F-16 στην Τουρκία: Επιστολή του Γερμανοελληνικού Επιχειρηματικού Συνδέσμου κατά της πώλησης μαχητικών - ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟΝ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ NEWSKAMATERO

Τετάρτη 14 Ιουνίου 2023

F-16 στην Τουρκία: Επιστολή του Γερμανοελληνικού Επιχειρηματικού Συνδέσμου κατά της πώλησης μαχητικών

F-16 stin Tourkia: Epistoli tou Germanoellinikou Epicheirimatikou Syndesmou kata tis polisis machitikon

 Με επιστολή του προς την πρέσβη των ΗΠΑ στο Βερολίνο, ο Γερμανο-ελληνικός Επιχειρηματικός Σύνδεσμος (DHW) εκφράζει την ανησυχία του για την προοπτική πώλησης μαχητικών αεροσκαφών F-16 στην Τουρκία. «Η Τουρκία δεν θα πρέπει να χρησιμοποιεί αμερικανικά όπλα προκειμένου να υπονομεύει την Συμμαχία», γράφει ο DHW στην επιστολή που υπογράφει ο πρόεδρός του, Φαίδων Κοτσαμπόπουλος, προς την πρέσβη των ΗΠΑ στο Βερολίνο Έιμι Γκούτμαν και της ζητά να μεταφέρει την ανησυχία του στην αμερικανική κυβέρνηση.

«Ξέρουμε ότι γνωρίζετε καλά τις επιθέσεις που έχει πραγματοποιήσει η Τουρκία με αμερικανικά όπλα, συμπεριλαμβανομένης της 49ετούς κατοχής της Κύπρου, της υπονόμευσης του αγώνα της συμμαχίας εναντίον του «Ισλαμικού Κράτους» με τη χρήση των F-16 για τον βομβαρδισμό Κούρδων της Συρίας, της διάθεσης των μαχητικών αεροσκαφών στο Αζερμπαϊτζάν για την επίθεση στο Αρτσάχ, αλλά και των υπερπτήσεων και των παραβιάσεων στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο και της απειλής πολέμου εναντίον της Ελλάδας», γράφει ο DHW και συνεχίζει:

«Σύμφωνα με άρθρο του περιοδικού Politico και συνέντευξη του Συμβούλου Εθνικής Ασφαλείας των ΗΠΑ Τζέικ Σάλιβαν, έχει δημιουργηθεί η εντύπωση ότι η κυβέρνηση του Τζο Μπάιντεν προτίθεται να ανταλλάξει τα F-16 με την έγκριση της Τουρκίας για την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ. Με όλα όσα συμβαίνουν στην περιοχή και περαιτέρω, οι ΗΠΑ μπορούν και πρέπει να απαιτήσουν περισσότερα», τονίζει ο Σύνδεσμος.

«Ως ενεργοί φίλοι του ΝΑΤΟ και των καλών διατλαντικών σχέσεων, ανησυχούμε για την αμερικανική εξωτερική πολιτική, καλούμε τις ΗΠΑ να μην υποκύψουν στην στρατηγική εκβιασμού της Τουρκίας (…) Καθώς η Τουρκία δεν μπορεί να θεωρηθεί ότι προωθεί τα δυτικά συμφέροντα ασφάλειας και τις αξίες, οποιαδήποτε «συναλλαγή» με την Άγκυρα πρέπει να διασφαλίζει την προστασία αυτών των συμφερόντων και των αξιών», τονίζει ο Σύνδεσμος.

Σε άλλο σημείο της επιστολής, υπογραμμίζει ότι «οι χώρες που εμποδίζουν την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ – είτε η Τουρκία είτε η Ουγγαρία – θα πρέπει να αντιμετωπίσουν συνέπειες». Αλλά η Ελλάδα, σημειώνεται, «η οποία έχει ήδη εγκρίνει την ένταξη της Σουηδίας και έχει διαδραματίσει κομβικό ρόλο στην διατήρηση της αλληλεγγύης στη Δύση και στην παροχή στην Ουκρανία μέσων για να υπερασπιστεί τον εαυτό της, δεν θα πρέπει να υφίσταται την υπονόμευση της δικής της ασφάλειας από προσπάθειες να διασφαλιστεί η στήριξη της Τουρκίας στην επέκταση του ΝΑΤΟ». Το ΝΑΤΟ «είναι μια συμμαχία βασισμένη σε αρχές και κοινές αξίες και όχι μια οργάνωση η οποία κυβερνάται μέσω συμπεριφοράς συναλλαγών», αναφέρει χαρακτηριστικά για λογαριασμό του DHW ο πρόεδρός του, Φαίδων Κοτσαμπόπουλος.

«Καλωσορίζουμε την αποκλιμάκωση της έντασης μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας και την παύση των προκλητικών υπερπτήσεων και παραβιάσεων μετά τους σεισμούς στην Τουρκία. Δεν μπορούμε ωστόσο να αγνοήσουμε ότι όλα αυτά αναιρέθηκαν από τον πρόεδρο Ερντογάν και τον νέο υπουργό ‘Αμυνας(…) Δεν μπορούμε επίσης να ξεχνάμε ότι από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, η Τουρκία έχει αναπτύξει τον στόλο των F-16 της περισσότερο εναντίον της Ελλάδας παρά για την στήριξη της Ουκρανίας», συνεχίζει ο DHW στην επιστολή του προς την αμερικανίδα πρέσβη. Στην επιστολή γίνεται ακόμη λόγος για την προμήθεια ρωσικών συστημάτων S-400 από την Τουρκία, παρά τη δυσαρέσκεια των συμμάχων, αλλά και για λειτουργία της Τουρκίας ως «μηχανισμού παράκαμψης» των κυρώσεων που έχουν επιβληθεί στην Ρωσία.

«Για οποιαδήποτε παράδοση F-16 στην Τουρκία πρέπει να ληφθεί υπ’ οψιν η συνεχιζόμενη πολεμική της Άγκυρας εναντίον της Ελλάδας και πρέπει επίσης να εξεταστεί η αποσταθεροποιητική χρήση αμερικανικών όπλων από την Τουρκία στην περιοχή, ιδιαίτερα η χρήση τέτοιων όπλων προκειμένου να συνεχίσει την κατοχή της στην Κύπρο. Η Τουρκία απειλεί τις ίδιες τις αρχές, τις αξίες και τα συμφέροντα που διακυβεύονται στην Ουκρανία. Ως ηγέτης της δυτικής συμμαχίας, οι Ηνωμένες Πολιτείες πρέπει να διασφαλίσουν ότι τα όπλα τους δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν για να υπονομεύσουν την ασφάλεια των συμμάχων τους. Σας καλούμε να θέσετε το απαραβίαστο της εδαφικής ακεραιότητας και κυριαρχίας της Ελλάδας ως πρωταρχικό μέλημα σε κάθε πώληση F-16 στην Τουρκία», καταλήγει η επιστολή του Γερμανο-ελληνικού Επιχειρηματικού Συνδέσμου.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ / Φωτογραφία Reuters

Από το Blogger.