ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟΝ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ NEWSKAMATERO

Παρασκευή 16 Ιουνίου 2023

NATO: Η Τουρκία μπλόκαρε την αναθεώρηση των αμυντικών σχεδίων της Συμμαχίας λόγω Κύπρου


NATO: I Tourkia blokare tin anatheorisi ton amyntikon schedion tis Symmachias logo Kyprou

Οι υπουργοί Άμυνας του NATO απέτυχαν να καταλήξουν σε συμφωνία σχετικά με νέα σχέδια για το πώς θα απαντούσε η συμμαχία σε μια ρωσική επίθεση, με την Τουρκία να βάζει νέα εμπόδια.

Ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ είπε ότι οι υπουργοί εξέτασαν τα σχέδια για να γίνει η πρώτη αναθεώρηση από το τέλος του Ψυχρού Πολέμου, ώστε να δοθεί περισσότερη έμφαση στον πόλεμο της Ουκρανίας.

Ωστόσο, ένας διπλωμάτης είπε ότι η Τουρκία είχε μπλοκάρει την έγκριση σχετικά με τη διατύπωση των γεωγραφικών τοποθεσιών, συμπεριλαμβανομένης της Κύπρου. «Υπάρχει ακόμη μια ευκαιρία να βρεθεί μια λύση πριν από τη σύνοδο κορυφής του NATO στα μέσα Ιουλίου στο Βίλνιους», πρόσθεσε ο διπλωμάτης που μίλησε στο πρακτορείο Reuters υπό τον όρο της ανωνυμίας.

Η διπλωματική αποστολή της Τουρκίας στο NATO είπε ότι θα ήταν λάθος να σχολιαστεί ένα απόρρητο έγγραφο του ΝΑΤΟ, προσθέτοντας μόνο ότι «η συνήθης διαδικασία διαβουλεύσεων και αξιολόγησης μεταξύ των συμμάχων συνεχίζεται».

Τα αμυντικά σχέδια περιλαμβάνουν χιλιάδες σελίδες μυστικών στρατιωτικών σχεδίων που θα περιγράφουν λεπτομερώς πώς θα απαντούσε η συμμαχία σε μια ρωσική επίθεση.

Το ΝΑΤΟ θα δώσει επίσης στα κράτη μέλη καθοδήγηση σχετικά με τον τρόπο αναβάθμισης των δυνάμεων και της επιμελητείας τους.

«Ενώ τα περιφερειακά σχέδια δεν εγκρίθηκαν επίσημα σήμερα, αναμένουμε ότι αυτά τα σχέδια θα είναι μέρος μιας σειράς συμφωνιών για τη Σύνοδο Κορυφής του Βίλνιους τον Ιούλιο», δήλωσε στο Reuters ανώτερος αξιωματούχος των ΗΠΑ.

Πηγή: Reuters 
Από το Blogger.