Πετρέλαιο θέρμανσης: Πότε θα αρχίσει φέτος η διάθεσή του – “Τρομάζουν” οι προβλέψεις για την τιμή εκκίνησης - ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟΝ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ NEWSKAMATERO

Παρασκευή 29 Σεπτεμβρίου 2023

Πετρέλαιο θέρμανσης: Πότε θα αρχίσει φέτος η διάθεσή του – “Τρομάζουν” οι προβλέψεις για την τιμή εκκίνησης

Petrelaio thermansis: Pote tha archisei fetos i diathesi tou

Aναμένεται να αλλάξει η ημερομηνία διάθεσης του πετρελαίου θέρμανσης. Όπως εκτίμησε η πρόεδρος της Ένωσης Βενζινοπολών Αττικής, Μαρία Ζάγκα μιλώντας στο OPEN, η ημερομηνία διάθεσης πετρελαίου θέρμανσης αναμένεται να αλλάξει, επειδή 15 Οκτωβρίου πέφτει ημέρα Κυριακή. Η διάθεση του πετρελαίου θέρμανσης εκτιμάται πως θα αρχίσει είτε την Παρασκευή, 13 Οκτωβρίου είτε Δευτέρα, 16 Οκτωβρίου, συμπλήρωσε, ωστόσο διευκρίνισε πως τις ανακοινώσεις θα τις κάνει η κυβέρνηση.

Πόσο θα είναι η τιμή εκκίνησης του πετρελαίου θέρμανσης

Επίσης ρωτήθηκε ποια θα είναι η τιμή εκκίνησης του πετρελαίου θέρμανσης. Εάν ξεκινούσε σήμερα η τιμή διάθεσης του, θα ήταν πάνω από τα επίπεδα του 1,50 ευρώ, απάντησε και πρόσθεσε πως η τιμή του μπορεί να παίξει μεταξύ 1,58 ευρώ και 1,60 ευρώ.

«Πέρυσι περιμέναμε πως η τιμή του πετρελαίου θέρμανσης θα ξεκινούσε μεταξύ 1,55 ευρώ με 1,56 ευρώ. Ωστόσο τελευταία στιγμή δόθηκε επιδότηση από τα διυλιστήρια και ξεκινήσαμε μεταξύ 1,40 ευρώ και 1,42 ευρώ. Πέρυσι δουλέψαμε όλοι. Η τιμή του πετρελαίου θέρμανσης έφτασε μέχρι και το 1,20 ευρώ. Πήγαμε πάρα πολύ καλά, κέρδισε το κράτος φόρο και ΦΠΑ αλλά και ο κόσμος που είχε πετρέλαιο ζεστάθηκε» υπενθύμισε. Και συνέχισε λέγοντας πως «το πετρέλαιο κίνησης είναι γύρω στο 1,80 ευρώ και αυτό σημαίνει πως είναι όλοι  επαγγελματίες .Αυτό δεν έχει επίπτωση στην παροχή υπηρεσιών και στα προϊόντα »

Βενζίνη: Πόσο έπεσε η τιμή της 

Η ίδια μίλησε και για την τιμή της βενζίνης.  «Αυτή τη στιγμή έχει πέσει λίγο η  τιμή της βενζίνης. Είναι κάτω από  2 ευρώ η τιμή της στην Αττική»  είπε και πρόσθεσε πως «η βενζίνη είναι μαύρο χρηματιστήριο».

 

Πετρέλαιο θέρμανσης: Τι θα γίνει με την επιδότηση στην αντλία

Υπενθυμίζεται πως πέρυσι  η κρατική επιδότηση στην αντλία του πετρελαίου θέρμανσης  ήταν στα  25 λεπτά μαζί με τον ΦΠΑ  και  έκπτωση 7,5 λεπτά  έδωσαν τα διυλιστήρια. Σημειώνεται δε πως ο εκπρόσωπος Τύπου του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Όμηρος Τσάπαλο είχε αφήσει πρόσφατα ανοιχτό το ενδεχόμενο να  να επανεξεταστεί το θέμα κρατικής επιδότησης στην αντλία του πετρελαίου θέρμανσης . «Θα δούμε γύρω στα μέσα Οκτωβρίου πού θα έχει κλείσει η τιμή του πετρελαίου για να εξετάσουμε και εφόσον έχουμε τα δημοσιονομικά δεδομένα εάν αυτό το πράγμα χρήζει επιδότησης / στήριξης ή οτιδήποτε στην αντλία »  είχε επισημάνει . Και είχε προσθέσει πως εάν  η τιμή στο πετρέλαιο θέρμανσης ξεφύγει τότε λογικό και αναμενόμενο  η κυβέρνηση να εξετάσει οποιονδήποτε τρόπο στήριξης στην αντλία των νοικοκυριών. «Όπως το κάναμε και πέρυσι και όπως και το κάνουμε και κάθε φορά ειδικά στους ανθρώπους που έχουν την μεγαλύτερη ανάγκη για στήριξη. Το κάνουμε πράξη με διάφορους τρόπους. Τώρα το πώς θα γίνει και εάν θα γίνει αυτό -λίγες ημέρες απομένουν να δούμε το πού θα φτάσει η τιμή του πετρελαίου θέρμανσης» είχε σημειώσει.

Από την πλευρά τους  οι εταιρείες εμπορίας πετρελαιοειδών αναμένουν να δουν πώς θα κινηθεί πρώτα η κυβέρνηση  αναφορικά με το θέμα της επιδότησης στην αντλία του πετρελαίου θέρμανσης και μετά να αποφασίσουν αν και σε τι εύρος εκπτωτική πολιτική θα ακολουθήσουν.

Το επίδομα θέρμανσης  2023-2024: Πώς θα δοθεί φέτος

Δύο σημαντικές αλλαγές θα υπάρξουν φέτος  στον τρόπο χορήγησης του επιδόματος θέρμανσης στους δικαιούχους. Η μία αφορά την αξία της ακίνητης περιουσίας για τους έγγαμους – μονογονεϊκές οικογένειες, η οποία  αυξάνεται σε σχέση με πέρυσι.  Δηλαδή η αξία αυτή  ανέρχεται έως 300.000 ευρώ (από 250.000 ευρώ που ήταν πέρυσι). Και η άλλη είναι ότι δεν  θα δοθεί φέτος διπλή επιδότηση στους δικαιούχους που θα καταναλώσουν για πρώτη φορά πετρέλαιο και υγραέριο, έναντι φυσικού αερίου, όπως είχε δοθεί το 2022.

Κατά τα άλλα το επίδομα θέρμανσης της χειμερινής περιόδου 2023-2024  θα παραμένει στα περυσινά επίπεδα (350 ευρώ πολλαπλασιαζόμενο με βαθμο-ημέρες) αλλά με διευρυμένα εισοδηματικά κριτήρια για τις οικογένειες με παιδιά. Συγκεκριμένα, το εισοδηματικό όριο παραμένει το ίδιο για τον άγαμο (16.000 ευρώ) και τον έγγαμο (24.000 ευρώ), αλλά αυξάνεται για τις οικογένειες με παιδιά από 3.000 ευρώ για κάθε τέκνο, σε 5.000 ευρώ για κάθε τέκνο. Και η αξία της ακίνητης περιουσίας θα πρέπει να είναι έως 200.000 ευρώ για τους άγαμους.

 

Από το Blogger.