Παυλόπουλος: Η Τουρκία κινείται με προκλητικό τρόπο -Οφείλει να σέβεται το διεθνές δίκαιο - ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟΝ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ NEWSKAMATERO

Κυριακή 29 Απριλίου 2018

Παυλόπουλος: Η Τουρκία κινείται με προκλητικό τρόπο -Οφείλει να σέβεται το διεθνές δίκαιο

Ο Προκόπης Παυλόπουλος έστειλε μήνυμα προς την Αγκυρα ότι οφείλει να σέβεται το διεθνές δίκαιο και στον τομέα της οριοθέτησης της ΑΟΖ.
Παράλληλα, χαρακτήρισε άκρως αυθαίρετο έως προκλητικό τον τρόπο με τον οποίο κινείται η Τουρκία σε αυτό το ζήτημα, ενώ υπογράμμισε ότι οφείλουν όλοι να αναρωτηθούν τι προηγούμενο θα δημιουργούνταν διεθνώς αν γίνουν ανεκτές οι αυθαίρετες ερμηνείες της Αγκυρας σε ό,τι αφορά τις διατάξεις περί οριοθέτησης της ΑΟΖ. Επιπλέον, κάλεσε ΕΕ και ΗΠΑ να καταστήσουν σαφές στη γειτονική χώρα ότι οφείλει να σέβεται το Δίκαιο της Θάλασσας.
Σε συνέντευξη που παραχώρησε στην αιγυπτιακή εφημερίδα «Al-Ahram», ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ρωτήθηκε για την προοπτική της συνεργασίας Ελλάδας και Κύπρου με την Αίγυπτο για την οριοθέτηση της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ). Ο κ. Παυλόπουλος ότι αυτό το θέμα ξεπερνά τα οικονομικά όρια και αποκτά γεωστρατηγικές διαστάσεις.
«Και τούτο διότι ο τρόπος οριοθέτησης της ΑΟΖ στην περιοχή της Μεσογείου θ’ αποτελέσει και ένα γενικότερο προηγούμενο, ως προς τον τρόπο εφαρμογής των κανόνων του διεθνούς δικαίου αναφορικά με αυτή την οριοθέτηση. Διευκρινίζω λοιπόν, για μιαν ακόμη φορά: Την οριοθέτηση της ΑΟΖ διέπουν κυρίως οι διατάξεις της Συνθήκης του Montego Bay του 1982, μέσω των οποίων κωδικοποιήθηκε το Δίκαιο της Θάλασσας. Τις διατάξεις αυτές πρέπει να τις εφαρμόσουμε πιστά για την οριοθέτηση της ΑΟΖ καθεμιάς χώρας στην περιοχή μας. Και εμείς, δηλαδή Ελλάδα και Κύπρος σε συνεργασία με την Αίγυπτο, το πράττουμε», εξήγησε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και στη συνέχεια επέκρινε τη στάση της Αγκυρας.
«Δυστυχώς, η Τουρκία κινείται σε αντίθετη κατεύθυνση, και μάλιστα πολλές φορές με άκρως αυθαίρετο ως προκλητικό τρόπο. Οφείλουμε όλοι -δηλαδή όχι μόνον οι τρεις χώρες μας αλλά, γενικότερα, η Ευρωπαϊκή Ένωση και οι ΗΠΑ -να καταστήσουμε σαφές στην Τουρκία ότι οφείλει να σέβεται, και στον τομέα οριοθέτησης της ΑΟΖ, το διεθνές δίκαιο, συγκεκριμένα δε το Δίκαιο της Θάλασσας.
Και δεν μπορεί να ισχυρίζεται η Τουρκία, αμέσως ή εμμέσως, ότι δεν δεσμεύεται από το Δίκαιο της Θάλασσας, διότι, δήθεν, δεν έχει προσχωρήσει στην Συνθήκη του Montego Bay, που προανέφερα. Και τούτο διότι το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης έχει νομολογήσει, σε πολλές περιπτώσεις, ότι το Δίκαιο της Θάλασσας κατά την Συνθήκη του Montego Bay, επειδή έχει γίνει αποδεκτό, μέσω προσχωρήσεως, από μέγιστο αριθμό κρατών, παράγει πλέον “γενικώς παραδεδεγμένους κανόνες του διεθνούς δικαίου”. Ήτοι κανόνες που δεσμεύουν τους πάντες, ακόμη και κράτη, τα οποία δεν έχουν προσχωρήσει στην Συνθήκη αυτή».
Τέλος, ο κ. Παυλόπουλος υπογράμμισε ότι «οφείλουμε όλοι ν’ αναρωτηθούμε τι προηγούμενο θα εδημιουργείτο διεθνώς, αν ανεχόμαστε τέτοιες αυθαίρετες ερμηνείες από την Τουρκία ως προς τις διατάξεις περί οριοθέτησης της ΑΟΖ. Πώς θα μπορούσαμε ν’ αντιταχθούμε, και μάλιστα με κυρώσεις, σε τέτοιες συμπεριφορές άλλων κρατών, αν θ’ ανεχόμασταν, χωρίς κυρώσεις, τις αυθαιρεσίες της Τουρκίας εις βάρος του διεθνούς δικαίου που αφορά την οριοθέτηση της ΑΟΖ;».
Από το Blogger.