Πως θα μπορέσουν να ξεπεραστούν τα (τουρκικά) εμπόδια
Θα ενταχθεί τελικά η Σουηδία στο ΝΑΤΟ; Από τότε που η χώρα υπέβαλε αίτηση για ένταξη στο Βορειοατλαντικό Σύμφωνο, η Ουγγαρία και κυρίως η Τουρκία μπλοκάρουν τη διαδικασία αυτή. Ωστόσο, η Στοκχόλμη ανταποκρίθηκε στα αιτήματα της Άγκυρας όσον αφορά την καταπολέμηση της τρομοκρατίας και αναλαμβάνοντας την υποχρέωση να παραδώσει Κούρδους ακτιβιστές στην Τουρκία.
«Αν κοιτάξετε αυτη καθεαυτή τη συμφωνία, η Σουηδία έχει κάνει αυτά που έπρεπε. Αυτό άλλωστε επαναλαμβάνει και ο Γενικός Γραμματέας της Συμμαχίας Στόλτενμπεργκ κάθε φορά που του δίνεται η ευκαιρία: Η Σουηδία είναι έτοιμη να εισέλθει, σε σχέση με αυτή τη συμφωνία. Αλλά φυσικά, ο κ. Ερντογάν παίζει το δικό του παιχνίδι», σχολιάζει ο Στέφεν Χεντλουντ, ερευνητής στο σουηδικό Πανεπιστήμιο της Ουψάλας.
Στα τέλη Ιανουαρίου, οι σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών επιδεινώθηκαν αφού ένας ακροδεξιός ακτιβιστής έκαψε ένα Κοράνι στη Σουηδία. Η Αννα Βισλαντερ απο το Ατλαντικο Συμβούλιο αναφέρει: «Η Σουηδία δεν μπορεί να βρίσκεται στα χέρια της Τουρκίας, η οποία θα κρίνει από το ένα περιστατικό στο άλλο εάν η Σουηδία είναι καλός σύμμαχος στο ΝΑΤΟ. Η Σουηδία θα είναι ένας καλός σύμμαχος (...) ο οποίος θα εξυπηρετεί επίσης τα συμφέροντα ασφαλείας της Τουρκίας».
Σύμφωνα με ορισμένους παρατηρητές, περισσότερο και από την ίδια τη Σουηδία, οι Ηνωμένες Πολιτείες ειναι εκεινες που φαίνεται τώρα ότι είναι σε θέση να ξεπεράσουν το αδιέξοδο. Υπό την προϋπόθεση ότι θα κινηθουν προς τον Τούρκο Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος επανεξελέγη πρόσφατα ως ηγέτης της χώρας.
Ο Σερχάτ Γκιουβέντς, καθηγητης Διεθνών Σχέσεων στο Πανεπιστήμιο Καντίρ Χας της Κωνσταντινούπολης, αναφέρει: «Η ουσία του προβλήματος είναι πιθανώς η συμφωνία για τα F-16. Ξέρετε, το ζήτημα της μεταφοράς ή πώλησης F-16 και εκσυγχρονισμού των αεροσκαφών που υπάρχουν στην Τουρκία. Αυτή είναι η ουσία του προβλήματος, αν με ρωτάτε. Εάν υπάρξει πρόοδος σε αυτόν τον τομέα, τα υπόλοιπα θα λυθούν σχετικά εύκολα και ομαλά».
Στο περιθώριο της συνάντησης των υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ στο Όσλο την Τετάρτη, ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ δήλωσε ότι ελπίζει η Σουηδία να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ πριν από τη σύνοδο κορυφής του Βίλνιους που έχει προγραμματιστεί για τις 11 και 12 Ιουλίου.