Γεωπολιτικό τσουνάμι σαρώνει τον κόσμο - Οι BRICS ενισχύονται με την προσθήκη της Βενεζουέλας, τεράστιο ενδιαφέρον από 20 χώρες - ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟΝ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ NEWSKAMATERO

Πέμπτη 1 Ιουνίου 2023

Γεωπολιτικό τσουνάμι σαρώνει τον κόσμο - Οι BRICS ενισχύονται με την προσθήκη της Βενεζουέλας, τεράστιο ενδιαφέρον από 20 χώρες

 

Γεωπολιτικό τσουνάμι σαρώνει τον κόσμο - Οι BRICS ενισχύονται με την προσθήκη της Βενεζουέλας, τεράστιο ενδιαφέρον από 20 χώρες



Οι BRICS αυξάνονται, καθώς η Βενεζουέλα γνωστοποίησε την πρόθεσή της να ενταχθεί στον οργανισμό με την Κίνα να χαιρετίζει την επέκταση.

Η ένταξη της Βενεζουέλας συζητήθηκε στην 8η ετήσια συνάντηση της Νέας Αναπτυξιακής Τράπεζας (NDB) που πραγματοποιήθηκε στη Σαγκάη στις 30 Μαΐου 2023.
Η διήμερη συνάντηση συζήτησε τις προοπτικές παγκόσμιας ανάπτυξης και πώς η NDB θα μπορούσε να συμβάλει στη διαμόρφωση μια νέας εποχής ανάπτυξης για τους BRICS και τις άλλες αναδυόμενες οικονομίες.
Ο οργανισμός BRICS είναι ανοιχτός και χωρίς αποκλεισμούς μηχανισμός και υποστηρίζει τη διαδικασία επέκτασης του Οργανισμού, δήλωσε ο Mao Ning, εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών ως απάντηση στην προθυμία της Βενεζουέλας να ενταχθεί στο μπλοκ.«Καλωσορίζουμε περισσότερους ομοϊδεάτες εταίρους να ενταχθούν στην οικογένεια των BRICS», είπε ο Mao σε συνέντευξη Τύπου.

Το αίτημα Maduro

Ο πρόεδρος της Βενεζουέλας Nicolas Maduro επιβεβαίωσε στις 29/5 πως η χώρα του ενδιαφέρεται να ενταχθεί στους BRICS, σύμφωνα με δημοσίευμα του TASS.
«Αν μας ρωτήσουν αν η Βενεζουέλα θέλει να είναι μέρος των BRICS στο μέλλον, ναι, θέλουμε να είμαστε ένα ταπεινό μέλος των BRICS και να συμβαδίζουμε με την μεταβαλλόμενη γεωπολιτική κατάσταση», δήλωσε ο Maduro σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Βραζιλιάνο ομόλογo του, Luiz Inacio Lula da Silva.
Οι BRICS (Βραζιλία, Ρωσία, Ινδία, Κίνα και Νότια Αφρική) - αντιπροσωπεύουν το 25% του παγκόσμιου ΑΕΠ.
Ο Mao σημείωσε ότι ως σημαντική πλατφόρμα συνεργασίας μεταξύ χωρών αναδυόμενων αγορών και αναπτυσσόμενων χωρών, οι BRICS δεσμεύονται να διατηρήσουν την πολυμέρεια, να προωθήσουν ενεργά τη μεταρρύθμιση του παγκόσμιου συστήματος διακυβέρνησης και να ενισχύσουν την εκπροσώπηση και τη φωνή των χωρών των αναδυόμενων αγορών και των αναπτυσσόμενων χωρών.
Οι BRICS έχουν γίνει μια θετική, σταθερή και εποικοδομητική δύναμη στις παγκόσμιες υποθέσεις, είπε χαρακτηριστικά. 

Στον προθάλαμο η Σαουδική Αραβία

Ο πρόεδρος της Βραζιλίας εξέφρασε επίσης την υποστήριξή του στη Βενεζουέλα για να ενταχθεί στους BRICS, σημειώνοντας ότι η ομάδα θα συζητήσει αιτήματα από «πολλές χώρες» - τουλάχιστον 20 - που επιθυμούν να ενταχθούν στον Οργανισμό όταν συναντηθούν για τη σύνοδο κορυφής στη Νότια Αφρική αργότερα το 2023, αναφέρει δημοσίευμα των Global Times.
Εκτός από τη Βενεζουέλα και η Σαουδική Αραβία φέρεται να επιδιώκει να ενταχθεί στους BRICS, κάτι που θα συζητηθεί από τα μέλη στη σύνοδο κορυφής τον Αύγουστο, ανέφερε η κινεζική εφημερίδα guancha.
Τον Οκτώβριο 2022, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Κίνας Wang Wenbin είχε διακηρύξει ότι οι ηγέτες των BRICS κατέληξαν στη σημαντική απόφαση για την επέκταση του Οργανισμού και εξέφρασαν την υποστήριξή τους στη διαδικασία αυτή.
Ο Wang σημείωσε ότι η Κίνα θα συνεργαστεί με άλλα μέλη των BRICS για να προωθήσει από κοινού τη διαδικασία επέκτασης, έτσι ώστε περισσότεροι εταίροι να ενταχθούν στην οικογένεια.
«Ο ρόλος του μπλοκ είναι ολοένα και πιο σημαντικός για τις τεράστιες αναπτυσσόμενες οικονομίες, οι οποίες είναι συγκριτικά ευάλωτες σε εξωτερικά ωστικά κύματα, ειδικά σε μια εποχή που οι γεωπολιτικές συγκρούσεις φουντώνουν, οι παγκόσμιες αλυσίδες εφοδιασμού είναι κατακερματισμένες και η παγκόσμια οικονομία έχει αποδυναμωθεί», δήλωσε ο Zhang Hong, ειδικός σε μακροοικονομικά ζητήματα.

Η πάμπλουτη Βενεζουέλα

Η Βενεζουέλα διαθέτει τα μεγαλύτερα αποθέματα πετρελαίου και τα όγδοα μεγαλύτερα φυσικού αερίου στον κόσμο και βρίσκεται διαρκώς ανάμεσα στους δέκα μεγαλύτερους παραγωγούς αργού πετρελαίου.

Η τράπεζα των BRICS

Η πιθανή ένταξη περισσότερων μελών στο μπλοκ θα ενισχύσει περαιτέρω την ικανότητα των χωρών BRICS να αντισταθμίσουν τους κινδύνους και να ενισχύσουν τις φωνές τους στην παγκόσμια αγορά, δήλωσε ο Zhang.
Η οικονομική συνεργασία μεταξύ των μελών του μπλοκ γίνεται πιο στενή υπό τη Νέα Αναπτυξιακή Τράπεζα (NDB), γνωστή και ως «τράπεζα BRICS».
Η NDB βλέπει συνεχή επέκταση καθώς χρησιμεύει ως συμπλήρωμα στο τρέχον παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα, το οποίο είναι μονοπωλιακό. από δυτικές χώρες και προσφέρει περιορισμένη βοήθεια στις αναδυόμενες οικονομίες.
bank.jpeg

Η ανάπτυξη των αναδυόμενων οικονομιών

Η NBD πραγματοποίησε την 8η ετήσια συνεδρίασή της στη Σαγκάη την Τρίτη και την Τετάρτη (31/5) με θέμα «Διαμορφώνοντας μια νέα εποχή για την παγκόσμια ανάπτυξη».
Εμπειρογνώμονες και αξιωματούχοι που συμμετείχαν στη συνεδρίαση είπαν ότι η NDB θα πρέπει να διαφοροποιήσει τα κανάλια και τις μεθόδους χρηματοδότησής της για να διευκολύνει την ανάπτυξη των αναδυόμενων οικονομιών, κάτι που θα βοηθήσει στην προώθηση της παγκόσμιας οικονομικής ανάπτυξης εν μέσω αυξανόμενων προκλήσεων και αβεβαιοτήτων της αγοράς.
Ιδρύθηκε από τη Βραζιλία, τη Ρωσία, την Ινδία, την Κίνα και τη Νότια Αφρική το 2014 για να κινητοποιήσει πόρους για έργα υποδομής και βιώσιμης ανάπτυξης σε αναδυόμενες αγορές και αναπτυσσόμενες χώρες.
Εκτός από τα πέντε κράτη BRICS, η τράπεζα έχει προσθέσει το Μπαγκλαντές, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, την Αίγυπτο και την Ουρουγουάη στη λίστα των μελών της τα τελευταία χρόνια.
Η τράπεζα βρίσκεται επί του παρόντος σε συνομιλίες με τη Σαουδική Αραβία για την αποδοχή της χώρας ως το ένατο μέλος της.

Η πρόβλεψη για την Τουρκία

Η ένταξη της Τουρκίας είναι η επόμενη προφανής προσθήκη στη διευρυνόμενη ομάδα των BRICS, τονίζει ο Jim O'Neill, ο οποίος επινόησε το εν λόγω αρκτικόλεξο που σημαίνει Βραζιλία, Ρωσία, Ινδία, Κίνα και Νότια Αφρική.
Ο O'Neill αποκάλυψε ότι πολλές χώρες θα υποβάλλουν αίτηση για ένταξη στους BRICS.
Θεωρεί ότι αυτό είναι μια συμβολική πρωτοβουλία του αναδυόμενου κόσμου, που δείχνει τη δυσαρέσκειά του για την παγκόσμια διακυβέρνηση και το status quo που καθιέρωσε η κυριαρχία των ΗΠΑ μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο.
Ο O'Neill, ο οποίος έχει θητεύσει και ως πρόεδρος του διάσημου think tank Chatham House με έδρα το Λονδίνο από το 1999 έως το 2021, είχε εντάξει την Τουρκία στη συντομογραφία MINT (Μεξικό, Ινδονησία, Νιγηρία, Τουρκία), που αντιπροσωπεύει τις αναδυόμενες οικονομίες.
Είπε ότι η Τουρκία έχει να αντιμετωπίσει τις επιπλοκές του συστήματος με επίκεντρο τις ΗΠΑ και τη νέα παγκόσμια τάξη πραγμάτων.
Υπογραμμίζει πως η Τουρκία θα μπορούσε άνετα να είναι μέρος της ομάδας των BRICS, που επιθυμούν να επεκταθούν.
«Με πολλούς τρόπους η Τουρκία πρέπει να το κάνει αυτό λόγω της μοναδικής γεωγραφίας της.
Επίσης οι σύγχρονοι Τούρκοι ηγέτες διαπιστώνουν, πως μπορούν να αποκομίσουν οφέλη και από ένα διαφορετικό σύστημα, πέραν του δυτικού.
Ο O'Neill εκφράζει την πεποίθηση ότι οι χώρες εντός του σχηματισμού BRICS, όπου γίνεται αισθητό το οικονομικό βάρος της Κίνας, επιθυμούν την ένταξη της Τουρκίας.
«Η Τουρκία είναι μια αρκετά μοναδική χώρα από αυτή την άποψη.
Είναι η μόνη χώρα που φαίνεται να είναι τόσο σημαντική και να μπορεί να διαδραματίσει κάποιου είδους διαμεσολαβητικό ρόλο και να θεωρηθεί αξιόπιστη τόσο από την Ουκρανία όσο και από τη Ρωσία.
Και προφανώς, δεδομένου αυτός ο τραγικός πόλεμος που βρίσκεται σε εξέλιξη», σημείωσε.
Comparing economic indicators for countries associated with BRICS and the  G7 - Islamic Societies Review WEEKLY

H τράπεζα των BRICS θα υποκαταστήσει το ΔΝΤ


Σε μια προσπάθεια να προωθήσει την οικονομική χειραφέτηση του Παγκόσμιου Νότου και να αμφισβητήσει την κυριαρχία του δολαρίου, ένα σημαντικό ρωσικό think tank πρότεινε την ιδέα της μόχλευσης των κεφαλαίων της Νέας Αναπτυξιακής Τράπεζας, γνωστής και ως τράπεζας BRICS, ως εναλλακτική λύση στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.
Σύμφωνα με την πρόταση η τράπεζα των BRICS θα μπορούσε να προσφέρει δάνεια σε χώρες εξαγωγείς ενέργειας με βάση την παραγωγή ενέργειας τους, διευκολύνοντας τη διεύρυνση των εμπορικών συναλλαγών σε τοπικά νομίσματα παρά τις εμπορικές ανισορροπίες.
Η πρόσφατη έκθεση του Roscongress Foundation, η οποία επικεντρώνεται στην αποδολαριοποίηση των αγορών ενέργειας, προτείνει περαιτέρω την έκδοση κοινού νομίσματος από την τράπεζα των BRICS.
Αυτό το νόμισμα θα διαθέτει ρευστότητα και μετατρεψιμότητα παρόμοια με τα Ειδικά Τραβηκτικά Δικαιώματα (SDR) του ΔΝΤ, διευκολύνοντας το διεθνές εμπόριο σε τοπικά νομίσματα και μειώνοντας την εξάρτηση από το δολάριο ΗΠΑ.
Η πρόταση έχει πυροδοτήσει συζητήσεις στους ρωσικούς κύκλους, με τους ειδικούς να επισημαίνουν τις δυνατότητές της ως φυσική εναλλακτική λύση στο τρέχον χρηματοπιστωτικό σύστημα όπου κυριαρχεί το δολάριο.
Υποστηρίζουν ότι το υπάρχον σύστημα είναι ιδιαίτερα ευάλωτο σε μονομερείς κυρώσεις, οι οποίες έχουν επιβληθεί σε χώρες όπως η Ρωσία και η Κίνα.
Επιπλέον, η αναμενόμενη μελλοντική οικονομική ανάπτυξη των οικονομιών των BRICS χρησιμεύει ως καταλύτης για την επιτάχυνση της απομάκρυνσης από το ΔΝΤ και τους επαχθείς όρους που επιβάλλει ως πιστωτής μετατρέποντας τα κράτη σε «αποικίες χρέους».
Οι προβλέψεις δείχνουν ότι έως το 2028, η συλλογική οικονομική ανάπτυξη των χωρών BRICS θα ξεπεράσει αυτή των χωρών της Ομάδας των G.
Ένας άλλος παράγοντας επιρροής για την επίσπευση αυτής της μετάβασης θα ήταν η δημιουργία ενός νομίσματος BRICS σε όλο το μπλοκ.

Οι αποφάσεις

Οι συνομιλίες σχετικά με την έκδοση ενός τέτοιου νομίσματος αναμένεται να πραγματοποιηθούν κατά την επικείμενη σύνοδο κορυφής των BRICS, που έχει προγραμματιστεί να πραγματοποιηθεί στη Νότια Αφρική τον Αύγουστο.
Ενώ η πρόταση για χρήση της τράπεζας BRICS ως εναλλακτική λύση στο ΔΝΤ βρίσκεται ακόμη στα αρχικά της στάδια, σηματοδοτεί μια αυξανόμενη δυσαρέσκεια για το κυρίαρχο παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα.
Η αναζήτηση για μεγαλύτερη οικονομική αυτονομία και προστασία από μονομερείς κυρώσεις κερδίζει δυναμική, ιδιαίτερα μεταξύ των αναδυόμενων οικονομιών.
Η επιτυχία αυτής της πρότασης εξαρτάται από πολλούς παράγοντες, συμπεριλαμβανομένης της ικανότητας της τράπεζας BRICS να διαχειρίζεται αποτελεσματικά τα δάνεια και να αντιμετωπίζει πιθανές προκλήσεις που σχετίζονται με την απομάκρυνση από τα κατεστημένα χρηματοοικονομικά πλαίσια.
Ωστόσο, η παγκόσμια κοινότητα θα παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις καθώς οποιαδήποτε σημαντική διαταραχή στην υπάρχουσα χρηματοπιστωτική τάξη θα μπορούσε να έχει εκτεταμένες επιπτώσεις στο διεθνές εμπόριο, τη νομισματική πολιτική και τη γεωπολιτική δυναμική.
Καθώς οι συζητήσεις προχωρούν και αναδύονται εναλλακτικά οράματα για το χρηματοπιστωτικό σύστημα, οι κυβερνήσεις, οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής και οι οικονομικοί εμπειρογνώμονες αντιμετωπίζουν περίπλοκες αποφάσεις και συζητήσεις.
Το ταξίδι προς την αναμόρφωση του παγκόσμιου χρηματοοικονομικού τοπίου απαιτεί προσεκτική πλοήγηση, συνεργασία και ένα κοινό όραμα για την προώθηση μιας πιο διαφοροποιημένης, ανθεκτικής και χωρίς αποκλεισμούς διεθνούς χρηματοοικονομικής αρχιτεκτονικής.
Η επιτυχία αυτής της πρότασης εξαρτάται από πολλούς παράγοντες, συμπεριλαμβανομένης της ικανότητας της τράπεζας BRICS να διαχειρίζεται αποτελεσματικά τα δάνεια και να αντιμετωπίζει πιθανές προκλήσεις που σχετίζονται με την απομάκρυνση από τα κατεστημένα χρηματοοικονομικά πλαίσια.
Ωστόσο, η παγκόσμια κοινότητα θα παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις καθώς οποιαδήποτε σημαντική διαταραχή στην υπάρχουσα χρηματοπιστωτική τάξη θα μπορούσε να έχει εκτεταμένες επιπτώσεις στο διεθνές εμπόριο, τη νομισματική πολιτική και τη γεωπολιτική δυναμική.
Καθώς οι συζητήσεις προχωρούν και αναδύονται εναλλακτικά οράματα για το χρηματοπιστωτικό σύστημα, οι κυβερνήσεις, οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής και οι οικονομικοί εμπειρογνώμονες αντιμετωπίζουν περίπλοκες αποφάσεις και συζητήσεις.
Το ταξίδι προς την αναμόρφωση του παγκόσμιου χρηματοοικονομικού τοπίου απαιτεί προσεκτική πλοήγηση, συνεργασία και ένα κοινό όραμα για την προώθηση μιας πιο διαφοροποιημένηςανθεκτικής και χωρίς αποκλεισμούς διεθνούς χρηματοοικονομικής αρχιτεκτονικής.



The Uphill Journey to a BRICS Currency – The China Global South Project

www.bankingnews.gr
Από το Blogger.