληφθεί το πολιτικό κόστος του εμπαιγμού των εκπαιδευτικών.

Σε κάθε περίπτωση, οι εργαζόμενοι στο Υπουργείο είναι απλοί υπάλληλοι, δεν λαμβάνουν αυτοί τις αποφάσεις και, ως εκ τούτου, θα πρέπει να μείνουν στο απυρόβλητο. Στο μέρος που τους αφορά, είναι έτοιμοι να ξεκινήσουν τη διαδικασία. Οι διορισμοί δεν είναι και δε θα πρέπει να είναι προεκλογικές παροχές. Οι διορισμοί αποτελούν ΑΝΑΓΚΗ.

Η απόφαση του ΣτΕ για τις υπηρεσιακές μεταβολές του εκπαιδευτικού προσωπικού

Στο μεταξύ το ΣτΕ, έκρινε και αποφάσισε ότι συντρέχουν οι προϋποθέσεις του άρθρου 28 παρ.4 του ν. 2190/1994, για την κατ’ εξαίρεση διενέργεια μόνο του συνόλου των προπαρασκευαστικών πράξεων που απαιτούνται για τις υπηρεσιακές μεταβολές του εκπαιδευτικού προσωπικού, που αφορούν σε:


κρίση και ρύθμιση των οργανικά υπεράριθμων εκπαιδευτικών,

οριστική τοποθέτηση εκπαιδευτικών σε σχολικές μονάδες

μετάταξη σε εκπαιδευτικούς κλάδους

απόσπαση σε υπηρεσίες και φορείς του ΥΠΑΙΘ

κρίση και ρύθμιση των λειτουργικά υπεράριθμων εκπαιδευτικών,

τοποθέτηση σε λειτουργικά κενά όλων των ευρισκόμενων στη διάθεση εκπαιδευτικών, των αποσπασμένων από περιοχή σε περιοχή εκπαιδευτικών και των αποσπασμένων από σχολείο σε σχολείο εκπαιδευτικών. Μετά την απόφαση του Δικαστηρίου το υπουργείο Παιδείας έδωσε την οδηγία προς τις Διευθύνσεις εκπαίδευσης ότι μπορούν κατά το διάστημα της προεκλογικής περιόδου και μέχρι την ορκωμοσία της Κυβέρνησης να προβούν σε όλες τις προπαρασκευαστικές πράξεις που απαιτούνται για τις ως άνω υπηρεσιακές μεταβολές των εκπαιδευτικών αρμοδιότητάς τους.

Από το Blogger.