Έρχεται El Nino διαρκείας με ακραίο και διαρκή καύσωνα σε πολλές χώρες - ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟΝ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ NEWSKAMATERO

Τρίτη 4 Ιουλίου 2023

Έρχεται El Nino διαρκείας με ακραίο και διαρκή καύσωνα σε πολλές χώρες

Erchetai El Nino diarkeias me akraio kai diarki kafsona se polles chores

Το φαινόμενο El Niño, το οποίο γενικώς συνδέεται με αύξηση των παγκόσμιων θερμοκρασιών, θα συνεχισθεί ολόκληρο το έτος με μία ένταση που αναμένεται να είναι «τουλάχιστον μετριασμένη», ανακοίνωσε σήμερα ο ΟΗΕ.

  • Στις 8 Ιουνίου, η Αμερικανική Υπηρεσία Παρατήρησης των Ωκεανών και της Ατμόσφαιρας είχε ανακοινώσει την επίσημη έλευση του El Niño, εκτιμώντας ότι «είναι πιθανόν να προκαλέσει νέα ρεκόρ υψηλών θερμοκρασιών» σε ορισμένες περιοχές του πλανήτη.


Σύμφωνα με ανακοίνωση του Παγκόσμιου Οργανισμού Μετεωρολογίας που εκδόθηκε σήμερα, η πιθανότητα το φαινόμενο να συνεχισθεί κατά την διάρκεια του δεύτερου εξαμήνου του 2023 ανέρχεται σε 90%.

Οι επιστήμονες του Οργανισμού περιμένουν ωστόσο ότι το φαινόμενο El Niño θα είναι «τουλάχιστον μετριασμένης έντασης». Ομως η επίπτωσή του επί των παγκόσμιων θερμοκρασιών εμφανίζεται συνήθως κατά την διάρκεια του έτους που ακολουθεί την ανάπτυξή του και, κατά συνέπεια, πιθανότατα θα γίνουν αισθητές κατά την διάρκεια του 2024.

  • «Η έλευση του El Niño θα αυξήσει σημαντικά την πιθανότητα ανάπτυξης θερμοκρασιών ρεκόρ και πρόκλησης πιο ακραίας ζέστης σε πολλές περιοχές του κόσμου και στους ωκεανούς», τονίζει στην ανακοίνωση ο γενικός γραμματέας του Παγκόσμιου Οργανισμού Μετεωρολογίας Πέτερι Τάαλας.


«Η αναγγελία ενός επεισοδίου El Niño από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Μετεωρολογίας αποτελεί ειδοποίηση προς τις κυβερνήσεις ολόκληρου του κόσμου ώστε να προετοιμαστούν για να περιορίσουν τις επιπτώσεις στην υγείας μας, στα οικοσυστήματά μας και στις οικονομίες μας», δηλώνει.

Ο Πέτερι Τάαλας τονίζει την σημασία των συστημάτων έγκαιρης προειδοποίησης και των μέτρων πρόβλεψης των ακραίων μετεωρολογικών φαινομένων που συνδέονται με το σημαντικό αυτό κλιματικό φαινόμενο «για την διάσωση ζωών και μέσων διαβίωσης».

Το φαινόμενο El Niño αναπτύσσεται κατά μέσον όρο κάθε δύο έως επτά χρόνια και τα επεισόδια διαρκούν από εννέα έως δώδεκα μήνες.

Πρόκειται για ένα φυσικό κλιματικό φαινόμενο που συνδέεται με την αύξηση των θερμοκρασιών της επιφάνειας του ωκεανού στον κεντρικό και ανατολικό τροπικό Ειρηνικό.

Το φαινόμενο αναπτύσσεται κατά μέσον όρο κάθε δύο έως επτά χρόνια και διαρκεί περί τους εννέα έως δώδεκα μήνες. Συνδέεται με την αύξηση των θερμοκρασιών της επιφάνειας των ωκεανών στον κεντρικό και ανατολικό τροπικό Ειρηνικό Ωκεανό.

Το El Niño τείνει να προκαλεί αύξηση των βροχοπτώσεων σε ορισμένες περιοχές της Νότιας Αμερικής και των νότιων Ηνωμένων Πολιτειών, του Κέρατος της Αφρικής και της κεντρικής Ασίας. Μπορεί να προκαλέσει σοβαρή ξηρασία στην Αυστραλία, την Ινδονησία και ορισμένες περιοχές της Νότιας Ασίας και της Κεντρικής Αμερικής.

Κατά την διάρκεια του αρκτικού θέρους --την θερμή περίοδο στο βόρειο ημισφαίριο και ψυχρή στο νότιο ημισφαίριο-- η αύξηση της θερμοκρασίας των υδάτων της επιφανείας που προκαλεί το El Niño μπορεί επίσης να τροφοδοτήσει τους κυκλώνες στον ανατολικό Ειρηνικό Ωκεανό, εμποδίζοντας παράλληλα τον σχηματισμό τους στον Ατλαντικό Ωκεανό, εξηγεί ο Παγκόσμιος Οργανισμός Μετεωρολογίας.

 

Από το Blogger.