Αλλάζω Θερμοσίφωνα: Λήγει η προθεσμία για αίτηση επιδότησης - Μέχρι πότε οι αιτήσεις - ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟΝ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ NEWSKAMATERO

Δευτέρα 5 Ιουνίου 2023

Αλλάζω Θερμοσίφωνα: Λήγει η προθεσμία για αίτηση επιδότησης - Μέχρι πότε οι αιτήσεις

Allazo Thermosifona: Ligei i prothesmia gia aitisi epidotisis - Mechri pote oi aitiseis

 «Τρέχει» η προθεσμία για αίτηση στο gov.gr για το «Αλλάζω θερμοσίφωνα». Συγκεκριμένα, πλέον, μπορούν όλα τα ΑΦΜ να μπαίνουν στο allazothermosifona.gov.gr, ανεξάρτητα από τον λήγοντα αριθμό, αλλά πλέον πλησιάζει η λήξη για αιτήσεις.


Έτσι, οι δυνητικοί δικαιούχοι θα έχουν στη διάθεσή τους κάτι παραπάνω από έναν μήνα ακόμα για να ολοκληρώσουν τη διαδικασία. Υπενθυμίζεται ότι η πλατφόρμα είναι ανοιχτή με ημερομηνία λήξης, μιας και η προθεσμία για την υποβολή αιτήσεων είναι μέχρι την Τρίτη 20 Ιουνίου 2023 στις 15:00.


Αλλάζω θερμοσίφωνα - Η αίτηση στο gov.gr με taxisnet


Για να κάνετε την αίτησή σας στο allazothermosifona.gov.gr (ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ), θα πρέπει να έχετε:


 • Κωδικούς Taxisnet
 • ΑΦΜ
 • Δήλωση φορολογίας εισοδήματος (Ε1) για το φορολογικό έτος 2021

Στην αίτηση θα πρέπει επίσης να δηλώσετε τα εξής 4 στοιχεία:


 • τον 11ψήφιο αριθμό παροχής ηλεκτρικού ρεύματος της οικίας στην οποία βρίσκεται εγκατεστημένος ο προς αντικατάσταση θερμοσίφωνας,
 • ότι στην κατοικία του μπορεί να τοποθετηθεί Ηλιακός Θερμοσίφωνας και δεν υπάρχει περιορισμός από κανονισμούς λειτουργίας (π.χ. κανονισμός πολυκατοικίας, κανονισμός λειτουργίας κτηρίου κ.λπ.),
 • την ύπαρξη ή μη μέλους ΑμεΑ στην οικογένεια, ώστε να γίνει η κατά περίπτωση διασταύρωση με στοιχεία του Κέντρου Πιστοποίησης Αναπηρίας (ΚΕΠΑ) ή εναλλακτικά, μέσω προσκόμισης αντίστοιχης γνωμάτευσης ή πιστοποιητικού από υγειονομική επιτροπή πιστοποίησης αναπηρίας ή άλλη αρμόδια αρχή, η οποία κατά το νόμο εξακολουθεί να ασκεί τις αρμοδιότητές της,
 • ένα μοναδικό αριθμό κινητού τηλεφώνου που θα πιστοποιηθεί μέσω αποστολής κωδικού μίας χρήσης (OTP), ο οποίος θα χρησιμοποιηθεί μετά από τυχόν έγκριση της αίτησης χρηματοδότησης για την αποστολή του κωδικού της επιταγής (voucher), αλλά και για κάθε σχετική επικοινωνία με τον ωφελούμενο. Στην περίπτωση που υπάρχει, μπορεί να δηλωθεί συμπληρωματικά και προσωπικός λογαριασμός ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.

Αλλάζω θερμοσίφωνα - Οι δικαιούχοι voucher επιδότησης


Τα εισοδηματικά κριτήρια για την επιδότηση είναι τα εξής:


 • Κάτω από 5.000 ευρώ ετήσιο εισόδημα: ο ωφελούμενος εμπίπτει στην 1η εισοδηματική κατηγορία. Η έκπτωση θα είναι 60%.
 • 5.000 έως κάτω από 10.000 ευρώ ετήσιο εισόδημα: ο ωφελούμενος εμπίπτει στη 2η εισοδηματική κατηγορία. Η έκπτωση θα ανέλθει σε 55%.
 • 10.000 ευρώ ετήσιο εισόδημα: ο ωφελούμενος εμπίπτει στην 3η εισοδηματική κατηγορία. Η έκπτωση θα διαμορφωθεί σε 50%.

Αλλάζω θερμοσίφωνα στο gov.gr - Προσοχή με το κινητό

Κάθε ωφελούμενος θα κληθεί να χρησιμοποιήσει και ένα μοναδικό και επιβεβαιωμένο (μέσω της ηλεκτρονικής του αίτησης) αριθμό κινητού τηλεφώνου. Συγκεκριμένα, θα χρησιμοποιηθεί -κατά τη διαδικασία της αγοράς του ηλιακού- ως μέσο ηλεκτρονικής ταυτοποίησης, με την αποστολή κωδικού μίας χρήσης μέσω του οποίου δίδεται η συναίνεση δέσμευσης επιταγής από συγκεκριμένο έμπορο.

Για το κινητό τηλέφωνο επισημαίνονται πιο αναλυτικά τα εξής:

 • Δεν είναι δυνατή η χρήση του ίδιου αριθμού ταυτόχρονα από δύο διαφορετικούς ωφελούμενους/αιτήσεις.
 • Η χρήση / πιστοποίηση ενός αριθμού σε δεύτερη αίτηση, αναιρεί αυτόματα την πιστοποίηση του κινητού στην προηγούμενη (πρώτη) αίτηση.
 • Εάν μία εγκεκριμένη αίτηση απολέσει το μέχρι πρότινος επιβεβαιωμένο κινητό, δεν θα έχει τη δυνατότητα λήψης κωδικού μίας χρήσης και επιτυχούς ολοκλήρωσης της διαδικασίας πώλησης με επιδότηση.

Στην περίπτωση αυτή, ο ωφελούμενος θα πρέπει να εισέλθει ξανά στην ηλεκτρονική του αίτηση (ακόμα και μετά την έγκριση της αίτησης ή/και την έκδοση των επιταγών) και να εισάγει-επιβεβαιώσει ένα νέο αριθμό κινητού, που δεν έχει χρησιμοποιηθεί από άλλη αίτηση στο Πρόγραμμα (μπορεί να το γνωρίζει διότι στις περιπτώσεις εισαγωγής ήδη υπάρχοντος αριθμού βγαίνει σχετικό ενημερωτικό μήνυμα).

Αλλάζω θερμοσίφωνα: Τι ισχύει για εγκατάσταση σε πολυκατοικία

Μεγάλο είναι το ενδιαφέρον και από δικαιούχους που μένουν σε πολυκατοικία, οι οποίοι είναι και περισσότεροι.

Σε αυτές τις περιπτώσεις, θα πρέπει να αναζητηθεί ο κανονισμός της πολυκατοικίας για να διαπιστώσουν εάν έχουν ή όχι το δικαίωμα εγκατάστασης ηλιακού θερμοσίφωνα. Και αυτό, γιατί πρέπει να ορίζει ο κανονισμός ότι η ταράτσα είναι κοινόχρηστη. Εάν λοιπόν προβλέπεται αυτό, τότε είναι αναφαίρετο δικαίωμα του ιδιοκτήτη να τοποθετήσει ηλιακό θερμοσίφωνα, χωρίς μάλιστα να χρειαστεί συνέλευση της πολυκατοικίας. Ένας άλλος προβληματισμός που υπάρχει όμως, είναι εάν υπάρχει ο διαθέσιμος χώρος.

Μιλώντας στην ΕΡΤ πρόσφατα, ένοικος πολυκατοικίας σε κτίριο με 10 διαμερίσματα, παραθέτει αυτόν τον προβληματισμό. Δήλωσε χαρακτηριστικά:

«Έξι άτομα δεν έχουν βάλει ακόμα. Πιθανόν να το σκεφτούν με αυτό το πρόγραμμα, γιατί όλοι λίγο – πολύ το συζητάνε και ρωτάνε σε περιπτώσεις που κάνουν χρήση ταράτσας, τους προβληματίζει γιατί πιάνει κάποιο χώρο. Μπορεί να έχουν ορισμένα προβλήματα, ότι δηλαδή μπορεί να είναι πολύ βαρύ, αλλά αυτά υπερνικώνται».

Ηλιακός θερμοσίφωνας: Τεχνικά χαρακτηριστικά για επιδότηση

Τα τεχνικά χαρακτηριστικά που θα πρέπει να πληροί ο ηλιακός θερμοσίφωνας που θα αγοράσετε είναι τα εξής:Από το Blogger.