Τα μέλη του ΝΑΤΟ ενδέχεται να στείλουν στρατεύματα στην Ουκρανία, προειδοποιεί ο πρώην επικεφαλής της συμμαχίας - ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟΝ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ NEWSKAMATERO

Τετάρτη 7 Ιουνίου 2023

Τα μέλη του ΝΑΤΟ ενδέχεται να στείλουν στρατεύματα στην Ουκρανία, προειδοποιεί ο πρώην επικεφαλής της συμμαχίας

 

Ta meli tou NATO endechetai na steiloun stratevmata stin Oukrania,

Μια ομάδα χωρών του ΝΑΤΟ μπορεί να είναι πρόθυμη να στείλει στρατεύματα στην Ουκρανία, εάν τα κράτη μέλη, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ, δεν παράσχουν απτές εγγυήσεις ασφάλειας στο Κίεβο κατά τη σύνοδο κορυφής της συμμαχίας στο Βίλνιους, δήλωσε ο πρώην γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Άντερς Φογκ Ράσμουσεν.


Ο Ράσμουσεν, ο οποίος εκτελεί χρέη επίσημου συμβούλου του Ουκρανού προέδρου, Βολοντίμιρ Ζελένσκι περιόδευσε στην Ευρώπη και στις ΗΠΑ ενόψει της κρίσιμης συνόδου κορυφής στις 11 Ιουλίου.


Προειδοποίησε επίσης ότι ακόμη και αν μια ομάδα κρατών παράσχει στην Ουκρανία εγγυήσεις ασφαλείας, άλλοι δεν θα επιτρέψουν να μείνει εκτός της ημερήσιας διάταξης στο Βίλνιους το θέμα της μελλοντικής ένταξης της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ.


Έκανε τις παρατηρήσεις του καθώς ο σημερινός επικεφαλής του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, δήλωσε ότι το θέμα των εγγυήσεων ασφαλείας θα είναι στην ημερήσια διάταξη του Βίλνιους, αλλά πρόσθεσε ότι το ΝΑΤΟ – βάσει του άρθρου 5 της Συνθήκης της Ουάσινγκτον – παρέχει πλήρεις εγγυήσεις ασφαλείας μόνο στα πλήρη μέλη.

 Ο Ράσμουσεν δήλωσε: «Εάν το ΝΑΤΟ δεν μπορεί να συμφωνήσει σε μια σαφή πορεία προς τα εμπρός για την Ουκρανία, υπάρχει σαφής πιθανότητα ορισμένες χώρες μεμονωμένα να αναλάβουν δράση. Γνωρίζουμε ότι η Πολωνία είναι πολύ αφοσιωμένη στην παροχή συγκεκριμένης βοήθειας στην Ουκρανία. Και δεν θα απέκλεια το ενδεχόμενο η Πολωνία να εμπλακεί ακόμη πιο έντονα σε αυτό το πλαίσιο σε εθνική βάση και να την ακολουθήσουν οι χώρες της Βαλτικής, περιλαμβάνοντας ίσως και την πιθανότητα στρατευμάτων στο έδαφος».

«Νομίζω ότι οι Πολωνοί θα εξέταζαν σοβαρά το ενδεχόμενο να παρέμβουν και να συγκροτήσουν έναν συνασπισμό των προθύμων, εάν η Ουκρανία δεν πάρει τίποτα στο Βίλνιους. Δεν πρέπει να υποτιμούμε τα πολωνικά συναισθήματα, οι Πολωνοί αισθάνονται ότι για πολύ καιρό η δυτική Ευρώπη δεν άκουσε τις προειδοποιήσεις τους για την πραγματική ρωσική νοοτροπία».

Είπε ότι θα ήταν απολύτως νόμιμο για την Ουκρανία να ζητήσει τέτοια στρατιωτική βοήθεια.

Ο Ράσμουσεν δήλωσε ότι είναι επιτακτική ανάγκη η Ουκρανία να λάβει γραπτές εγγυήσεις ασφαλείας, κατά προτίμηση πριν από τη σύνοδο κορυφής, αλλά εκτός του πλαισίου του ΝΑΤΟ. Αυτές πρέπει να καλύπτουν την ανταλλαγή πληροφοριών, την κοινή εκπαίδευση της Ουκρανίας, την ενισχυμένη παραγωγή πυρομαχικών, τη διαλειτουργικότητα του ΝΑΤΟ και την προμήθεια όπλων που θα είναι επαρκής για να αποτρέψει τη Ρωσία από μια περαιτέρω επίθεση.

Από το Blogger.