Leopard 2A8: Η Τσεχία θέλει να αγοράσει τα προηγμένα τεθωρακισμένα άρματα μάχης - ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟΝ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ NEWSKAMATERO

Πέμπτη 25 Μαΐου 2023

Leopard 2A8: Η Τσεχία θέλει να αγοράσει τα προηγμένα τεθωρακισμένα άρματα μάχης

 

Leopard 2A8: I Tsechia thelei na agorasei ta proigmena tethorakismena armata machis

Η Τσεχία συνεχίζει τα μεγάλα εξοπλιστικά προγράμματα για την ενίσχυση των στρατιωτικών δυνάμεων και των αμυντικών ικανοτήτων της χώρας, καθώς σύμφωνα με πληροφορίες, το Υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε ότι βρίσκεται σε συνομιλίες με τη Γερμανία για την αγορά νέων τεθωρακισμένων αρμάτων μάχης τύπου Leopard 2A8.

Σύμφωνα με δελτίο τύπου, η κυβέρνηση της Τσεχίας εξουσιοδότησε την Υπουργό Άμυνας να διαπραγματευτεί τη δυνατότητα συμμετοχής στην αγορά νέων τεθωρακισμένων αρμάτων μάχης Leopard 2A8, με τις αναφορές να κάνουν λόγο ότι η Πράγα ενδιαφέρεται για την προμήθεια 70 περίπου τανκς στην προηγμένη αυτή διαμόρφωση. Οι Τσέχοι αξιωματούχοι υπολογίζουν ότι τα νέα τεθωρακισμένα άρματα μάχης θα έχουν παραδοθεί μέχρι το τέλος της δεκαετίας, με εκτιμώμενο κόστος περίπου 450 εκατομμύρια δολάρια.

Ουσιαστικά, η τσεχική πλευρά θα διαπραγματευτεί με το Βερολίνο τον τρόπο με τον οποίο μπορεί να ενταχθεί στο γερμανικό πρόγραμμα προμήθειας 18 αρμάτων μάχης τύπου Leopard 2A8, αξίας 565 εκατομμύρια δολάρια. Η Γερμανία θέλει να καλύψει το «κενό» που δημιούργησαν οι παραδόσεις στρατιωτικού υλικού στην Ουκρανία και έτσι ξεκινάει τις παραγγελίες, οι οποίες ωστόσο μπορούν να αυξηθούν με τη συμμετοχή τρίτων συμμαχικών κρατών για να επιτύχουν χαμηλότερες τιμές και υψηλότερους ρυθμούς παραγωγής.

Σε αυτό το πλαίσιο, η Τσεχία εξέφρασε την επιθυμία να συμμετάσχει στο κοινό πρόγραμμα προμηθειών, το οποίο αναμένεται να εξελιχθεί σε μια συμφωνία πολλών δισεκατομμυρίων ευρώ και μπορεί να φτάσει παραγγελίες έως και 123 τεθωρακισμένων αρμάτων μάχης, όπως αναφέρουν γερμανικά μέσα ενημέρωσης. Υπενθυμίζεται ότι χθες, η κυβέρνηση της Τσεχίας ενέκρινε ένα σχέδιο για την αγορά 246 τεθωρακισμένων οχημάτων μάχης πεζικού CV90 MkIV, τα οποία κατασκευάζονται από μια σουηδική μονάδα της βρετανικής εταιρείας BAE Systems και θα στοιχίσουν στο τσεχικό κράτος 59,7 δισεκ. κορώνες (περίπου 2,52 δισεκ. ευρώ).

Φωτογραφία Krauss-Maffei Wegmann

Από το Blogger.