Βουλγαρικό ΥΠΑΜ: Πιθανή η περιπολία από ελληνικά μαχητικά του εναέριου χώρου μας - ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟΝ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ NEWSKAMATERO

Παρασκευή 9 Ιουνίου 2023

Βουλγαρικό ΥΠΑΜ: Πιθανή η περιπολία από ελληνικά μαχητικά του εναέριου χώρου μας

Voulgariko YPAM: Pithani i peripolia apo ellinika machitika tou enaeriou chorou mas

 «Η Ελλάδα είναι πιθανό να αρχίσει να περιπολεί τον εναέριο χώρο της Σόφιας», ανέφεραν τα κρατικά μέσα ενημέρωσης της Βουλγαρίας.


Συγκεκριμένα, το βουλγαρικό υπουργείο Άμυνας ανέφερε στο Βουλγαρικό Πρακτορείο Ειδήσεων (BTA):


«Σύμφωνα με τις αποφάσεις που ελήφθησαν για τη διασφάλιση της ασφάλειας της ανατολικής πλευράς του ΝΑΤΟ, είναι πιθανό η ελληνική Πολεμική Αεροπορία να εκτελέσει καθήκοντα για την ενίσχυση της προστασίας του εναέριου χώρου της Δημοκρατίας της Βουλγαρίας κατά τη διάρκεια μιας περαιτέρω καθορισμένης χρονικής περιόδου»


Η δήλωση, όπως αναφέρει το υπουργείο, ήρθε ως απάντηση σε δημοσιεύματα ελληνικών μέσων ενημέρωσης που υποστήριζαν ότι η Βουλγαρία ζήτησε από την Ελλάδα να στείλει μαχητικά αεροσκάφη για την προστασία του εναέριου χώρου της.


Και πρόσθεσε: «Η βουλγαρική Πολεμική Αεροπορία θα συνεχίσει να εκπληρώνει τις εθνικές της δεσμεύσεις και να βρίσκεται σε ετοιμότητα στο Ολοκληρωμένο Σύστημα Αεροπορικής και Πυραυλικής Άμυνας του ΝΑΤΟ για την προστασία του εθνικού και συμμαχικού εναέριου χώρου».

Το υπουργείο ανέφερε, επίσης, ότι η ελληνική Πολεμική Αεροπορία θα εκτελεί τα καθήκοντά της από αεροδρόμια εντός της ελληνικής επικράτειας, εάν χρειαστεί.

Η κύρια δύναμη αεριωθούμενων αεροσκαφών της Βουλγαρίας αποτελείται από οκτώ έως 10 γηρασμένα αεροσκάφη MIG-29 της σοβιετικής εποχής, τα οποία υπέφεραν από προβλήματα λειτουργικότητας λόγω έλλειψης ανταλλακτικών εν μέσω του πολέμου της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Εν τω μεταξύ, η Ισπανία ανέπτυξε οκτώ αεροσκάφη Eurofighter για την προστασία του βουλγαρικού εναέριου χώρου τον περασμένο Νοέμβριο.

Από το Blogger.