Συγκεκριμένα, ο καθηγητής Μαλάς ανακοίνωσε την παραχώρηση 5 πλήρων υποτροφιών σε διδακτορικούς φοιτητές από το Ιράκ, στους τομείς των Υπολογιστικών Επιστημών, της Ενέργειας, του Περιβάλλοντος και των Ατμοσφαιρικών Επιστημών, καθώς και στον τομέα της Επιστήμης και Τεχνολογίας στην Αρχαιολογία και την Πολιτιστική Κληρονομία.

Παράλληλα, υπέδειξε ο καθηγητής Μαλάς, το ΙΚυ θα καλύψει το 50% των διδάκτρων για άλλους 5 μεταπτυχιακούς φοιτητές, στους τομείς της Προσομοίωσης και Επιστήμης Δεδομένων, των Περιβαλλοντικών Επιστημών και της Ψηφιακής Πολιτιστικής Κληρονομιάς.

Απευθυνόμενος στον Abdul Latif Rashid, ο Πρόεδρος του Ινστιτούτου Κύπρου εξέφρασε τη στήριξη και αλληλεγγύη του προς τον λαό του Ιράκ, ο οποίος, όπως είπε, βρίσκεται αντιμέτωπος με σημαντικές κοινωνικοοικονομικές και πολιτικές προκλήσεις, χαρακτηρίζοντας τον, μάλιστα, ως σύμβολο ενότητας.

Το Ινστιτούτο Κύπρου, ανέφερε χαρακτηριστικά ο καθηγητής Μαλάς, αποτελεί σύμβολο ειρηνικής συνύπαρξης, αφού σε αυτό εργάζονται επιστήμονες από πολλές χώρες της περιοχής, οι οποίες αυτή την περίοδο βρίσκονται σε αντιμαχόμενες πλευρές. Η επιστήμη, σημείωσε, μπορεί να συνενώσει τις προσπάθειες, ώστε όλοι μαζί να αντιμετωπίσουμε τις σημερινές και μελλοντικές προκλήσεις.

Ο Πρόεδρος του Ιράκ, Abdul Latif Rashid, αφού εξέφρασε τις ευχαριστίες του προς το Ινστιτούτο Κύπρου για την παραχώρηση των υποτροφιών, ανέφερε ότι το Ιράκ, μετά από μια μακρά περίοδο πολέμων με τα γειτονικά κράτη και διαμαχών στο εσωτερικό, έχει αντιληφθεί ότι οι αντιπαραθέσεις, όχι μόνο δεν συμβάλλουν στην ευημερία των πολιτών του, αλλά έχουν βάλει φρένο στην επιστήμη και στην πρόοδο της κοινωνίας.

Παράλληλα, ο Ιρακινός Πρόεδρος, αναφερόμενος στις προκλήσεις του σήμερα, κάλεσε τις χώρες του Περσικού Κόλπου, να συμμαχήσουν σε μια κοινή προσπάθεια, για μετριασμό των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής.

Αξίζει να σημειωθεί, ότι κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του, ο Πρόεδρος του Ιράκ ενημερώθηκε για το πολυσχιδές έργο και την αποστολή του Ινστιτούτου Κύπρου, ενώ στη συνέχεια ξεναγήθηκε στις εγκαταστάσεις του ΙΚυ.

Φιλελεύθερος