Για πρώτη φορά στρατηγικά βομβαρδιστικά των ΗΠΑ στο έδαφος της Σουηδίας - ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟΝ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ NEWSKAMATERO

Τετάρτη 21 Ιουνίου 2023

Για πρώτη φορά στρατηγικά βομβαρδιστικά των ΗΠΑ στο έδαφος της Σουηδίας

Gia proti fora stratigika vomvardistika ton IPA sto edafos tis Souidias

 Δύο στρατηγικά βομβαρδιστικά των ΗΠΑ προσγειώθηκαν για πρώτη φορά στην ιστορία σε αεροδρόμιο της Σουηδίας, η οποία αναμένει την ένταξή της στο ΝΑΤΟ.

Αναμένοντας στην πόρτα του NATO, η Σουηδία υποδέχθηκε για πρώτη φορά στην ιστορία της αμερικανικά στρατηγικά βομβαρδιστικά για στρατιωτικά γυμνάσια, ανακοίνωσε χθες Τετάρτη το σουηδικό υπουργείο Αμυνας (φωτογραφία, επάνω, από airandspaceforces.com).

«Κοινή άσκηση»
Τη 19η Ιουνίου, δυο αμερικανικά στρατηγικά βομβαρδιστικά τύπου B-1B Lancer προσγειώθηκαν στο αεροδρόμιο Luleå-Kallax, στο βόρειο τμήμα της σκανδιναβικής χώρας.

«Διεξάγουμε κοινή άσκηση» με τη συμμετοχή χερσαίων κι αεροπορικών δυνάμεων, διευκρίνισε στο Γαλλικό Πρακτορείο η Λουίζ Λεβίν, εκπρόσωπος της Πολεμικής Αεροπορίας, χωρίς να διευκρινίσει τη διάρκειά της.

«Σε αυτή την αβέβαιη εποχή και με την προοπτική ένταξης στο NATO, οι σθεναροί εταίροι είναι απαραίτητοι», σύμφωνα με ανακοίνωση του σουηδικού υπουργείου Αμυνας, που εξήρε το «ιστορικό γεγονός».

Παρότι έχει εξασφαλίσει από τον Ιούνιο του 2022 καθεστώς «προσκεκλημένης», η Σουηδία περιμένει ακόμη να δει τα πρωτόκολλα εισδοχής της να επικυρώνονται από δύο από τα 31 κράτη μέλη της ατλαντικής συμμαχίας: την Τουρκία και την Ουγγαρία.

Μόνο πλήρη μέλη απολαύουν την προστασία του Αρθρου 5 της συνθήκης του Οργανισμού του Συμφώνου του Βόρειου Ατλαντικού, που προβλέπει ότι επίθεση εναντίον κράτους μέλους εκλαμβάνεται ως επίθεση εναντίον όλων.

Πίεση στην Αγκυρα
Από πλευράς Δύσης, ιδίως τις ΗΠΑ, εντείνεται η πίεση στην Αγκυρα να δώσει πράσινο φως.

Ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Αντονι Μπλίνκεν αναφέρθηκε στο θέμα χθες Τετάρτη, στη συνάντησή του με τον τούρκο ομόλογό του Χακάν Φιντάν, στο περιθώριο συνόδου στο Λονδίνο για την ανοικοδόμηση της Ουκρανίας.

Ο κ. Μπλίνκεν «τόνισε τη σημασία της ενότητας του NATO σε αυτή την τόσο κρίσιμη περίοδο και ενεθάρρυνε την Τουρκία να υποστηρίξει τη Σουηδία ώστε να ενταχθεί στη συμμαχία τώρα», σύμφωνα με λακωνικό ενημερωτικό σημείωμα που δημοσιοποίησε εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, ο Μάθιου Μίλερ.

Η Τουρκία εμποδίζει για δεκατρείς μήνες την εισδοχή της Σουηδίας στο NATO, προσάπτοντάς της ανοχή στους κούρδους αυτονομιστές που φιλοξενεί στο έδαφός της.

Προσφέρει βάσεις
Στις αρχές Ιουνίου, η Στοκχόλμη δήλωσε διατεθειμένη να φιλοξενήσει προσωρινές βάσεις της συμμαχίας στην επικράτειά της ήδη πριν την τυπική ένταξή της.

«Η κυβέρνηση αποφάσισε ότι οι ένοπλες δυνάμεις μπορούν να κάνουν προετοιμασίες μαζί με το NATO και τις χώρες μέλη του για (…) μελλοντικές κοινές επιχειρήσεις», ανέφερε ο πρωθυπουργός Ουλφ Κρίστερσον σε άρθρο που συνυπέγραψε με τον υπουργό Αμυνας Πολ Γιόνσον.

Ο κ. Κρίστερσον θεωρεί την παρουσία στρατευμάτων του NATO μέτρο αποτρεπτικής φύσης για τη Ρωσία. Τη Δευτέρα, επιτροπή αποτελούμενη από πολιτικούς και ειδικούς έκρινε πως μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, «δεν μπορεί να αποκλειστεί» το ενδεχόμενο ρωσικής επίθεσης εναντίον της Σουηδίας.

Πηγή: ΑΠΕ

Από το Blogger.