ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟΝ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ NEWSKAMATERO

Κυριακή 9 Ιουλίου 2023

Θερινές εκπτώσεις 2023: Αύριο η πρεμιέρα – Τι πρέπει να προσέχετε στις αγορές σας

Therines ekptoseis 2023: Avrio i premiera – Ti prepei na prosechete stis agores sas

 

Δευτέρα 10 Ιουλίου θα κάνουν πρεμιέρα οι θερινές εκπτώσεις για το 2023. Επισημαίνεται πως οι εκπτώσεις θα διαρκέσουν μέχρι και την Πέμπτη 31 Αυγούστου και την Κυριακή 16 Ιουλίου τα καταστήματα θα είναι ανοιχτά σε ολόκληρη τη χώρα από τις 11 π.μ. έως τις 8 μ.μ.

Μεταξύ άλλων οι  εμπορικές επιχειρήσεις θα πρέπει να δείξουν ιδιαίτερη προσοχή  σύμφωνα με τον Εμπορικό Σύλλογο Αθηνών στα  εξής:

Σύμφωνα με την παράγραφο 2α άρθρου 15 ν. 4177/2013, όπως τροποποιήθηκε από το ν. 5039/2023, σε κάθε ανακοίνωση περί μείωσης τιμής υποδεικνύεται η προγενέστερη τιμή που εφάρμοζε ο έμπορος για καθορισμένο χρονικό διάστημα πριν από την εφαρμογή της μείωσης της τιμής.

Ως ανακοίνωση μείωσης τιμής, σύμφωνα με το κεφ. 2 παρ. 8 του νέου Κώδικα Δεοντολογίας περί ανακοινώσεων μείωσης της τιμής (ΥΑ 35935/13-4-2023), είναι κάθε ανακοίνωση του επιχειρηματία ότι έχει μειώσει την τιμή για ένα προϊόν με την εξής μορφή:
– Είτε ποσοστού (%), π.χ. «20% έκπτωση».
– Είτε συγκεκριμένου ποσού, π.χ. «10 ευρώ έκπτωση».
– Είτε αναγραφή νέας (χαμηλότερης) τιμής μαζί με την αναγραφή της προγενέστερης (υψηλότερης) τιμής που εφαρμόστηκε. Η προηγούμενη τιμή μπορεί να εμφανίζεται σε διαγραμμένη μορφή π.χ. «τώρα 50 ευρώ, πριν 100 ευρώ» ή «50 ευρώ 100 ευρώ».

Ως προγενέστερη τιμή νοείται η χαμηλότερη τιμή που εφάρμοσε ο έμπορος κατά τη διάρκεια του χρονικού διαστήματος των 30 ημερών πριν από την εφαρμογή της μείωσης της τιμής. Όταν το προϊόν κυκλοφορεί στην αγορά για λιγότερο από 30 ημέρες, ως προγενέστερη τιμή νοείται η χαμηλότερη τιμή που εφάρμοσε ο έμπορος κατά τη διάρκεια του χρονικού διαστήματος που το προϊόν κυκλοφορεί στην αγορά. Όταν η τιμή μειώνεται προοδευτικά κατά τη διάρκεια των 30 ημερών, πριν από την εφαρμογή της μείωσης της τιμής, ως προγενέστερη τιμή νοείται η τιμή που ίσχυε πριν από την εφαρμογή της πρώτης από τις διαδοχικές μειώσεις τιμών.

Πρέπει να επιδεικνύεται ιδιαίτερη προσοχή στην τήρηση των διατάξεων περί εκπτώσεων και μειωμένων τιμών, καθώς οι κυρώσεις είναι βαριές. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το άρθρο 21 ν. 4177/2013, σε όσους παραβαίνουν το νόμο επιβάλλεται πρόστιμο ποσού ίσου με το 1% του ετήσιου κύκλου εργασιών και πάντως όχι κατώτερο από 10.000 ευρώ.
Στην επιβαρυντική περίπτωση που οι εκπτώσεις αποδειχτεί ότι είναι ανακριβείς ή παραπλανητικές, επιβάλλεται πρόστιμο ίσο με το 2% του ετήσιου κύκλου εργασιών και πάντως όχι μικρότερο των 20.000 ευρώ.

 Για τους καταναλωτές

Ιδιαίτερα προσεκτικοί θα πρέπει να είναι στις αγορές τους κατά την περίοδο αυτή και οι καταναλωτές . Συνεπώς οι πολίτες θα πρέπει να γνωρίζουν τα εξής :

  • Τα καταστήματα θα πρέπει να έχουν αναρτημένες αναγγελίες προϊόντων ότι γίνονται εκπτώσεις.
  • Είναι υποχρεωτική η αναγραφή διπλής τιμής, δηλαδή της αρχικής (που συνήθως είναι διαγραμμένη) και της νέας τιμής των προϊόντων που πωλούνται με έκπτωση σε εμφανή σημεία του καταστήματος και οπωσδήποτε στα σημεία όπου εκτίθενται τα προϊόντα.
  • Δεν είναι υποχρεωτική η αναγραφή ποσοστού έκπτωσης καθώς αυτό είναι στην διακριτική ευχέρεια της επιχείρησης εάν θα αναγράψει ποσοστό ή όχι. Σε περίπτωση που η επιχείρηση αναγράψει ποσοστό θα πρέπει να προσδιορίζεται ότι πρόκειται για έκπτωση.
  • Όταν οι καταναλωτές αγοράζουν προϊόντα με δόσεις θα πρέπει να ενημερωθούν για τις λεπτομέρειες και τους όρους της συναλλαγής τους.
  • Οι καταναλωτές μπορούν να ενημερωθούν επακριβώς για την προέλευση και την ποιότητα των προϊόντων.
  • Οι καταναλωτές μπορούν να ενημερωθούν από τους εμπόρους για το αν γίνονται αλλαγές στα είδη που πωλούν κατά τη διάρκεια των εκπτώσεων. Οι έμποροι είναι υποχρεωμένοι να αλλάζουν τα προϊόντα που φέρουν ελάττωμα και αγοράστηκαν κατά την περίοδο των εκπτώσεων. Aυτό δεν ισχύει όταν το προϊόν είναι σε προσφορά λόγω συγκεκριμένου ελαττώματος και εφόσον έχει ενημερωθεί για αυτό ο καταναλωτής σχετικά πριν την αγορά με ανάλογη πινακίδα.

Οι καταναλωτές θα πρέπει να ζητούν:

α. την απόδειξη προκειμένου να μπορούν να αποδείξουν την αγορά σε περίπτωση ελαττωματικού προϊόντος.

β. τις οδηγίες χρήσης του προϊόντος και τους όρους της εγγύησής του στην ελληνική γλώσσα.

Από το Blogger.