Ερντογάν: Στα κατεχόμενα το πρώτο ταξίδι του Τούρκου προέδρου – Νέες απειλές κατά Ελλάδας και Κύπρου [vid] - ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟΝ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ NEWSKAMATERO

Δευτέρα 12 Ιουνίου 2023

Ερντογάν: Στα κατεχόμενα το πρώτο ταξίδι του Τούρκου προέδρου – Νέες απειλές κατά Ελλάδας και Κύπρου [vid]

 

Erntogan: Sta katechomena to proto taxidi tou Tourkou proedrou – Nees apeiles kata Elladas kai Kyprou [vid]

Ο πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ταξίδεψε σήμερα στα κατεχόμενα στην βόρεια Κύπρο, στο πρώτο του ταξίδι στο «εξωτερικό» μετά τη νίκη του στις εκλογές της 25ης Μαΐου.

Ο Ερντογάν είχε συνάντηση με τον ηγέτη του ψευδοκράτους, Ερσίν Τατάρ, αλλά και τον λεγόμενο «πρωθυπουργό», Ουνάλ Ουστέλ.

Φτάνοντας σήμερα το μεσημέρι στο παράνομο αεροδρόμιο της Τυμπού, ο Τούρκος πρόεδρος συνοδευόταν από το νέο του επιτελείο και την συζυγό του Εμινέ Ερντογάν. Συγκεκριμένα, ανάμεσα στους υπουργούς που τον συνόδευσαν στο πρώτο του ταξίδι ήταν ο νέος υπουργός Εξωτερικών Χακάν Φιντάν, ο νέος υπουργός Άμυνας Γιασάρ Γκιουλέρ, ο Επικεφαλής της Υπηρεσίας Πληροφοριών Ιμπραχίμ Καλίν και ο Πρόεδρος της Αμυντικής Βιομηχανίας Χαλούκ Γκιοργκιούν.

 

Σύμφωνα με το Τουρκοκυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο Ερντογάν κατέθεσε στεφάνι στο μνημείο Ατατούρκ και υπέγραψε το βιβλίο μνήμης.

Όπως μεταδίδουν τα τουρκοκυπριακά ΜΜΕ, στη συνάντηση με τον Τατάρ συζητήθηκε η μεθόδευση της αναγνώρισης του ψευδοκράτους η λύση των δύο κρατών στο νησί, η πρόσφατη κατάσταση στα Βαρώσια και οι εξελίξεις στην ανατολική Μεσόγειο.

 

«Οι Τουρκοκύπριοι δεν ήταν ποτέ μειονότητα»

Έπειτα τη διμερή συνάντηση, Ερντογάν και Τατάρ προέβησαν σε κοινές δηλώσεις Τύπου.

 

Όπως ήταν αναμενόμενο, ο Τούρκος πρόεδρος προέβη σε προκλητικές δηλώσεις σε σχέση με την επίλυση του Κυπριακού, την αναγνώριση του ψευδοκράτους και τον τουρκοκυπριακό πληθυσμό του νησιού.

«Μοναδική προϋπόθεση για να επιστρέψουμε στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων είναι να αναγνωριστεί επίσημα η ΤΔΒΚ», δήλωσε χαρακτηριστικά, δυσκολεύοντας την διεξαγωγή διαπραγματεύσεων ανάμεσα στις δύο πλευρές, την ίδια ώρα που ο πρόεδρος της Κύπρου, Νίκος Χριστοδουλίδης, από το Στρασβούργο, ζητά την ενεργό συμμετοχή της ΕΕ για να αρχίσουν το συντομότερο δυνατό οι συνομιλίες.

«Οι Τουρκοκύπριοι δεν ήταν και δεν θα είναι ποτέ μειονότητα. Θα συνεχίσουμε να προστατεύουμε τα δικαιώματα της ΤΔΒΚ. Συγκεκριμένες προτάσεις που παρουσιάστηκαν από την τουρκοκυπριακή πλευρά βρίσκονται ακόμη στο τραπέζι. Ως εγγυήτρια χώρα, δώσαμε προτεραιότητα στον διάλογο. Αυτοί που ασχολούνται με τον οπλισμό θα πρέπει να είναι πιο προσεκτικοί», συνέχισε ο Ερντογάν.

 

Οι απειλές κατά της Ελλάδας

Παρά το καλό κλίμα που επικρατεί το τελευταίο διάστημα ανάμεσα σε Αθήνα και Άγκυρα, ο πρόεδρος της Τουρκίας επανήλθε στην προκλητική του ρητορική και στις απειλές κατά της Ελλάδας.

Συγκεκριμένα ο Ερντογάν δήλωσε:

«Δεν υπάρχει άλλη διέξοδος, από την ειρήνη στις θάλασσες μας. Αν δεν θέλουν ειρήνη, θα εφαρμόσουμε διαφορετικές πολιτικές. Δεν θέλουμε εμπόδια στο δρόμο μας. Ας δώσει το Αιγαίο σε όλο τον κόσμο το μήνυμα της παγκόσμιας θάλασσας».

Με πληροφορίες από: sigmalive.com, Newsit, Hurriyet

 

Από το Blogger.