Ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν δήλωσε ότι η Ουκρανία δεν είναι ακόμη έτοιμη για ένταξη στο ΝΑΤΟ, προσθέτοντας ότι ο πόλεμος της Ρωσίας στην Ουκρανία πρέπει να τερματιστεί προτού η συμμαχία εξετάσει το ενδεχόμενο.
Μιλώντας στο CNN ο Μπάιντεν τόνισε ότι ενώ η συζήτηση για την επικείμενη ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ είναι πρόωρη, οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους στο ΝΑΤΟ θα συνεχίσουν να παρέχουν στον πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι και στις δυνάμεις του τον οπλισμό που χρειάζονται για να προσπαθήσουν να τερματίσουν τον πόλεμο με τη Ρωσία.
“Δεν νομίζω ότι υπάρχει ομοφωνία στη συμμαχία σχετικά με το αν πρέπει ή όχι να φέρουμε την Ουκρανία στην οικογένεια του ΝΑΤΟ τώρα, αυτή τη στιγμή, εν μέσω πολέμου”, δήλωσε ο Μπάιντεν. “Για παράδειγμα, αν το κάνατε αυτό, τότε, ξέρετε -και εννοώ αυτό που λέω- είμαστε αποφασισμένοι να υπερασπιστούμε κάθε σπιθαμή εδάφους του ΝΑΤΟ. Είναι μια δέσμευση που όλοι έχουμε αναλάβει, ό,τι κι αν συμβεί. Αν ο πόλεμος συνεχίζεται, τότε είμαστε όλοι σε πόλεμο. Είμαστε σε πόλεμο με τη Ρωσία, αν αυτό συνέβαινε”.
Ο Μπάιντεν είπε ότι έχει μιλήσει εκτενώς με τον Ζελένσκι για το θέμα και πρόσθεσε ότι είπε στον Ουκρανό πρόεδρο ότι οι ΗΠΑ θα συνεχίσουν να παρέχουν ασφάλεια και οπλισμό στην Ουκρανία, όπως κάνουν και για το Ισραήλ, για όσο διαρκεί ο πόλεμος.
“Νομίζω ότι πρέπει να χαράξουμε έναν ορθολογικό δρόμο για να μπορέσει η Ουκρανία να πληροί τις προϋποθέσεις ώστε να μπει στο ΝΑΤΟ”, δήλωσε ο Μπάιντεν, σημειώνοντας ότι αρνήθηκε τις απαιτήσεις του Ρώσου προέδρου πριν από τον πόλεμο για δεσμεύσεις ώστε να μην γίνει δεκτή η Ουκρανία, επειδή η συμμαχία ακολουθεί μια “πολιτική ανοικτών θυρών”.
“Αλλά νομίζω ότι είναι πρόωρο να πούμε, να καλέσουμε για ψηφοφορία, ξέρετε, τώρα, επειδή υπάρχουν άλλα προσόντα που πρέπει να πληρούνται, συμπεριλαμβανομένου του εκδημοκρατισμού και ορισμένων από αυτά τα ζητήματα”, δήλωσε ο Μπάιντεν.
Για τις σχέσεις Ισραήλ – Σαουδικής Αραβίας
Το Ισραήλ και η Σαουδική Αραβία απέχουν πολύ από μια συμφωνία εξομάλυνσης που θα περιλαμβάνει μια αμυντική συμφωνία και ένα πρόγραμμα συνεργασίας για τη χρήση πυρηνικής ενέργειας από τις Ηνωμένες Πολιτείες, δήλωσε ο Μπάιντεν.
Αμερικανοί αξιωματούχοι διαπραγματεύονται σε μια προσπάθεια να επιτευχθεί μια συμφωνία εξομάλυνσης μεταξύ των δύο χωρών, κάτι που προς το παρόν δεν έχει ευοδώσει.
“Είμαστε πολύ μακριά από αυτό το σημείο. Έχουμε πολλά να συζητήσουμε”, δήλωσε ο Μπάιντεν σε συνέντευξή του στο “Fareed Zakaria’s GPS”.
Ο υπουργός Ενέργειας του Ισραήλ εξέφρασε τον περασμένο μήνα την αντίθεσή του στην ιδέα να αναπτύξει η Σαουδική Αραβία ένα πρόγραμμα πυρηνικής ενέργειας ως μέρος οποιασδήποτε μεσολάβησης των ΗΠΑ για τη σφυρηλάτηση των σχέσεων μεταξύ των χωρών.
Ο Μπάιντεν επεσήμανε την απόφαση της Σαουδικής Αραβίας πέρυσι να ανοίξει τον εναέριο χώρο της σε όλους τους αερομεταφορείς, ανοίγοντας το δρόμο για περισσότερες υπερπτήσεις από και προς το Ισραήλ.
Ο Αμερικανός πρόεδρος σημείωσε επίσης τις προσπάθειες για μόνιμη κατάπαυση του πυρός στην Υεμένη, μια σύγκρουση που έχει προκαλέσει τον θάνατο δεκάδων χιλιάδων ανθρώπων και έχει θεωρηθεί ευρέως ως πόλεμος δι’ αντιπροσώπων μεταξύ της Σαουδικής Αραβίας και του Ιράν.
“Έτσι, σημειώνουμε πρόοδο στην περιοχή. Και εξαρτάται από τη συμπεριφορά και από το τι μας ζητούν για να αναγνωρίσουν το Ισραήλ”, δήλωσε ο Μπάιντεν στη συνέντευξη.
“Ειλικρινά, δεν νομίζω ότι έχουν μεγάλο πρόβλημα με το Ισραήλ. Και το αν θα τους παρέχουμε ή όχι ένα μέσο με το οποίο θα μπορούσαν να έχουν πυρηνική ενέργεια για μη στρατιωτικούς σκοπούς και/ή να είμαστε εγγυητές της ασφάλειάς τους, αυτό νομίζω ότι είναι λίγο μακριά”.
Το Ισραήλ έχει δηλώσει ότι αναμένει να ερωτηθεί από την Ουάσινγκτον για μια συμφωνία ΗΠΑ-Σαουδικής Αραβίας που επηρεάζει την εθνική του ασφάλεια. Το Ισραήλ, το οποίο βρίσκεται εκτός της Συνθήκης Μη Διάδοσης των Πυρηνικών Όπλων (NPT) και δεν διαθέτει πυρηνική ενέργεια, πιστεύεται από πολλούς ότι διαθέτει ατομικά όπλα.
Το Ισραήλ ανησυχεί εδώ και καιρό ότι δυνητικά εχθρικοί γείτονες θα μπορούσαν να χρησιμοποιήσουν την πολιτική πυρηνική ενέργεια και άλλα έργα που αναπτύχθηκαν στο πλαίσιο της ΝΡΤ του 1970 ως κάλυψη για την παράνομη κατασκευή βομβών.
Αναχώρησε για το Ηνωμένο Βασίλειο
Ο Τζο Μπάιντεν αναχώρησε σήμερα για το Ηνωμένο Βασίλειο, όπου θα συναντήσει τον βασιλιά Κάρολο, πριν ο Αμερικανός πρόεδρος μεταβεί στο Βίλνιους της Λιθουανίας για τη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ.
Το αμερικανικό προεδρικό αεροσκάφος απογειώθηκε από τη στρατιωτική βάση στο Ντέλαγουερ.
Αύριο θα συναντήσει τον Κάρολο Γ΄ στο Κάστρο του Ουίνδσορ για πρώτη φορά μετά τη στέψη του ως μονάρχης του Ηνωμένου Βασιλείου.
Οι δύο άνδρες αναμένεται συνομιλήσουν κυρίως για περιβαλλοντικά ζητήματα, σύμφωνα με τον Λευκό Οίκο. Στη συνέχεια, ο Αμερικανός πρόεδρος θα συναντηθεί με τον πρωθυπουργό Ρίσι Σούνακ στην Ντάουνινγκ Στριτ.
Ωστόσο, το επίκεντρο της περιοδείας Μπάιντεν είναι η σύνοδος κορυφής του ΝΑΤΟ την Τρίτη και την Τετάρτη στο Βίλνιους, όπου τα κράτη μέλη της Συμμαχίας θα συζητήσουν την υποστήριξή τους στην Ουκρανία ενάντια στη ρωσική εισβολή.
Παράλληλα, ο Δημοκρατικός πρόεδρος ελπίζει να αδράξει την ευκαιρία της συνόδου για να πείσει την Τουρκία να άρει το βέτο της για την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, αλλά έχει δηλώσει ότι δεν θα ενδώσει στις εκκλήσεις για ένταξη της Ουκρανίας στη Συμμαχία.
Κατά την επίσκεψή του στο Βίλνιους, ο Μπάιντεν θα εκφωνήσει επίσης μια ομιλία για ζητήματα εξωτερικής πολιτικής σε πανεπιστήμιο της λιθουανικής πρωτεύουσας.
Τελικός σταθμός της περιοδείας του θα είναι η Φινλανδία, το νεότερο μέλος της Ατλαντικής Συμμαχίας
Η διπλωματική του περιοδεία έρχεται λίγο μετά την άκρως αμφιλεγόμενη απόφαση της Ουάσινγκτον να προμηθεύσει το Κίεβο με πυρομαχικά διασποράς, η χρήση των οποίων απαγορεύεται από τα περισσότερα μέλη του ΝΑΤΟ, αλλά τα οποία ΗΠΑ συνεχίζουν να χρησιμοποιούν.