Γερμανία Νέα εκλογική νίκη του ακροδεξιού AfD, το οποίο κατάφερε να εκλέξει τον πρώτο του δήμαρχο - ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟΝ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ NEWSKAMATERO

Δευτέρα 3 Ιουλίου 2023

Γερμανία Νέα εκλογική νίκη του ακροδεξιού AfD, το οποίο κατάφερε να εκλέξει τον πρώτο του δήμαρχο

Germania Nea eklogiki niki tou akrodexiou AfD, to opoio katafere na eklexei ton proto tou dimarcho

 Νέα εκλογική νίκη του ακροδεξιού AfD, το οποίο κατάφερε να εκλέξει τον πρώτο του δήμαρχο


Το ακροδεξιό κόμμα Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD) σημείωσε ακόμη μία εκλογική νίκη χθες, Κυριακή, καθώς κατάφερε να εκλέξει τον πρώτο του πλήρους απασχόλησης δήμαρχο κωμόπολης, μία εβδομάδα αφού εξελέγη ο πρώτος περιφερειάρχης που υποστηριζόταν από το κόμμα.

Ο Hannes Loth, 42 ετών, εξελέγη δήμαρχος του Ράγκουν- Γιέσνιτς, μιας κωμόπολης περίπου 9.000 κατοίκων στο κρατίδιο Σαξονία- Άνχαλτ στην ανατολική Γερμανία, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανήρτησαν στο Facebook οι τοπικές αρχές.


Συγκεντρώνοντας το 51,3% των ψήφων αυτός ο βουλευτής του κοινοβουλίου του κρατιδίου κέρδισε τον αντίπαλό του, που δεν υποστηριζόταν από κανένα κόμμα.


Πριν από μόλις μία εβδομάδα ο υποψήφιος του AfD Robert Stultman κέρδισε στις περιφερειακές εκλογές του Ζόνεμπεργκ, που βρίσκεται στο κρατίδιο της Θουριγγίας επίσης στην ανατολική Γερμανία, και έγινε ο πρώτος περιφερειάρχης που εκλέγεται από το ακροδεξιό κόμμα.


«Μετά την πρώτη περιφέρεια, έχουμε τώρα τον πρώτο πλήρους απασχόλησης δήμαρχο που εκλέγεται από το AfD», τόνισε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ο Κρίστιαν Μπλεξ στέλεχος του κόμματος.
Μικρός αριθμός χωριών στη Γερμανία έχουν εκλέξει στο παρελθόν δημάρχους που πρόσκεινται στο AfD, αλλά αυτοί ασκούν εθελοντικά τα δημαρχιακά καθήκοντα και παράλληλα έχουν άλλη εργασία.
Επίσης η κωμόπολη Μπούρλαντίνγκεν, στη νοτιοδυτική Γερμανία, είχε από το 2018 ως το 2020 δήμαρχο που ανήκε στο AfD, όμως αυτός είχε προσχωρήσει στο κόμμα μετά την εκλογή του.
Καταρρίπτονται τα ρεκόρ

Το αντιμεταναστευτικό, ευρωσκεπτικιστικό κόμμα, που σχηματίστηκε πριν από 10 χρόνια, καταρρίπτει το ένα μετά το άλλο τα δημοσκοπικά ρεκόρ. Σύμφωνα με δημοσκόπηση του ινστιτούτου Insa που δημοσιεύθηκε χθες στο κυριακάτικο φύλλο της εφημερίδας Bild, το AfD συγκεντρώνει το 20% στην πρόθεση ψήφου σε ομοσπονδιακό επίπεδο μπροστά από τους Σοσιαλδημοκράτες (SPD) του καγκελαρίου Όλαφ Σολτς (19%).


Στις προηγούμενες βουλευτικές εκλογές, το 2021, το ακροδεξιό κόμμα είχε κερδίσει το 10,3% των ψήφων. Το AfD είναι ιδιαίτερα δημοφιλές στην ανατολική Γερμανία, οι κάτοικοι της οποίας αισθάνονται περιθωριοποιημένοι.


Το κόμμα ενισχύεται τους τελευταίους μήνες λόγω της αυξανόμενης δυσαρέσκειας των πολιτών με αφορμή τον πληθωρισμό ή ακόμη και την οικολογική μετάβαση που προωθεί η κυβέρνηση.
Ο πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας για την Εκπαίδευση, αρμόδια για την κατάρτιση εκπαιδευτικών προγραμμάτων στη Γερμανία, προειδοποίησε το Σαββατοκύριακο για τον κίνδυνο να εξηγηθεί η άνοδος του AfD «ως απλώς ένα κίνημα διαμαρτυρίας».


«Οι ψηφοφόροι θέλουν αυτό το κόμμα, γι’ αυτό η κατάσταση είναι σοβαρή», εξήγησε ο Thomas Kruger.


«Κάποιες απόψεις που ενστερνίζεται κομμάτι της κοινωνίας δεν συνάδουν με τις δημοκρατικές αρχές και είναι απαράδεκτες», πρόσθεσε.

www.bankingnews.gr

Από το Blogger.