Σλοβακία: Ο Ρόμπερτ Φίτσο νίκησε και σχηματίζει κυβέρνηση με πολιτική «αποστάσεων» από το ΝΑΤΟ και την Ουκρανία - ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟΝ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ NEWSKAMATERO

Κυριακή 1 Οκτωβρίου 2023

Σλοβακία: Ο Ρόμπερτ Φίτσο νίκησε και σχηματίζει κυβέρνηση με πολιτική «αποστάσεων» από το ΝΑΤΟ και την Ουκρανία

Slovakia: O Rompert Fitso nikise kai schimatizei kyvernisi

 Στις πρώτες δηλώσεις του μετά το εκλογικό αποτέλεσμα δεν απομακρύνθηκε από τη θέση που είχε εκφράσει για τερματισμό της βοήθειας προς την Ουκρανία


Αρχικό δημοσίευμα 16.27): O Σλοβάκος πρώην πρωθυπουργός, μεγάλος νικητής των εκλογών, Ρόμπερτ Φίτσo, το κόμμα του οποίου έκανε την έκπληξη και κέρδισε στις χθεσινές βουλευτικές εκλογές στη Σλοβακία, παίρνει αύριο εντολή σχηματισμού νέας κυβέρνησης και η πρώτη του εξαγγελία είναι ότι «Σταματά την παροχή βοήθειας στην Ουκρανία» γιατί «Η Σλοβακία αντιμετωπίζει περισσότερα προβλήματα από την Ουκρανία»!


Το κόμμα SMER-SSD του Φίτσο που διεξήγαγε εκστρατεία με την υπόσχεση να σταματήσει τη στρατιωτική βοήθεια στην Ουκρανία και ήρθε πρώτο με ποσοστό 22,94% των ψήφων σύμφωνα με την καταμέτρηση των αποτελεσμάτων στο 99,98% των εκλογικών περιφερειών.


Ουσιαστικά πρόκειται για ένα νέο «Βίκτορ Ορμπάν» που εκφράζει την επιθυμία των Σλοβάκων να αναπτυχθούν σε εθνικό επίπεδο.

Το φιλοδυτικό κόμμα Progresivne Slovensko (Προοδευτική Σλοβακία, PS) συγκέντρωσε ποσοστό 17,96% των ψήφων, ενώ πέντε άλλα κόμματα κέρδισαν επίσης έδρες.

Ο ίδιος ο Ρ. Φίτσο έχει δηλώσει ότι «θα σταματήσει να προσφέρει στρατιωτική βοήθεια στην Ουκρανία, αν και θα συνεχίσει να της παραδίδει ανθρωπιστική βοήθεια».

Σύμφωνα με το Newsweek, δεν είναι ξεκάθαρο με ποιο ή ποια κόμματα θα σχηματίσει συνασπισμό ο Ρόμπερτ Φίτσο. Ωστόσο, το κόμμα του Πέτερ Πελεγκρίνι, Hlas που βρέθηκε στην τρίτη θέση αναμένεται να είναι από αυτά που θα πλησιάσει ο νικητής των εκλογών.

Το Newsweek θυμίζει ότι ο Πελεγκρίνι ήταν μέλος στο SMER-SSD ωστόσο αποχώρησε.

Τα exit poll απέτυχαν να προβλέψουν τον νικητή καθώς έδιναν στο PS του αντιπροέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μιχάλ Σιμέτσα προβάδισμα.

Σε κάθε περίπτωση, το πρώτο κόμμα θα χρειαστεί να συμμαχήσει με μικρότερα για να σχηματίσει κυβέρνηση με πλειοψηφία στο σλοβάκικο κοινοβούλιο των 150 εδρών.

Οι χθεσινές εκλογές στο κράτος των 5,4 εκατομμυρίων κατοίκων, που είναι μέλος της ΕΕ και του NATO, χαρακτηρίζονταν καθοριστικές για το εάν η Μπρατισλάβα θα παραμείνει στη πορεία ταύτισης με τη Δύση ή εάν θα στραφεί στη Ρωσία.pronews


Από το Blogger.