Εκλογές 2023: Tι πρέπει να γνωρίζουν τα μέλη της εφορευτικής επιτροπής - ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟΝ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ NEWSKAMATERO

Τρίτη 20 Ιουνίου 2023

Εκλογές 2023: Tι πρέπει να γνωρίζουν τα μέλη της εφορευτικής επιτροπής

Ekloges 2023: Ti prepei na gnorizoun ta meli tis eforeftikis epitropis

 

Η ομαλή εξέλιξη της εκλογικής διαδικασίας της 25ης Ιουνίου κρίνεται μεταξύ άλλων και από την εμφάνιση των μελών των εφορευτικών επιτροπών καθώς αυτές αποτελούν εχέγγυο για τη διαφύλαξη του δημοκρατικού χαρακτήρα των εκλογών, αλλά και την έκφανση της αρχής της διαφάνειας.

Ειδικότερα, τα μέλη των εφορευτικών επιτροπών και οι αναπληρωτές τους προέκυψαν έπειτα από εκ νέου κλήρωση για τις εκλογές της 25ης Ιουνίου και είναι υποχρεωμένα να παρουσιαστούν την ημέρα των εκλογών, προκειμένου να εκτελέσουν το καθήκον τους. Υπενθυμίζεται ότι όσοι κληρωθούν για να αναλάβουν τον ρόλο αυτό, ειδοποιούνται για τον διορισμό τους τουλάχιστον 5 ημέρες πριν από την ψηφοφορία με ευθύνη του Εισαγγελέα Πρωτοδικών.

Σε περίπτωση που κάποιος πολίτης κληθεί ως μέλος εφορευτικής επιτροπής, η παρουσία είναι υποχρεωτική και σε περίπτωση μη προσέλευσης είναι πιθανή ακόμα και η βίαιη προσαγωγή του, καθώς πρόκειται για αδίκημα.

Σε περίπτωση που κάποιο μέλος της εφορευτικής επιτροπής επικαλεστεί κώλυμα (λόγου χάρη ασθένεια ή βεβαίωση ότι εργάζεται εκείνη τη μέρα), που δεν επιτρέπει την παρουσία του, οφείλει να είναι σε θέση να το αποδείξει. Σε κάθε περίπτωση, πρέπει η ενημέρωση του αντιπροσώπου της δικαστικής αρχής να γίνεται εγκαίρως, ώστε να γίνει ομαλά η διαδικασία είτε με την αντικατάστασή του είτε με την ανάθεσή των αρμοδιοτήτων του σε άλλε μέλη της επιτροπής.

Επισημαίνεται, ωστόσο, πως η παρουσία του ή μη στην επιτροπή εναπόκειται τελικά στη διακριτική ευχέρεια του αντιπροσώπου της δικαστικής αρχής.

Σε περίπτωση που ένα μέλος της επιτροπής προσέλθει για να ψηφίσει, ο εκπρόσωπος της δικαστικής αρχής μπορεί να διατάξει να παραμείνει στο εκλογικό τμήμα για να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις του.

Ποιοι εξαιρούνται

Από την κλήρωση για τον ορισμό μελών της εφορευτικής επιτροπής για τις εκλογές εξαιρούνται:

• έχουν υπερβεί το 67ο έτος της ηλικίας τους,

• δεν έχουν απολυτήριο δημοτικού,

• δεν κατοικούν στον οικείο δήμο,

• είναι δημόσιοι και δημοτικοί υπάλληλοι ή έμμισθοι υπάλληλοι δημοτικών νομικών προσώπων και ιδρυμάτων και όσοι με αυτές τις ιδιότητες υπηρέτησαν την τελευταία τριετία προ της εκλογής,

• είναι αποστρατευθέντες αξιωματικοί, όργανα των σωμάτων ασφαλείας,

• έχουν διατελέσει δήμαρχοι, βουλευτές, μέλη της κυβέρνησης και υφυπουργοί,

• έχουν ανακηρυχθεί υποψήφιοι βουλευτές από τον Άρειο Πάγο,

• είναι ιερείς ή λοιποί θρησκευτικοί λειτουργοί (άρθρα 58 παρ. 4 και 59 παρ. 1 του π.δ. 26/2012).

Από το Blogger.